Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poplatek za rádio v provozovně

Děkuji za zájem a ochotu poradit. I na radu kamarádky, začínající právničky, jsem tedy postupoval tak, že jsem zaslal jak advokátovi, tak intergramu doporučeně s dodejkou dopis vysvětlující co a jak (přiznám se, že sice slušně, ale přesto jsem kritikou nešetřil, zejména na jejich ignoraci, poté na naprosté diletantství člověka, který kontroloval - jestli to ale nebyla spíš vychcanost...), přiložil jsem kopie mailů, které jsem odesílal a i čestné prohlášení, že jsem v mé bývalé provozovně nikdy žádnou veřejnou produkci neprovozoval a že jsem připraven to u případného soudu dokázat svědky (jak zákazníků, kteří si u mě nechali opravovat zařízení,které jsem na onom "inkriminovaném" přístroji testoval, tak například pronajímatelem objektu atd.)

Je tu ale ještě jedna věc a to ta, že kamarádka mi radí raději zaplatit 365kč za advokátův dopis. Přiznám se, že ač je částka pakatelní a neměl bych s tím problém, dost dobře se mi to už z principu zajídá. Intergram se chová jako státem posvědcený výběrčí výpalného, svá stanoviska mění na základě toho, jak je pevný v kranflecích. I když žádnou veřejnou produkci neprokázal (existence nějakého "rádia" ještě nedokazuje veřejnou produkci), požaduje, aby člověk sepisoval a posílal čestná prohlášení atd. Kvůli tomu všemu jsem i koneckonců neposlal žádné prohlášení ani nic jiného. Takže proto mi toto celé hrubě vadí hlavně principiálně (i když chápu, že jde-li o peníze, může to ode mě znít účelově...)

Proto bych rád věděl Váš právní názor, zda má advokát ze zákona nárok na uhrazení oné částky (koneckonců ani nevím odkud ji vycucal)?
Napadá mě hned několik "argumentů" proč ne:
- Jaká je lhůta pro poslání čestného prohlášení? Pokud by mě advokát urgoval druhý den po vyzvání zaslání čest. prohlášení, také by měl na uhrazení nárok?
- Mě žádná povinnost platit za veřejnou produkci nevznikla a tudíž mě nemusí zajímat, že intergram komunikuje prostřednictvím právníka, já se jasně vyjádřil jak mailem, tak telefonicky (nejedná se přece o úřad a firma či združení si přece nemůže diktovat způsob komunikace...)
- Pokud by se například mé čestné prohlášení ztratilo na poště, nebo bych byl dlouhodobě mimo ČR (například na dovolené) a měl jej v úmyslu poslat posléze, co tím porušuji, kde je hranice, kdy už se mohou obrátit na právníka,kterého musím hradit?
- Právní zástupce intergramu je právní zástupce intergramu a oni si jej pravděpodobně platí, takže, že se na něj obrátili mě nemusí zajímat, náklady na něj bych nesl až v případě, že bych porušil nějaké ustanovení zákona a bylo mi to prokázáno u soudu, proto nevidím důvod platit intergramu právní služby jejich zástupce.

Nevím, možná uvažuji nesprávně, ale celé mi to připadá naprosto na hlavu postavené... Chápu, že advokát by oněch 365kč asi soudně nevymáhal, nechtěl bych mít ale dluh, který jsem povinen platit. Proto vznáším tyto dotazy,pokud nejsem v právu, samozřejmě zaplatím! Jak říkám, jde mi ale o princip.

Děkuji moc ještě jednou.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny