Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pronájem prostor zatížených hypotékou

Dobrý den,

řeším takové dilema...v současné době rekonstruujeme dům, jehož část bychom chtěli v budoucnu pronajímat jako komerční prostory (kancelář/ordinace). Dům je zatížený hypotékou, v podkladech pro banku při žádosti o úvěr, skutečnost, že s těmi prostory máme tyto úmysly, uvedena nebyla.

Samozřejmě počítám s nahlášením na příslušné úřady, že se prostory budou využívat komerčně (předběžně máme tuto část již domluvenou).

Ale mám následující dotazy:

- Může mi banka zakázat změnu využívání těchto prostor? Pokud ano, je nějaká možnost, jak se tomu bránit?
- Může to nějak ovlivnit výši úroků?
- Máte s podobnou situací zkušenosti? Jak to probíhá?

Velice děkuji za všechny odpovědi! Pěkný den.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tohle si musíš projednat s bankou. Když jsem refinancoval hypotéku, tak jsem byl v bance přímo upozo… poslední
Prasak 04.08.2015 20:52
Prasak

Tohle si musíš projednat s bankou. Když jsem refinancoval hypotéku, tak jsem byl v bance přímo upozorněn, že nemovitost, na kterou si beru hypotéku a tudíž jí ručím, nemůžu pronajímat, tedy použít ke komerčním účelům. V případě pronájmu (tedy by se jednalo o podnikání) bych musel mít jiný typ úvěru.
Teoreticky bys to pronajmout mohl, ale banka by se o tom nesměla dozvědět. Otázka je, co by se stalo, pokud by to banka zjistila, přece jen budeš muset příjem z pronájmu hlásit na FÚ. Oni se to v té bance možná ani nedozví, pokud se o tebe nezačnou zajímat, což se může stát především v případě, že nebudeš platit, nebo to nějaká dobrá duše nevyklopí.

Takže máš dilema - pronajmout to a doufat, že se to banka nedozví, nebo se v bance zeptat a doufat, že úřednice nebude aktivní a neudělá si u tvýho záznamu poznámku.
Ale smlouvu máš doma, mrkni do ní, jestli tam něco takovýho máš, protože ujednání ze smlouvy ti řeknou i v bance.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru