Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nárok na odstupné při změně zaměstnavatele a změně smlouvy ze strany nového zaměstnavatele

Pracovní smlouva je vždy dobrovolným oboustranným právním krokem, pracovní smlouvu lze uzavřít nebo měnit pouze v případě, že s návrhem souhlasí obě strany. (Zaměstnavatel nemůže zaměstnancům jednostranně změnit pracovní smlouvu.)

———

Jde-li o přechod práv a povinností (ZP, § 338 a následující), přejímá nový majitel firmu se všemi zaměstnanci včetně stávajících pracovních smluv. Nový majitel může nabídnout novou pracovní smlouvu, ale zaměstnanci nejsou povinni ji přijmout. V takovém případě dále platí stávající (původní) pracovní smlouvy.

Pokud zaměstnanci přistoupí na návrh nového majitele a uzavřou s ním nové pracovní smlouvy, skončí jejich pracovní poměr uplynutím sjednané doby. Nepůjde o výpověď a nevznikne nárok na odstupné.

Pouze v případě, že by nový zaměstnavatel dal výpověď před uplynutím sjednané doby, by vznikl nárok na odstupné ve výši jednonásobku (v prvním roce trvání smlouvy) až dvojnásobku (po skončení prvního roku) průměrného výdělku.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny