Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bydlení v nebytových prostorách v průmyslové zóně

Dobrý den, ráda bych se zeptala, máme pronajmutou nemovitost v průmyslové zóně. Nemovitost je vedena jako bývalá mateřská školka. Město nemovitost odmítá vyjmout z průmyslové zóny, aby bylo možné ji zkolaudovat jako obytné prostory. Je možné bydlet i v těchto nebytových prostorech, nebo se vywtavujeme nějakému riziku? Dále jsme mladá rodina, čekáme dítě, neměli bychom problém i se sociálkou, že byslíme s díttětem v nebytových prostorách? Předem děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Okopírováno z bezplatné právní poradny: Není možné bydlet v jakémkoli prostoru, jež není určen k tr… poslední
iconek 19.09.2015 23:06
iconek

Okopírováno z bezplatné právní poradny:

Není možné bydlet v jakémkoli prostoru, jež není určen k trvalému bydlení (zahradní chaty, kanceláře, provozovny apod.) Je nutno zdůraznit, že ač fyzicky v nebytovém prostoru je leckdy možné bydlet vcelku pohodlně, stavební zákon toto výslovně zakazuje a to v § 105 odst. 2 písm. c): “Přestupku se dopustí a pokutou od 10 000 Kč do 25 000 Kč bude potrestán ten, kdo užívá stavbu v rozporu s kolaudačním rozhodnutím, popřípadě stavebním povolením ... anebo umožní jiné osobě užívat stavbu v rozporu s kolaudačním rozhodnutím.” A dále také ten, kdo užívá stavbu bez kolaudačního rozhodnutí.

Pozor, v praxi je možné setkat se s tím, že pronajímatel nabídne nájemci původně nebytový prostor, jenž byl v minulosti zrekonstruován a přestavěn na “byt” s obytnými místnostmi s veškerým sociálním zařízením, kuchyní apod., nicméně nikdy nebyl jako byt zkolaudován. Je tedy v dokumentaci stále veden jako např. půda nebo sklep. Pronajímatel sepíše s nájemcem řádnou nájemní smlouvu a “byt” mu poskytne. Pokud se nájemce skutečně nastěhuje a v “bytě” bydlí, dopouštějí se obě strany přestupku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru