Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno vratné láhve

zdravim,
je to taková banalita ale při vracení pivních lahví v kameném obchodě(větší množství) jsem byl odmítnut, že za prvé bych si musel koupit stejný počet nových piv kolik jich vracím a za druhé mi je nechtěli vzít z důvodu toho že láhve jsou od jiných piv než prodávají(přitom lahve jsou stejné akorát jiné etikety).

Mají na to právo? Když o kilometr dál v supermarketu mě všechny ty lahve ten jejich automat vzal?

Jde mi jen o princip protože jsem našel tenhle výňatek ze spotřebitelského zákona:

Výkup zálohovaných obalů nesmí být omezován v množství a ani vázán na nákup zboží. Toto ustanovení se vztahuje nejen na obchody, ale i na ostatní subjekty v celém obchodním řetězci. Tzn., že nejen obchodník nesmí omezovat množství výkupu od spotřebitele, ale ani velkoobchod (distributor) a výrobce nesmí omezovat výkup, odběr prázdných obalů od maloobchodů. Výkup zálohovaných obalů musí být zajištěn v prodejně, která je prodává, po celou provozní dobu. Pokud výrobce mění druh vratného zálohovaného obalu nebo ukončuje jeho výkup, je povinen tuto skutečnost oznámit odběratelům 6 měsíců předem. Zároveň v takových případech platí, že vratný zálohovaný obal musí být vykupován nejméně jeden rok od posledního uvedení na trh nebo do oběhu.

Kde si stěžovat má to cenu? nebo spíš stalo se vám tohle někdy?

Předmět Autor Datum
Právo na to nemají. Mají právo odmítnout pouze takové lahve, jaké neprodávají. A tím je myšlen tvar,…
Wikan 25.01.2015 19:39
Wikan
S tím tvarem je to sporné, myslím, že by nemuseli vykupovat ani značky (etikety), které tam neprodáv… nový
Roker 26.01.2015 02:08
Roker
Obchod v žádném případě nemá povinnost vykupovat lahve značek, které neprodává nebo v minulosti ne d… nový
Araneus84 26.01.2015 11:14
Araneus84
Ahoj, tak vezmu to popořadě, docela se v této problematice orientuji, takže: Z hlediska zákona by si… nový
Výkup lahví 02.04.2015 21:39
Výkup lahví
Odpověď asi taková : Nehledat za vším právo,ale být myslícím člověkem. Přivést do malého obchodu pln… nový
pedroso 03.04.2015 12:32
pedroso
Když už to někdo vytáhnul, tak taky přispěju. Mám kousek od domu vietnamce. Ještě když jsem chlastal… poslední
Třinec 13.01.2017 10:27
Třinec

S tím tvarem je to sporné, myslím, že by nemuseli vykupovat ani značky (etikety), které tam neprodávají. Argumentovat stejným nákupem piv nemohou. Ovšem se stížností (na ČOI samozřejmě) ještě popřemýšlej, záleží kde jsi byl, pokud v nějaké večerce nebo menší sámošce, tak měj taky trochu pochopení. Nemusí mít takové skladové kapacity aby vykupovali od každého komu se "nechce do automatu" v přecpaném superhyper (nemyslím tím explicitně tebe), i když "de jure" musí. Takže se třeba takto vykrucují aby z toho neměli skladiště. Podnikat dneska s malými potravinami je očistec (známý to měl, tak vím co to obnáší). Takže si jen dovolím trochu apelovat na lidskost, i když bylo "pošlapáno tvé právo..."

Je to na tobě, nemyslím to špatně.

Obchod v žádném případě nemá povinnost vykupovat lahve značek, které neprodává nebo v minulosti ne delší jak 1 rok neprodával.

Pokud by se obchodu podařilo nesporně prokázat, že lahve, které se tam snažíš vrátit, si v žádném případě nenakoupil u nich, mám za to, že by mohl odmítnout i je. Představ si teoretickou situaci, že živnostník si otevře sámošku a ten den mu tam přijedeš s dodávkou několika tisíc lahví, které si zjevně nemohl koupit u něj.
Mám za to, že celý tebou citovaný odstavec se týká obchodníka, od kterého si materiál zakoupil. On samozřejmě nesmí nijak omezovat výkup takových lahví ani množstvím, ani časem ani jejich výkup podmiňovat. Ovšem jinému obchodníkovi může být šumák, že ty sis někde jinde koupil pivo a teď chceš láhev vrátit.

Přijde mi to naprosto pochopitelné. Proč by měl nějaký maloobchod suplovat skladiště vratných lahví všem supermarketům z blízkého okolí ? S vracením lahví jsou spojeny pouze náklady (minimálně na skladovací prostor + obsluhu (elektronická nebo lidská)), které si obchod může promítnout do ceny piva jako takového, ale pokud zákazník nakoupí pivo jinde a do obchodu nese jen láhev, tak tím obchodu vzniká pouze náklad.

Ahoj, tak vezmu to popořadě, docela se v této problematice orientuji, takže:
Z hlediska zákona by sis samozřejmě měl možnost stěžovat na to, že Ti lahve v dané prodejně nevykoupili. Takže pokud to chceš hnát dále, klidně můžeš a myslím, že by Ti kontrola dala za pravdu.
Ovšem s lahvemi jako takovými je to složité. Na druhou stranu bys měl vidět i jiné věci, než jen zákon, a mám na mysli zejména to, co napsal čtenář výše.
Tedy že pokud si vybereš nějakou malou prodejnu nějakého soukromníka a přivezeš mu tam větší množství lahví, které jsi u něho prokazatelně nezakoupil, tak on samozřejmě podle zákona je musí vykoupit všechny, to je bez debat, ale odmítne Ti je třeba s odůvodněním, že na ně nemá přepravky a podobně. Vratné lahve vázají velké množství peněz, a i když ten obchodník o ty peníze nepřijde, může to být někdy pro Tebe až likvidační. Proto se to opravdu někteří snaží řešit tím, že například vykoupí jenom tolik prázdných lahví, kolik si zase koupíš Ty plných, což je logické, protože právě na tyto lahve mají nyní místo v té přepravce a zároveň Ti nemusí nic navíc vyplácet.
Dneska máme u nás v Česku velkou síť různých hyper - a supermarketů, proto je opravdu lepší a pro menší obchodníky ohleduplnější lahve naložit a vrátit je v nějakém větším obchodě, kde je ten "obrat" lahví o mnoho větší. Nebo prostě lahve rozdělit na vícekrát, do více obchodů nebo je prostě vracet průběžně.
Ono se také totiž vychází z toho, že lahve by se měly vracet tam, kde byly zakoupeny. Jenže problém je dnes ten, že lidi jsou pohodlní a lahve koupí v jednom obchodě a pak jdou vrátit do jiného. S tím, že dneska skoro každý pivovar má své lahve, se situace pochopitelně ještě více komplikuje.
Co se týče lahvích samotných, tak opravdu hlavní by měl být její tvar, nikoli etiketa. Na stáčírně a v myčce lahví se stejně veškeré etikety smyjí, takže jde opravdu právě jen o ten typ lahve. Proto pokud obchod obecně prodává nějakou značku v nějakém obalu, a Ty máš ten stejný obal, ale s jinou etiketou, vykoupit by Ti ji měli. Dnes je to opět dosti sporné, na trhu je hodně lahví, které se liší od sebe opravdu jen v detailech, takže kdo se o lahve nezajímá drobet více, tak ten rozdíl skoro nepozná. Nicméně příklad, pokud vezmeme například standardní láhev NRW(klasická pivní láhev) a obchodník prodává například pivo Platan v této lahvi a ty máš NRW lahev s etiketou pivovaru Rychtář, tak Ti samozřejmě danou láhev vykoupit musí. To se týká samozřejmě i novějších typů, třeba láhev České pivo zelená - pokud prodejna prodává například pivo Lobkowicz Premium v lahvi České pivo zelené, tak musí vykoupit i láhev Argus Premium(mimochodem od stejného výrobce), ve stejné lahvi České pivo zelené. Tento postup je taky vysvětlován právě v zájmu ekologického myšlení, že láhev by měla být vykoupena, protože když ji obchod nevykoupí, tak ji zákazník třeba vyhodí a to není žádoucí. Pokud prodejna prodává pivo, jehož láhev jdeš vrátit, tak tam není co řešit, musí ji vykoupit vždycky.
Bohužel dnes je takový nešvar, že i lahve jednoho výrobce mají různý tvar, podle toho, o jakou se jedná výrobní sérii, proto někdy automaty danou láhev nechtějí vzít - což je právě zase výhoda ručního výkupu. Nicméně, pokud je v sortimentu, určitě bych se dožadoval vykoupení této lahve. Některé řetězce na tohle dost hřeší, setkal jsem se s tím, že nějakou láhev neměli v automatu ani zanesenou, ale v takovém případě se nebojde se s nimi hádat, právo je na vaší straně. V takovém případě by to totiž znamenalo, že obchod účtuje zálohu za láhev, kterou pak nevykupuje, což je nepřípustné. Minulý rok na tohle hřešila Billa, která účtovala byť "jenom" korunovou zálohu na nevratnou láhev od vína, nu, trestu od ČOI neušla.:-)

Tak snad to takto stačí.

Odpověď asi taková : Nehledat za vším právo,ale být myslícím člověkem. Přivést do malého obchodu plno láhví,které tam třeba nebyly zakoupeny je trochu bezohlednost,když o kilometr, jak se píše je hyper kterej vdechne vše. Předpokládám,že se jedná o cestu autem.

Když už to někdo vytáhnul, tak taky přispěju. Mám kousek od domu vietnamce. Ještě když jsem chlastal, kupoval jsem tam denně cca 5-7 piv. Jednou, pár dni po sylvestru, s plnou taškou láhvi (některé byly zakoupené jinde), jsem je šel vyměnit za plné. Bohužel Vietnamec mě poslal do prdele s tím, že některé nejsou jeho a že mi veme jen ty co prodává (jednalo se o jiné etikety) flašky byly všechny stejné. Byl jsem pěšky, a hyperblbinec je daleko. Vietnamec mě zná dobře, chodili jsme tam z rodinou často pro běžné nákupy a pod. Předpokládal jsem, že ze stare známosti se nějak domluvím, nedomluvil. Vydržel jsem tam nechodit přes rok....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru