Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odcizení jízdního kola - zaměstnavatel

Dobrý den, zajímalo by mě, četl jsem už na to i nějaké diskuse ale jsou rozpoluplné.

Pokud přijedu na kole do zaměstnání, které nabízí zaměstnancům "kolárnu" (zamčenou, vstup pouze přes ID kartu zaměstnance), kolo bude navíc opatřeno zámkem, a kolo někdo odcizí (vypáčí dveře, přestříhá pletivo), má zaměstnavatel nějakou povinnost dát mi náhradu škody? Nebo nenese žádnou odpovědnost?

Děkuji.

Předmět Autor Datum
Pokud je na "kolárně" nápis "místo pro parkování kol zaměstnanců" nebo něco obdobného z čeho bude ne…
Araneus84 13.07.2015 12:03
Araneus84
Po cedulce se podívám, ale je to velká kolárna u velké firmy, v celém jejím prostoru jsou stojany na…
Dok 13.07.2015 12:21
Dok
ne zaměstnavatel ti nic nedá, maximálně můžeš požádat o nějaký kamerový záznam ale nesmíš ho nikde š…
kamzl 13.07.2015 12:57
kamzl
pokud je to pred branou, tak ne, pokud za branou, tak ano, viz. zakonik prace -odpovednost zamestnav…
uf 13.07.2015 13:10
uf
odpovědnost zaměstnavatele v tomhle neplatí, kolo auto, motorka je to způsob jak se dostáváš do prác…
kamzl 13.07.2015 13:22
kamzl
par. 267/1 ZP
uf 13.07.2015 13:33
uf
(1) Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu na věcech, které se obvykle nosí do práce a které si…
Araneus84 13.07.2015 13:56
Araneus84
jo o tom mluvim, když tenkrát jednomu spolupracovníkovi ukradli ze zamčený skříňky nějaký extra rifl…
kamzl 13.07.2015 14:16
kamzl
tyto domnenky a vyklady nejsou podstatne, zale jak se bude domnivat a vykladat soud
uf 13.07.2015 14:50
uf
Obecný výklad je takový, že pokud cokoli co přineseš, odložíš na místo, které k tomu není určené, ta…
Araneus84 13.07.2015 16:31
Araneus84
judikat?
uf 13.07.2015 20:45
uf
pokial sa jedná o miesto,ktoré zriadi zamestnávatel za účelom odkladania bicyklov,ktoré patria zames…
audax 13.07.2015 22:14
audax
Nenapsal jsi jméno firmy. Nemohu tam zavolat a zeptat se. Ale z těchto defaultních informací to půso…
Pan Töfl 14.07.2015 16:45
Pan Töfl
Tím,že zaměstnavatel zřídíl kolárnu, převzal věc (zaparkované kolo) do zvláštní úschovy a za škodu o…
Gloton 15.07.2015 02:50
Gloton
+1
uf 15.07.2015 09:08
uf
Ředitel mi tvrdí že objekt není střežen, přitom je tam vrátnice s hlídačem tak nevim...
mefistofeles 15.12.2015 11:15
mefistofeles
vrátný nemusí být hlídač, ale jen vrátný. Nic to ale nemění na zodpovědnosti firmy. Určitě je na tot…
milan.cukrar 15.12.2015 12:22
milan.cukrar
Pracuji ve firmě, která je v areálu jiné firmy. Proto prý nenese muj zaměstnavatel zodpovědnost za k…
mefistofeles 16.12.2015 14:45
mefistofeles
Být zaměstnavatelem, vydám směrnici, že na základě podnětu "doplň své jméno", se zakazuje vjezd jízd… poslední
Araneus84 16.12.2015 15:26
Araneus84

Pokud je na "kolárně" nápis "místo pro parkování kol zaměstnanců" nebo něco obdobného z čeho bude nezpochybnitelně plynout, že toto místo zaměstnavatel určil jako místo, kam si máte odkládat kola, pak nese odpovědnost za jejich odcizení.

Pokud tam nic takového napsáno není a jen se stalo mezi zaměstnanci zvykem, že si tam odkládají kola a zaměstnavatel to toleruje, pak za to pochopitelně neručí.

ne zaměstnavatel ti nic nedá, maximálně můžeš požádat o nějaký kamerový záznam ale nesmíš ho nikde šířit nebo podle něj někoho hledat, to může jen policie. Ta kočárkárna je dobrá vůle zaměstnavatele že ti ji poskytnul.Mě se nedávno stalo něco podobného, kdy mi nějakej koumák vypustil na motorce kolo, sebral fajku a vytáhnul skoro všechen benzín, v práci mi řekli jen to že mám příště jet na kole nebo autobusem a pak my odpadnou tyhle starosti.princip stejný jako když tě u kdejakýho obchoďáku varují že auto není trezor, když ti někdo něco provede zbývá to jen nahlásit ale zaěstnavatel nebo obchoďák dají ruce pryč.

odpovědnost zaměstnavatele v tomhle neplatí, kolo auto, motorka je to způsob jak se dostáváš do práce:

-když si uděláš něco na cestě do práce není to "pracovní úraz"
-když si uděláš na to či onom dopravním prostředku škodu nebo někomu zaměstnavatel to nehradí, ty naopak když tím něčím něco provedeš zaměstnavateli, dostaneš to k úhradě

Buď si jist že tam někde ta cedule" parkování na vlastní nebezpečí" bude a když ne tak v nějaký smlouvě kolektivní nebo směrnicích firmy to ošetřený bude.

Jiná by bylo kdyby proti tomuhle byl zaměstnavatel pojištěnej, ale spíš by jsi měl mít pojistku proti krádeži,nebo "na blbost" ty.

I když to je chráněný ID furt to neznamená že to je v areálu firmy, je to jen dobrá vůle zaměstnavatele(ty vrátka, ty stojany, ta střecha) protože určitě by nikdo nechtěl aby měl každý zeměstnanec kolo zamčený u soustruhu nebo obvěšený všechny lampy a lavičky kolem firmy.

(1) Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu na věcech, které se obvykle nosí do práce a které si zaměstnanec odložil při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním na místě k tomu určeném nebo obvyklém.

Není úplně jisté, že kolo je věc, která se obvykle nosí do práce (ale asi by se dalo obhájit)
Z čeho ale přesně usuzuješ, že neoznačená místnost je místo určené k odkládání jízdních kol nebo místo k tomu obvyklé (obvykle se kola neukládají do uzamčených místností s přístupem na kartu, nýbrž do venkovních stojanů na kola).

Dle paragrafu je navíc zřejmé, že musí být splněné obě tyto podmínky současně (spojka "a" mezi nimi)

jo o tom mluvim, když tenkrát jednomu spolupracovníkovi ukradli ze zamčený skříňky nějaký extra rifle za 800,-(naštěstí měl doklad o koupi) podnik mu je proplatil.když ti někdo ze skříňky veme mobil to stejné, z nějaký pijistky ti to uhradí, ne už potom když si ho v kapse při výkonu rozbiješ.Ale kolo se do tohodle nepočítá, to je způsob jak se dostáváš do práce, že ti zaměstnavatel dovolí si ho někde u něj odložit po dobu zaměstnání není důvod aby ti ho v případě zcizení hradil.Když tak nad tim přemýšlím muselo by to být kolo - kompenzační pomůcka - kterou nezbytně potřebuješ jako částečný invalida na cesty do zaměstnání - pak by se to dalo asi uhádat -

Obecný výklad je takový, že pokud cokoli co přineseš, odložíš na místo, které k tomu není určené, tak za to zaměstnavatel žádnou odpovědnost nenese.
Slovní obrat ohledně místa k tomu určeném/obvyklém se týká např toho, že si na věšák pověsíš bundu nebo klobouk. Jediné obecně uznávané obvyklé místo pro parkování kol jsou stojany na kola. Pokud je zaměstnavatel inteligentní, tak je do prostoru firmy neumístí, protože pak se ani s případnou cedulkou, že za kola tam zaparkovaná nenese odpovědnost, nemůže vyvinit.

Opravdu ale není možné si to práce přinést např. hodinky za 50k, nechat je na pracovním stole a po návratu z oběda nárokovat po zaměstnavateli jejich uhrazení, že je někdo ukradl. Nebo si přijet na kole, to strčit do místnosti, která k tomu není určená, a následně chtít v případě krádeže jeho úhradu.

pokial sa jedná o miesto,ktoré zriadi zamestnávatel za účelom odkladania bicyklov,ktoré patria zamestnancom a na ktoré je prístup len pomocou prostriedkov zamestnávatela-id karta zamestnanca a podobné,tak nesie zodpovednosť za odcudzenie bicykla z takto zabezpečeného a vyhradeného priestoru.....

Pracuji ve firmě, která je v areálu jiné firmy. Proto prý nenese muj zaměstnavatel zodpovědnost za krádež v cizím areálu. Kolarnu ani nic podobného nam nezřídil. Jen obyčejny stojan na kola před vchodem. a za ty kola si prý neseme odpovědnost na vlastní riziko.
Kolo se snad na pracoviště sebou nenosí, tak kde si ho mají zaměstnanci odložit?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru