Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem stavba domu - nedodržení lhůty

Zdravím,

mám trochu problém se stavební firmou. Nechal jsem si stavět dům na klíč, a jelikož ještě stále není hotov - 29.5.2015 mi byl předán protokol o předání stavby - již v něm byly chyby ohledně termínu zahájení a hlavně věta o dokončeném díle, tuto větu jsem škrtl a řekl že dům není hotov a vypsal jsem položky, kvůli kterým si myslím, že dům není hotov.

mám tady pár odstavců ze smlouvy o zhotovení díla - předem říkám, že ve stavebním deníku je datum převzetí pozemku a zahájení stavby 28.8.2014

1. Zhotovitel zahájí práce na zhotovení díla dnem podpisu protokolu o předání staveniště a dílo dokončí a předá objednateli řádně zhotovené nejpozději do 9 měsíců od zahájení prací na stavbě.Ve zvláštním případě může být tato lhůta prodloužena o 3 měsíce.Zhotovitel se zavazuje převzít staveniště po vyřízení všech povolení.

IX. Smluvní sankce

1. Pokud by zhotovitel nepředal dokončené dílo ve smluveném termínu, náleží objednateli náhrada nákladů a škod ,které mu tímto vznikly.

2. Dále pak zaplatí objednateli jednorázovou smluvní pokutu ve výši 50.000kč.

Nyní je 1.6.2015 a firma se sama ani nezajímá o to, dodat zbylé věci, případně dokončit nedostatky.

Myslíte, že tímto vzniká nárok na smluvní pokutu? Vzhledem k tomu, že ve stavebním deníku ani nikde jinde není napsáno, že se stalo cokoliv proč by se měla lhůta prodloužit o ty dané 3 měsíce (počasí, nedostatek určitého materiálu, či cokoliv) ?

Děkuji Alekih

Předmět Autor Datum
Tak prvně to chce znalce z oboru, firma se může bránit tím že Vám dle smlouvy a poskytnutých peněz z…
kamzl 01.06.2015 23:10
kamzl
No vícepráce a věci s nimi spojené jsem si platil nad rámec hypotéky a ceny domu zvlášť, to jsou pol…
Alekih 02.06.2015 14:44
Alekih
určitě by bylo nejdřív vhodný je upozornit doporučeným dopisem nebi nějakou datovou poštou na tuhle… poslední
kamzl 02.06.2015 15:58
kamzl

Tak prvně to chce znalce z oboru, firma se může bránit tím že Vám dle smlouvy a poskytnutých peněz zhotovila maximum ne-li víc než musela...Pak se jedná o tzv. vícepráce, které už by jste si měl hradit sám.Nezávislý znalec určí zda ty vícepráce jsou nutné-potřebné a pak musíte vyjednat s firmou jejich mimosoudní nebo soudní zhotovení-proplacení.

Jestliže to je formou "na klíč" stavební firma je navíc jakýsi prostředník, který operuje s tim co mu banka poskytne, pak už to je o té dohodě, buď vydržíte a firma i třeba na svoje náklady stavbu dokončí dle projektu nebo bych řešil věc s poskytovatelem úvěru, který má páky zkrátit nebo pozastavit vyplacení stav. firmě peníze. ať už díky vašemu posudku nebo tomu který si udělá sama.

všechno to je ale o dalších penězích a spousty času.

EDIT: A vlastně mě napadá co určený stavební dozor?Minimálně po něm oproti jeho podpisu pod odvedenou prací po něm můžete chtít vysvětlení, nebo nějaké kompenzace...

No vícepráce a věci s nimi spojené jsem si platil nad rámec hypotéky a ceny domu zvlášť, to jsou položky již zaplacené. Tady jde o samotný dům na klíč, kdy firma nedodržela ten termín daný ve smlouvě - 9 měsíců. Nyní zbývá k proplacení od banky 170 000 kč, které jsou brány jako zádržné, které bude uvolněno ve chvíli, kdy bude dům předán bez jakýchkoliv chyb či problémů. To se zatím ovšem nestalo, tudíž si firma ani nemohla dovolit poslat fakturu na toto zádržné. Stavební dozor sice byl, ale jako ve spoustě případů to byl příbuzný, který dělal stavebníka dříve. Víceméně, jsem si dozor nakonec dělal sám, a věci, které nejsou v pořádku na ty jsem upozorňoval již ve chvíli, kdy vznikli - tudíž zhotovitel o nich věděl včas a měl je do termínu 28.5.2015 dát do pořádku a dům předat. Právě přemýšlím, jakým způsobem je upozornit na to, že mají již po termínu, jestli poslat doporučený dopis, či jinou formou...

určitě by bylo nejdřív vhodný je upozornit doporučeným dopisem nebi nějakou datovou poštou na tuhle skutečnost, něco v tom smyslu že dle stavebního deníku a zápisu i kontrol určeného stavebního dozoru nejsou splněny podmínky pro předání domu na klíč a že žádáte o schůzku či určení již závazného termínu dokončení a předání stavby k řádnému užívání.

podle toho jak rychle a jestli sami nebo prostřednictvím někoho s vámi budou jednat do začátku poznáte jak to myslí vážně.Tady jde o peníze, nechci malovat čerta na zeď ale první po čem půjdou bude stavební deník, a dozor(nedodržení projektu apod.)

Je taky možný a asi nejpravděpodobnější. že se jim spozdila platba od banky a vyčkávají oni sami, vše už mají hotové jen po doplacení peněz pustí potřebné papíry.projekt si splnili, rozpočet dodrželi, vícepráce mají zaplacené tak mají "hlavu v písku" a čekají až se sám budete shánět...to se vracím k tomu co jsem psal na začátku, nějakým doporučeným dopisem jak jste psal sám je upozorněte, nebo si vemte někoho ssebou a jděte přímo do firmy, kde si domluvte schůzku s jednatelem ne nějakým vedoucím nebo sekretářkou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru