Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vlastnictví balkonu u bytu v osobním vlastnictví

Zdravím, nevíte jak je to s vlastnictvím balkonu u bytu v osobním vlastnictví? V kupní smlouvě mám napsáno, že jsem byt koupil včetně balkonu, takže by měl být v mém a ne společném vlastnictví. Ale v různých diskuzích jsem četl, že to může být s vlastnictvím balkonů různé. Je to dané jednoznačně kupní smlouvou?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nejjednodušší je nahlédnout do prohlášení vlastníka budovy na katastru a tam je jednoznačně uvedeno…
byt.technik 15.01.2018 09:22
byt.technik
Po třech letech,ale budiž. Balkon je součást pláště domu,dokud se domy neopravovaly,potažmo domy ve…
kozakl 15.01.2018 10:02
kozakl
Společenství pitomců, není nad to v takovém být. A až se budou opravovat základy nebo průsaky, tak s… poslední
Araneus84 16.01.2018 09:47
Araneus84

Nejjednodušší je nahlédnout do prohlášení vlastníka budovy na katastru a tam je jednoznačně uvedeno co náleží k bytu. Pokud je balkón součástí bytu, nemůže společenství vlastníků bez souhlasu vlastníka, tento balkón opravit, případně vyměnit. Pokud tuto opravu se souhlasem vlastníka společenství provede, měl by to vlastník uhradit ne dle spoluvlastnického podílu, ale dle vynaložených nákladů za tuto opravu. Jsou i případy, kdy vlastník nesouhlasil s opravou a úhradou a jeho balkón zůstal po revitalizaci domu neopravený.

Po třech letech,ale budiž. Balkon je součást pláště domu,dokud se domy neopravovaly,potažmo domy ve vlastnictví SVJ,tak to nikdo moc neřešil. I u nás byla bouřlivá debata,poněvadž jeden ze tří bytů na patře balkon nemá,tak jsme nakonec odhlasovali,že nevlastníci balkonů nebudou jejich opravy platit. Bylo to špatně,ale stalo se.

Společenství pitomců, není nad to v takovém být. A až se budou opravovat základy nebo průsaky, tak si to doufám zase zaplatí jen majitelé bytů v přízemí, protože ostatním, co nejsou v přízemí, to taky může být u p*dele a opravy střechy zřejmě zase platí jen ti v posledních patrech.
Osobně bych vám řekl, ať tedy můj balkon neopravujete a ukázal vám prostředníček.

Obecně k problematice balkonu je to takto:
Pokud je na balkon přímý přístup pouze z vnitřku bytu, tak je balkon součástí bytu a patří vám. ALE to se netýká obvodové zdi balkonu. Tzn. směrnice, že například nesmíte na balkonovou/obvodovou zeď umisťovat květináče, apod. je platné. Správně byste tedy neměl svévolně řešit ani zasklení.
Ale do vlastního prostoru balkonu si můžete umístit cokoli chcete: prádelní šňůry na sušení, venkovní nábytek, apod.
Jedinými omezeními tohoto je, aby to neobtěžovalo nadměrným způsobem sousedy, tedy zřejmě neprojde gril (alektrický ale ano), voliéry s papouškama, apod.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru