Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Držba - Musím znát vlastníka?

neznám situaci ale vlastník znám být může.Za komunistů se rozdělovaly díky tehdejším poměrům různé parcely či plochy, které neměli využití...majitelům se prostě odebrali ať už v rámci výstavby obce nebo pro potřeby JZD.

Tyto pozemky pro tehdejší režim neměli valnou penežní hodnoutu a tak je lidem bo podnikům nechávali pro zástavby kolikrát zadarmo a nepožadovala se kupní smlouva,tudíž je nebylo možno zapisovat do katastrů.

Po revoluci se na základě katastrů často stávalo že majitel si v restituci zažádal o svoje ale zjistilo se že tam stojí třeba fabrika nebo dráty elektrického vedení či nějaké strategické potrubí, chatičky, kůlničky, bramborová políčka apod. a majitel tak pobral jen tzv. to co k nečemu bylo a nebo prostě zemřel.

to je jedna situace.

Druhá jest obdobná akorát že majitel dřív než stačil zrestituovat a něco uplatnit zemřel a kolikrát dědici ani nevěděli že něco mají a přišli na to náhodně.

Každopádně je tam lhůta v obouch případech kdy musíte vydržovat to či ono po dobu,myslím 10 let a prokazat že jste to držel v dobré víře, např tam pěstoval brambory, měl tam zvířata apod.Na základě dohody s majitelem soudní mimo ní můžete požádat o vydržení.

Je tam snad lhůta 30let po které jste věc vydržel automaticky za stejných podmínek o kterých jsem psal ale v téhle době by se o ní nikdo nesměl zajímat-podávat byť neuspěšně nějaké nároky, chtít po vás nájem apod.jediné co vám pak zbývá je uplatnit toto u soudu a zažádat o zanesení do katastru.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny