Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Fond oprav

S tou střechou se můžou majitelé spodních bytů cukat jak chtějí, ale střecha je společná a na její opravu musí přispět všichni stejným dílem. Opravdovej průser mají sice jen ti nahoře, ale střecha je prostě společná - ústí na ni společné komíny, digestoře, odvětrání odpadů, je na ní společnej hromosvod. Potíž bývá často v tom, že ti dole prostě nemají akutní problém (jim nezatíká) a tudíž střechu opravovat nechtějí, protože by to mohlo znamenat vyšší náklady na fond oprav a to se jim dávat nechce. Pokud se na společné schůzi (což je nejvyšší schvalovací moc v domě, co se tam odhlasuje, to platí) nedohodnou, nezbyde obyvatelům horních bytů asi nic jinýho, než se obrátit na soud, protože rozhodnutí ostatních majitelů je poškozuje (zatíká jim poškozeným společným majetkem).

K těm sklepům a oknům - záleží na tom, jestli společenství vlastníků vyžaduje jednotný vzhled domu, nebo ne. Tedy pokud si každej dělal okna ve svým bytě sám za svý, tak asi nebudou mít všichni stejný okna, tudíž sklepní okna můžou být taky každý jiný. Pokud je vyžadován jednotný vzhled domu, tedy všichni stejný okna, tak fond oprav, protože to stejně zaplatí všichni - vymění se všechna okna najednou. Je třeba se dohodnout na společné schůzi, což je, jak jsem psal, nejvyšší schvalovací moc ve společenství vlastníků domu.
Otázka - vychází na každého vlastníka sklepů (pivnic) stejný počet oken? Pokud ano, tak je to jedno, jestli za svý, nebo z fondu, stejně všichni zaplatíte stejný díl.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny