Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vytopení sousedů v panelovém domě

Ale ano, likvidátor odhaduje jen majetkovou újmu. Ovšem dle nového obč. zákona je možné vymáhat veškerou odůvodněnou škodu včetně např. nemajetkové újmy.
Například vás soused vytopí a vám to zničí album s vzácnými známkami, které jsou součástí vaší kompletní sbírky.
Likvidátor pojišťovny odhadne pouze reálnou cenu známek (katalogovou), ovšem vy můžete (a celkem snadno prokážete), že zničením daného alba se vaše sbírka stala neúplnou a tím výrazně klesla cena celé vaší sbírky, tedy po něm můžete vymáhat i tuto škodu (zvláště, když vzácnější kousky prakticky není možné sehnat).
Navíc jste ke sbírce měl citový vztah a to, že vaše životní dílo je nyní takto znehodnoceno vám znemožňuje dobře spát, máte z toho deprese, obvodní lékař vám kvůli tomu musel předepsat antidepresiva, apod. Kvalita vašeho života tedy šla na základě této události rapidně dolů a tady už se pohybujeme v částkách řádově klidně statisícových.
To, jakou měl viník s pojišťovnou smlouvu, popř. jak likvidátor zhodnotil škody je naprosto irelevantní.
A ano, v případě, že viník odmítne zaplatit způsobenou škodu, je třeba se škody domáhat soudní cestou. Ale to by bylo třeba i v případě, že by vám viník nezaplatil nic. Vytopení souseda není trestným činem a policie to řešit nijak nebude. Stejně jako například při nezaplacené pohledávce nebo neuhrazené dlužné částce.

Nechť si každý pojistitel raději sám u své pojišťovny zkontroluje, zda jeho pojistka pokrývá i případnou nemajetkovou újmu jím způsobenou, apod. V opačném případě se pak budete hodně divit. S argumentem ve smyslu: Neměl jste v bytě mít nic cenného, abych vás mohl vytápět od rána do večera, popř. že s vytopením se musí počítat, u soudu moc neuspějete....

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny