Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pronájem prostor zatížených hypotékou

Dobrý den,

řeším takové dilema...v současné době rekonstruujeme dům, jehož část bychom chtěli v budoucnu pronajímat jako komerční prostory (kancelář/ordinace). Dům je zatížený hypotékou, v podkladech pro banku při žádosti o úvěr, skutečnost, že s těmi prostory máme tyto úmysly, uvedena nebyla.

Samozřejmě počítám s nahlášením na příslušné úřady, že se prostory budou využívat komerčně (předběžně máme tuto část již domluvenou).

Ale mám následující dotazy:

- Může mi banka zakázat změnu využívání těchto prostor? Pokud ano, je nějaká možnost, jak se tomu bránit?
- Může to nějak ovlivnit výši úroků?
- Máte s podobnou situací zkušenosti? Jak to probíhá?

Velice děkuji za všechny odpovědi! Pěkný den.

Předmět Autor Datum
Jednoznačnou odpověď dá banka,u níž je sjednána hypotéka.
pedrosoo 04.08.2015 12:36
pedrosoo
Banku povětšinou zajímají včas placené zálohy. Máme něco podobného, dům na hypotéku, který je v v k…
kamzl 04.08.2015 17:18
kamzl
Tohle si musíš projednat s bankou. Když jsem refinancoval hypotéku, tak jsem byl v bance přímo upozo… poslední
Prasak 04.08.2015 20:52
Prasak

Banku povětšinou zajímají včas placené zálohy.

Máme něco podobného, dům na hypotéku, který je v v kompletní rekonstrukci,Střecha, voda, topení, okna,... máme tam navíc v jedné části nájemníky -na smlouvu- a nic bance se hlásit nemuselo, nic se nezvedalo.

S interiérem si můžete dělat co chcete, spíš to banka uvítá, než že by vám to zakazovala, včas platíte co máte dohodnuto, pokud tu nemovitost nějakým způsobem nebudete chtít prodat nebo bořit, ničit její hodnotu nehlásí se to bance jen na ty nějaké úřady.

Tohle si musíš projednat s bankou. Když jsem refinancoval hypotéku, tak jsem byl v bance přímo upozorněn, že nemovitost, na kterou si beru hypotéku a tudíž jí ručím, nemůžu pronajímat, tedy použít ke komerčním účelům. V případě pronájmu (tedy by se jednalo o podnikání) bych musel mít jiný typ úvěru.
Teoreticky bys to pronajmout mohl, ale banka by se o tom nesměla dozvědět. Otázka je, co by se stalo, pokud by to banka zjistila, přece jen budeš muset příjem z pronájmu hlásit na FÚ. Oni se to v té bance možná ani nedozví, pokud se o tebe nezačnou zajímat, což se může stát především v případě, že nebudeš platit, nebo to nějaká dobrá duše nevyklopí.

Takže máš dilema - pronajmout to a doufat, že se to banka nedozví, nebo se v bance zeptat a doufat, že úřednice nebude aktivní a neudělá si u tvýho záznamu poznámku.
Ale smlouvu máš doma, mrkni do ní, jestli tam něco takovýho máš, protože ujednání ze smlouvy ti řeknou i v bance.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru