Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Namátkové kontroly tašek při odchodu ze zaměstnání

Dobrý večer, chtěl bych se zaptat, zda podnikem najatá ochranka (externí firma), může provádět namátkové kontroly zaměstnanců při odchodu z práce. Prohlídky jsou prováděny tak, že člen ochranky si vybere náhodně zaměstnance,jenž prochází turniketem z podniku a odvede ho na vrátnicí a tam zaměstnanec musí vyndat veškerý obsah z tažky, batohu nebo i kabelky. Je toto z právního hlediska možné? A ještě jak je to s kamerama, nedávno nám instalovali několik kamer směřujících do venkovní odpočinkové plochy (zastřešené místo opatřené lavičkami) a další směřující i na pracoviště.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jo, tyhle kontroly jsou vsude mozne a i kamery jsou vsude mozne. Pravne to je vyreseny a v poradku.…
helemese 14.02.2015 17:11
helemese
Kontroly nejsou všude možné,ale jen podle zákona. Nemůže do soukromých zavazadel vniknout kdejaký če…
kozakl 15.02.2015 16:30
kozakl
Je vidět, že v tom máš jasno. http://www.epravo.cz/top/clanky/kontrola-veci-a-pr ohlidky-zamestnancu…
karel 15.02.2015 17:37
karel
Mám. Ono kontrola a kontrola je obrovský rozdíl. Nikdo,kromě policie nemá právo OTVÍRAT a HRABAT se…
kozakl 15.02.2015 19:23
kozakl
Pride mi to, ze places na nespravnom hrobe a ze to uz bolo vysvetlene vyssie. Oni sa v nicom nehrabu…
fleg 16.02.2015 09:18
fleg
Ne,zákon nesmí porušovat ani vedoucí. Jen policie může zaměstnance donutit ukázat osobní věci. Pokud…
kozakl 16.02.2015 18:25
kozakl
Tobě bych přál,abys nastoupil někam na nové místo a začal tam vysvětlovat své názory,jak to mají děl…
Karel04 16.02.2015 23:28
Karel04
Dost přispěvatelů s názorem - na to májí právo - se spíš bojí a proto odkývou jakoukoliv kontrolu ký…
pedroso 18.02.2015 11:18
pedroso
Víš, vtip je v tom, že inteligentního a schopného zaměstnance vůbec nenapadne odmítnout ukázat obsah…
Araneus84 18.02.2015 12:58
Araneus84
Já se obávám, že je to házení perel sviním... Nikoho to nikam neposune, ani k přemýšlení, natož aby…
Roker 18.02.2015 17:26
Roker
Jak říka Roker. Já sice nejsem nejstarší, ale už jsem dávno zjistil, že nikdo není nepostradatelný.…
Zdoter 18.02.2015 19:17
Zdoter
Mám podobnou zkušenost (jako nynější zaměstnanec a předchozí zaměstnavatel) a vidím u nás ve firmě c…
Roker 18.02.2015 20:24
Roker
Nikam to prostě nevede. :-/ Tak tohle je svatá pravda .. jak už jsem psal, tak nejsem nejstarší, a…
Zdoter 18.02.2015 20:52
Zdoter
A k tématu ? Lézt někam někomu není asi IN.
kozakl 19.02.2015 05:27
kozakl
Lézt někam někomu není asi IN. Tím chceš říct, že když v práci pracuji tak je to řitní alpinismus?…
Zdoter 19.02.2015 19:09
Zdoter
Metelesku blesku,popřemýšlej jestli fakt nelezeš tam,kde je hnědo. poslední
kozakl 19.02.2015 19:26
kozakl

Jo, tyhle kontroly jsou vsude mozne a i kamery jsou vsude mozne. Pravne to je vyreseny a v poradku. Me osobne to jako zamestnanci nevadi. jak nekdo uz tady podotkl, nedustojne je krast, ne byt kontrolovan. Bohuzel, kdyby cesi tak radi nevykradali sve zamestnavatele, nemuselo se to nikdy dostat az sem. Ale zkus si predstavit, ze podnikas, koupis tuny materialu a surovin (dokud je neprodas, je to tvuj majetek, za ktery si musel ty zaplatit) a neustale ti nekdo neco krade. 50 zamestnancu, kazdej veci za blbou stovku mesicne (a to je fakt dost minimum) a hned to mas 60 tisic rocne, co ti nekdo pokrade...

A tak jsem smiren se situaci a chapu, proc to tak je. Kde jsem kdy byl, tam se nekdo snazil krast. Argumenty jako "stejne by se to vyhodilo, nebo z toho mnozstvi to nic neni, nebo dokonce ze je to v poradku, protoze ma maly plat", jsem slysel uz milionkrat. A protoze mam ciste svedomi a jasny nazor na tyhle oblibene a velmi caste kradeze z fabrik, tak me prohlidka naprosto nevadi a nasi sekuritaci uz me ani prakticky neprohlizi. Dokud to je samozrejme v norme, rektalni prohlidky apod. uz by me asi presvedcily o opaku :D

Kontroly nejsou všude možné,ale jen podle zákona. Nemůže do soukromých zavazadel vniknout kdejaký černý jouda. Ten maximálně při podezření na krádež má právo i povinnost volat policii ČR. Ostatní omáčka v článku patří tak do občanské výchovy na ZŠ a ne do právní poradny.

Mám. Ono kontrola a kontrola je obrovský rozdíl. Nikdo,kromě policie nemá právo OTVÍRAT a HRABAT se ve věcech jiné osoby. Co ten černý tvor může,tak je úplně stejné jako otázka paní pokladní v marketu,ukažte tašku. Na nic jiného nemají právo. Tito lidé NEDISPONUJÍ žádnou jinou pravomocí jako vy nebo já. Ano, ať se obojí podívají,ale jen vizuálně. Pokud mají podezření,že byla spáchána krádež,musí volat policii. Už jsem to tu psal několikrát. Je dobré v tom mít opravdu jasno.

Pride mi to, ze places na nespravnom hrobe a ze to uz bolo vysvetlene vyssie.
Oni sa v nicom nehrabu a uz vobec nie proti tvojej voli. Poziadaju ta a ked suhlasis spravia prehliadku/obhliadku, nazvi si to ako chces.
Samozrejme ak odmietnes nikto ti nasilim nebude nic prehrabavat, sekuritak ustupi a postupuje sa dalej podla vnutornych smernic firmy. Napriklad zavolanim tvojho nadriadeneho. V takom pripade tam dlho, ale pracovat nebudes.
Takze nie je pravda, ze musia volat policiu, zavolaju tomu komu maju nariadene a ty ak sa budes cukat mas vypoved a mozes ist pracovat tam, kde ta kontrolovat nikto nebude.
Kedze montujem kamerove systemy viem z praxe, ze majitelia firiem si ich nemontuju preto, ze by ich bavilo kukat na monitor, co robia zamestnanci a co sa deje v areali firmy. Mozno prvy mesiac sa z z toho vytresuju ako z novej hracky. Pre nich su to len zbytocne velke vydaje, ktore sa vsak okamzite rentuju v pripade, ze pomozu odhalit kradez, ci objasnit nehodu na pracovisku alebo zvysit efektivitu prace.

Ne,zákon nesmí porušovat ani vedoucí. Jen policie může zaměstnance donutit ukázat osobní věci. Pokud každému moulovi ukazujete své věci,tak jste pokakaní vy a ne ten co tu kontrolu nepřipustí.Černidlo ti akorát může nakouknout do tašky a do auta přes sklo.Pokud chce vidět co je v kufru pod rezervou,tak nemá právo. Třeba ať za den zavolá 10x polici,tak věřte,že on tam dlouho pracovat nebude.

Tobě bych přál,abys nastoupil někam na nové místo a začal tam vysvětlovat své názory,jak to mají dělat správně a co oni smí.Myslím,že bys nevydržel ani zkušební dobu.A když začne dělat problémy starý zaměstnanec,najde si vždycky zaměstnavatel důvody,aby se ho zbavil.Prostě špatné plnění úkolů,neplnění pokynů vnitropodnikových směrnic(třeba ty kontroly při odchodu).Když si na Tebe někdo zasedne,bude si zapisovat i kolikrát jdeš na záchod,kdy jsi přišel o minutu dýl než jsi měl,který úkol jsi splnil pozdě,kolik jsi udělal chyb a mnoho dalšího.A věř,že za pár měsíců máš tolik problémů a upozornění na neschopnost,že to na výpověď stačí.
Ale když si myslíš,že máš pravdu,zkus někde na vrátnici podniku nebo u východu ze supermarketu vykřikovat na jejich zaměstnance,ať se nenechají kontrolovat a zavolají na to ihned policii.Vím předem o kom si budou myslet,že se zbláznil.

Dost přispěvatelů s názorem - na to májí právo - se spíš bojí a proto odkývou jakoukoliv kontrolu kýmkoliv čehokoliv. Protě jste posratí. Žádný mormální zaměstnavatel nevyhodí zaměstnance za to,že požadoval dodržení zákona. Ano,ochranka má právo nahlédnout,požádat a to je tak asi vše. Pokud má podezření na krádež,tak volá POUZE policii. Žádný nadřízený v tomto nemá víc pravomocí než ty,já,nebo ten šerif. Je to jen o strachu. Ano pokud je zaměstnanec lempl,tak ho vyhodí,pokud je chytrý,tak vysoudí i tučnou náhradu škody za neplatnou výpověď. Ovšem musí být jasně uveden důvod výpovědi.

Víš, vtip je v tom, že inteligentního a schopného zaměstnance vůbec nenapadne odmítnout ukázat obsah zavazadla při kontrole při odchodu ze zaměstnání. Takový zaměstnanec myslí totiž dále než na špičku svého nosu a je si více než dobře vědom faktu, že škody způsobené krádežemi v konečném důsledku zaplatí on sám... Jinými slovy byl by sám proti sobě, kdyby dělal při kontrolách jakékoli obstrukce.
To jen takoví ti, které nikdo nechce zaměstnat (logicky) mají plné huby keců o tom, jak práce není, jak je zaměstnavatel vykořisťuje, jak by měli mít právo si přilepšit ze zásob zaměstnavatele, atd. Když jim člověk řekne, ať tedy nepracují jako zaměstnanci, ale ať podnikají a ideálně zaměstnávají jiné, tak jen odvětí, že to nejde a že na to člověk musí mít miliony (čímž opět hezky prokážou svou skutečnou inteligenci a schopnosti).

Jak říka Roker. Já sice nejsem nejstarší, ale už jsem dávno zjistil, že nikdo není nepostradatelný. Kdo si myslí opak, tak žije ve světě iluzí. Dělám ve firmě, která vyloženě lidi nešikanuje a hodně toleruje, ale když se chce někoho opravdu zbavit jde to poměrně rychle a snadno i bez porušení zákonů. Samozřejmě nikoho nevyhodí za neukazování tašek, nebo ohánění zákoníkem práce. Ale takový problémový pracovník najednou zjistí, že nedostává prémie, má minimální mzdu, co máme ve smlouvě. Každý prohřešek je pokutovaný, každý pozdní příchod/brzký odchod zapsaný, každý zmetek taktéž apod. A ono když člověk má najednou třeba o třetinu méně než byl zvyklý tak většinou odejde sám. Pro úplnost musím dodat, že většina lidí v kolektivu, kteří se pořád ohání zákoníkem práce jsou naprostí lemplové a netáhla, kteří ( s prominutím ) hledají kde jakou příležitost jak práci "ojebat" a někde se zašít a nic nedělat. O tom, že mají plnou pusu řečí co jim umožňuje zákoník práce, ale už né o tom, jaké povinosti jim ten stejný zákoník ukládá nemá smysl mluvit. To jako by neexistovalo.

Mám podobnou zkušenost (jako nynější zaměstnanec a předchozí zaměstnavatel) a vidím u nás ve firmě co jsou tam mnohdy za "zaměstnance" a pravda, že ti nejhlasitější, jsou největší ojebávači, tak to prostě je. Ale vysvětluj to "proletářům" a odborářům :-/ Jsi kapitalista, vydřiduch, vykořisťovatel a já nevím co (byť jsi s nimi na stejné lodi)... Pak z toho vznikají takovéto dotazy a hádky kolem nich. Nikam to prostě nevede. :-/

Nikam to prostě nevede. :-/

Tak tohle je svatá pravda .. jak už jsem psal, tak nejsem nejstarší, ale byl jsem vždycky veden k tomu, že když si chci vydělat musím dělat a tak to prostě je .. a ty co křičí,že si nevidělají, málokdy dělají .. A pak se divý, že tichý Franta, který si málokdy postěžuje, udělá si své má větší výplatu. Já dodržuji heslo, že je jedno co dělám, ale když mě mistr požádá o jakoukoliv práci v rámci firmy tak to udělám. A je jedno jestli je to přímo v náplni mojí práce nebo ne. Zatím se mi to vyplácí. I když mě pošle třeba uklízet, vím, že když bez řečí půjdu dostanu to zaplacenou normální částkou tak proč bych to nedělal. Jednou je to můj nadřízený a když mi to zaplatí tak je práce jako práce ...

Lézt někam někomu není asi IN.

Tím chceš říct, že když v práci pracuji tak je to řitní alpinismus? Že se nehádám s nadřízeným když mě požádá o jakoukoliv práci? Pro mě je to normální stav. Chce něco udělat, tak jdu a udělám to. Nevidím v tom problém a nepříjde mi to jako podlézání ... Tvoje názory mě připomínají jednoho mého kolegy. Pořád plnou pusu řečí o tom, že tohle dělat nebude, že to není v náplni jeho práce. Ego až do nebe a pořád si myslel, že bez něho to nepůjde. Teď přišel s tím, že když mu nikdo nepůjde pomoc půjde na neschopenku. Pomoc mu nikdo nešel, na neschopenku odešel a světe div se ono to jde i bez něho a lépe ... a najednou je vidět, že tam je navíc, že v práci vůbec nechybí ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru