Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem s advokátem sjednána cena dohodou, advokát však požaduje víc

Dobrý den, prosím o radu:
nedávno jsem se obrátil na advokáta se žádostí o právní pomoc. Když uvedený advokát tuto zakázku přebíral, nesepsal se mnou žádnou smlouvu; pouze se dotázal, zda respektuji jeho finanční požadavky: 1000 Kč + DPH za hodinu; má odpověď zněla „ano“. To bylo k ceně vše, a o nějaké vyhlášce se nemluvilo vůbec.
Nyní přišlo vyúčtování. Je v něm mj. položka „režijní paušál“ 500 Kč + DPH za každé dvě odpracované či jen započaté hodiny s odvoláním na vyhlášku č. 177/1996. Jsem za uvedených okolností povinen režijní paušál uhradit? Chápu, že advokát nějakou režii má, avšak domnívám se, že cena byla v tomto případě ujednána tak, jak to chtěl advokát, a že už při přebírání zakázky bych měl být informován o všech částech ceny, jež mi bude nakonec účtována. Jedná se sice „jen“ o 1000 Kč + DPH 21%, ale já to úplný pakatel nepovažuji. Prosím o Vaše názory; za všechny reakce předem moc děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
vyhláška č.177/1996 hovorí vo všeobecných ustanoveniach,časť 2 toto:(2) Jestliže advokát ve smlouvě…
audax 25.09.2015 13:33
audax
Náš advokát si od nás vzal 5 000kč s tím,že pošle účtenku mejlem.Stalo se to 4.8.2015,tedy letos.Do…
cucurka 25.09.2015 17:50
cucurka
To se takhle z textu posoudit nedá. Podivné je už to,že pošle "účtenku" mailem ... Asi tuší,že ho po…
pedrosoo 25.09.2015 19:37
pedrosoo
Také se mi to tak jeví,kdybychom ho nepotřebovali,žádala bych vrácení peněz. Otázka je ale,jak mu do…
cucurka 25.09.2015 19:52
cucurka
Děkuji všem za reakce. Po odeslání dotazu do poradny jsem advokátovi napsal, že jsme se dohodli na 1… poslední
nagios 25.09.2015 23:13
nagios

vyhláška č.177/1996 hovorí vo všeobecných ustanoveniach,časť 2 toto:(2) Jestliže advokát ve smlouvě o časové odměně provedl odhad její celkové výše, je povinen předem písemně upozornit klienta na podstatné překročení původně odhadnuté výše odměny advokáta; jinak se nemůže domáhat zaplacení té části odměny advokáta, o kterou byl původní odhad její výše překročen. Takže doporučujem reklamovať platbu za v podstate nezazmluvnené služby-resp.platby za ne....

Náš advokát si od nás vzal 5 000kč s tím,že pošle účtenku mejlem.Stalo se to 4.8.2015,tedy letos.Do teď se ani po telefonickém upozornění nic neděje..Stalo se to mému synovi,který mu volal.Hovor jsem slyšela,slíbil,že mejl s účtenkou pošle.Je to už zase tři dny,mejl nikde.Dotyčného advokáta potřeboval a bude ještě potřebovat syn,ale platím to já.O peníze si řekl sám advokát.Ví někdo,jak se zachovat? Nechci dělat dusno.Budu vděčná za každou odpověď.Děkuji.

Také se mi to tak jeví,kdybychom ho nepotřebovali,žádala bych vrácení peněz. Otázka je ale,jak mu dokážu,že peníze dostal.Jinak u soudu je zápis,že tam byl,ani to kuře zadarmo nehrabe.Nezbyde nám asi nic jiného,než jej OPĚT kontaktovat telefonicky a hovor si nahrát.Je mi to právě trapné někoho upomínat.Přitom jména svědků v našem procesu mejlem dostal,což přiznal.

Děkuji všem za reakce.
Po odeslání dotazu do poradny jsem advokátovi napsal, že jsme se dohodli na 1000 Kč + DPH na hodinu; tzv. režijní paušál se tedy do faktury (která však není fakturou – viz dále) zřejmě dostal nedopatřením. Pan doktor prý odpoví v úterý.

Pro Vaše pobavení doplňuji, že
1.advokát na můj dotaz prohlásil, že až se předmětná záležitost dostane k soudu, nebudu moci náklady vynaložené na jeho služby požadovat od protistrany
2.účet nepřišel jako faktura či jako proformafaktura, ale v textovém formátu (MS Word); doklad se sice tváří, jako že je účetním dokladem, ale chybí mu např. evidenční číslo
3.ve vyhlášce č. 177/1996 jsem výraz „režijní paušál“ nenalezl

To fleg a kerel: přesně jste to vystihli – byla stanovena smluvní odměna, tzv. „režijní paušál“ však nikoli
To audax: nebyla uzavřena smlouva, nebyl tedy ani odhad výše odměny (ale příště už budu vyžadovat obojí)
To cucurka: důkladně si ověřte, že Vaše zařízení pro záznam zvuku pracuje naprosto spolehlivě, a že zvuk je zaznamenán v co nejlepší kvalitě. Nezapomeňte zařízení včas zapnout!
Až budete příště advokáta žádat o zaslání dokladu, zdůrazněte, že si od Vás už začátkem srpna vzal 5000 Kč, ale potvrzení o převzetí dosud nedodal. Dejte mu termín, do kterého má doklad zaslat – např. formou „myslíte, že byste to stihl ještě dnes?“. Respektujte jeho slib, že jej pošle až příští týden; když slib nesplní, zavolejte opět, a opět si to nahrajte. A když slib opět nesplní, zavolejte mu potřetí, a řekněte mu, že předchozí hovory máte nahrané. I tento hovor si nahrajte! Advokát bude namítat, že jste nahrávky pořídila protizákonně, ale řekněte mu, že o tom nerozhoduje advokát, ale soud. Jestliže advokát pro Vás dosud nic neudělal, požadujte vrácení. peněz. Pak si najděte jiného advokáta. Hodně štěstí!
To pedrosoo: daňový doklad ve formátu PDF je daňovým dokladem (viz § 26 odst. 3 zákona o DPH)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru