Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Fond oprav

Dobry den, chcel by som sa informovat ci je mozne pouzit peniaze z fondu oprav na vymenu okien v pivniciach ktore su v osobnom vlastnictve. Dakujem za odpovede

Předmět Autor Datum
Barák je v čím vlastnictví?
L-Core 08.08.2015 10:59
L-Core
Vsetky byty su v osobnom vlastnictve...a spravcom je bytove druzstvo
Riso 08.08.2015 20:16
Riso
No a ještě ty sklepy,ty se určitě nachází v tzv.společných prostorách,pokud se mýlím,oprav mě. No a…
pedrosoo 09.08.2015 14:03
pedrosoo
Nachadzaju sa v spolocnych priestoroch len kedze je to iba stvor bytovka tak vsetky pivnice su v suk…
Riso 09.08.2015 18:06
Riso
To je zdroj problémů,ty obvodové zdi,nebo jak se říká - plášť domu. U nás byl problém podobný,byty v…
pedrosoo 09.08.2015 19:03
pedrosoo
S tou střechou se můžou majitelé spodních bytů cukat jak chtějí, ale střecha je společná a na její o…
Prasak 09.08.2015 20:39
Prasak
Nevychadza na kazdeho rovnaky pocet...ako ja problem nemam si to vymenit aj za svoje ani s tym ze by…
Riso 10.08.2015 07:23
Riso
Zateplování je finančně náročné. Nevím jak jste jako nájemníci schopni ovlivnit výběr firmy,když jst…
pedrosoo 10.08.2015 15:54
pedrosoo
Pozor, správce firmu najde/sežene, ale společenství vlastníků není povinno to akceptovat. Můžou si n…
Prasak 11.08.2015 00:13
Prasak
Ano,to máš naprostou pravdu,ovšem záleží,jak jsou vlastníci aktivní a jak se schůzí zůčastňují,jsou…
pedrosoo 11.08.2015 08:25
pedrosoo
Ano je mozne so suhlasom majitelov bytov. Riesili sme rovnaky problem v baraku a rozhodovali sa medz…
fleg 11.08.2015 12:36
fleg
Pozor! Okna, balkony, ale i topný rozvod včetně radiátorů v bytech jsou součástí domu, nikoliv bytu! poslední
belkama 13.08.2015 22:32
belkama

No a ještě ty sklepy,ty se určitě nachází v tzv.společných prostorách,pokud se mýlím,oprav mě. No a tam se opravdu vztahuje fond oprav jako střecha,kotel a pod. Ovšem důležité je,co jste si jako vlastníci bytů domluvili s majitelem domu. Správce,to bytové družstvo - tak to jste udělali chybu,měli jste si vytvořit družstvo vlastníků a najít správce sami.Družstvo jako správce si bude opravovat svůj dům za vaše peníze.

Nachadzaju sa v spolocnych priestoroch len kedze je to iba stvor bytovka tak vsetky pivnice su v sukromnom vlastnictve majitelov bytov kazdy ma dve...a bolo mi povedane ze ak su v sukromnom tak aj okna patria im a maju si ich vymenit na vlastne naklady...co podla mojho nazoru je blbost pretoze su tie okna v obvodovych muroch a tie su spolocne, ci sa mylim ?

To je zdroj problémů,ty obvodové zdi,nebo jak se říká - plášť domu. U nás byl problém podobný,byty v OS a výměna balkonů. Jenže na patře jsou tři byty,z toho dva mají balkon a jeden ne. A problém byl na světě. Podle jedné verze jsou balkony součást pláště domu a na výměně by se měli finančně podílet všichni i když to bylo z fondu oprav. Samozřejmě ti bezbalkónoví měli námitky.No řešení se našlo,bezbalkónovým byla snížena částka do fondu oprav. No dále - další námitka byla na opravu střechy. Samozřejmě kromě třech bytů v posledním patře ostatní odmítli se podílet na opravě. Takže i když máte byt v OS stále není klid.Nikdo nechce nátěry,nikdo nechce malovat na chodbách ... a td. Pokud je panelák starší,tak prostě se musí platit dál,vlastnictví nerozhoduje.

S tou střechou se můžou majitelé spodních bytů cukat jak chtějí, ale střecha je společná a na její opravu musí přispět všichni stejným dílem. Opravdovej průser mají sice jen ti nahoře, ale střecha je prostě společná - ústí na ni společné komíny, digestoře, odvětrání odpadů, je na ní společnej hromosvod. Potíž bývá často v tom, že ti dole prostě nemají akutní problém (jim nezatíká) a tudíž střechu opravovat nechtějí, protože by to mohlo znamenat vyšší náklady na fond oprav a to se jim dávat nechce. Pokud se na společné schůzi (což je nejvyšší schvalovací moc v domě, co se tam odhlasuje, to platí) nedohodnou, nezbyde obyvatelům horních bytů asi nic jinýho, než se obrátit na soud, protože rozhodnutí ostatních majitelů je poškozuje (zatíká jim poškozeným společným majetkem).

K těm sklepům a oknům - záleží na tom, jestli společenství vlastníků vyžaduje jednotný vzhled domu, nebo ne. Tedy pokud si každej dělal okna ve svým bytě sám za svý, tak asi nebudou mít všichni stejný okna, tudíž sklepní okna můžou být taky každý jiný. Pokud je vyžadován jednotný vzhled domu, tedy všichni stejný okna, tak fond oprav, protože to stejně zaplatí všichni - vymění se všechna okna najednou. Je třeba se dohodnout na společné schůzi, což je, jak jsem psal, nejvyšší schvalovací moc ve společenství vlastníků domu.
Otázka - vychází na každého vlastníka sklepů (pivnic) stejný počet oken? Pokud ano, tak je to jedno, jestli za svý, nebo z fondu, stejně všichni zaplatíte stejný díl.

Zateplování je finančně náročné. Nevím jak jste jako nájemníci schopni ovlivnit výběr firmy,když jste si udělali správcem bytové družstvo. To si samozřejmě vybere tu ... firmu a vy to zaplatíte. tečky jsou myšleny třeba tu nejdražší.

Pozor, správce firmu najde/sežene, ale společenství vlastníků není povinno to akceptovat. Můžou si někoho najít sami. Pleteš si to s družstevnimi byty, tam do toho uzivatelé bytů moc kecat nemůžou, ale v domě se soukromě vlastněnými jednotkami můžou kecat do všeho, co se týká domu. Koneckonců jde o jejich majetek.
Nám taky dělá správu místní bytové družstvo, ale především ohledně rozúčtování zaloh a další papirovani, pomůžou sehnat firmu, ale na rozhodnutí tu máme vlastní domovní výbor a větší investice je třeba řádně odhlasovat na společné schůzi. Každý má stejné právo do toho nahlédnout, zasáhnout, něco navrhnout.

Ještě něco - nikoliv nájemníci, ale majitelé bytů rozhodují. Nájemník nebude měnit okna, ani ve sklepě.

Ano,to máš naprostou pravdu,ovšem záleží,jak jsou vlastníci aktivní a jak se schůzí zůčastňují,jsou případy,kdy správce z 20ti vlastníků dostane od poloviny plnou moc a pak si to při hlasování ohlídá.Většinou správci z řad bytových družstev se "vyznají".

Ano je mozne so suhlasom majitelov bytov. Riesili sme rovnaky problem v baraku a rozhodovali sa medzi vymenou okien na chodbach a v pivniciach. Spravca musel akceptovat rozhodnutie vlastnikov bytov.
Treba si uvedomit, ze je to len spravca, rozhodovaciu schopnost maju vlastnici bytov.
Pokial nie spokojny so spravcom nie je problem ho vymenit, poznam mensie bytovky, ktore sa spravuju svojpomocne bez externych spravcocvskych spolocnosti, ale problemy su skoro vsade rovnake.
Ludska blbost je nekonecna.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru