Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vlastnictví balkonu u bytu v osobním vlastnictví

Zdravím, nevíte jak je to s vlastnictvím balkonu u bytu v osobním vlastnictví? V kupní smlouvě mám napsáno, že jsem byt koupil včetně balkonu, takže by měl být v mém a ne společném vlastnictví. Ale v různých diskuzích jsem četl, že to může být s vlastnictvím balkonů různé. Je to dané jednoznačně kupní smlouvou?

Předmět Autor Datum
Balkon je součást pláště domu,alespň takto to byl výklad,když byly byty družstevní. Pokud jsi uzavře…
pedrosoo 20.10.2015 08:14
pedrosoo
Uzavřel sem kupní smlouvu ne s majitelem domu, ale s minulým majitelem toho bytu. Mně jde právě o to…
Dannyk 20.10.2015 08:35
Dannyk
To jako že se při opravě domu Tvému balkonu vyhnou a nechají ten starý na nové fasádě?Na to asi zapo…
Karel04 20.10.2015 08:51
Karel04
Právě proto bych chtěl jednoznačně vědět, jak je to s vlastnictvím. Pokud by byly balkony v osobním…
Dannyk 20.10.2015 08:57
Dannyk
Tak jednoznačně to zjistíš,buď jste jako vlastníci zprivatizovali i dům,takže víc bude vědět správce…
pedrosoo 20.10.2015 13:43
pedrosoo
Nezbývá,než si ověřit,byl-li minulý vlastník bytu i vlastníkem balkonu,nebo si to jen myslel.
pedrosoo 20.10.2015 13:37
pedrosoo
A myslíš že na katastru budou mít i ty minulé kupní smlouvy? nebo jen tu poslední? Budou to tam vědě…
Dannyk 20.10.2015 14:20
Dannyk
No přiznám se,tady odpověď neznám. Těžko dohledat kolikrát ten byt byl prodáván,kdo byl v minulosti…
pedrosoo 20.10.2015 16:44
pedrosoo
A co to je vůbec družstvo vlastníků? Buď jsou byty družstevní, potom nejste vlastníci ani bytů ani n…
Dannyk 20.10.2015 17:02
Dannyk
Družstvo vlastníků = společenství vlastníků - které si musí zvolit správce.Ten zastupuje vlastníky,j…
pedrosoo 20.10.2015 18:32
pedrosoo
U nás ten dům vlastní společenství vlastníků. S bytovým družstvem nemáme nic společného.
Dannyk 21.10.2015 08:00
Dannyk
nieje to dané jednoznačne kúpnou zmluvou,bohužial existujú rôzne možnosti a aj keď sa to zdá na prvý…
audax 20.10.2015 09:07
audax
Takže aby byl balkon a sklep v osobním vlastnictví, tak by se musel sepsat dodatek ke kupní smlouvě?…
Dannyk 20.10.2015 09:17
Dannyk
Pokud nebyl minulý vlastník opravdu vlastníkem i balkonu,tak ti ho nemohl ani prodat. Jo,že to je v…
pedrosoo 20.10.2015 13:48
pedrosoo
Majitelem domu je společenství vlastníků, tedy všichni majitelé bytů. Každý má spoluvlastnický podíl…
Dannyk 20.10.2015 14:18
Dannyk
Nejjednodušší je nahlédnout do prohlášení vlastníka budovy na katastru a tam je jednoznačně uvedeno…
byt.technik 15.01.2018 09:22
byt.technik
Po třech letech,ale budiž. Balkon je součást pláště domu,dokud se domy neopravovaly,potažmo domy ve…
kozakl 15.01.2018 10:02
kozakl
Společenství pitomců, není nad to v takovém být. A až se budou opravovat základy nebo průsaky, tak s… poslední
Araneus84 16.01.2018 09:47
Araneus84

Balkon je součást pláště domu,alespň takto to byl výklad,když byly byty družstevní. Pokud jsi uzavřel platnou kupní smlouvu s majitelem domu,tak je to v pořádku (právně) Samozřejmě,pokud půjde dům do revitalizace,tak budeš muset nový balkon zaplatit. (teorie).

Uzavřel sem kupní smlouvu ne s majitelem domu, ale s minulým majitelem toho bytu.
Mně jde právě o to, abych mohl svůj balkon ochránit a aby mně ho nikdo nemohl proti mojí vůli ukrást a nahradit nějakým jiným, kdyby k nějaké té revitalizaci mělo dojít.

Tak jednoznačně to zjistíš,buď jste jako vlastníci zprivatizovali i dům,takže víc bude vědět správce,nebo máte jen byty a nebytové prostory ve vlastnictví a o balkonech bude vědět majitel domu,jsou-li součást domu,nebo bytu.Existuje více výkladů na tyto problémy. Zjisti si,je-li kupní smlouva na balkon právně v pořádku,předešlý majitel bytu nemusel být vlastníkem balkonu. Bylo by to zvláštní.

No přiznám se,tady odpověď neznám. Těžko dohledat kolikrát ten byt byl prodáván,kdo byl v minulosti vlastníkem,jak to bylo s balkony atd. U nás v družstvu vlastníků také proběhla diskuse. Na patře jsou tři byty,dva mají balkony. Podle jednoho výkladu se měli na výměně balkonů podílet všichni,navíc to i potvrdil vlastník domu.(bytové družstvo) ale jako vlastníci jsme se nedohodli,takže ti bezbalkonoví nakonec neplatili. Pokud ale ty trváš na tom,že balkon je tvůj majetek,tak se klidně stane,že si budeš vše muset platit sám. Právnický ořišek.

A co to je vůbec družstvo vlastníků? Buď jsou byty družstevní, potom nejste vlastníci ani bytů ani ničeho jiného, anebo jsou byty v osobním vlastnictví, a pak by se to mělo jmenovat společenství vlastníků, a bytové družstvo by s tím domem nemělo mít nic společného. Pak byste měli mít jen najmutého správce, který dělá vyúčtování, ale nic v domě nevlastní.
To já si klidně všechno platit budu, ale nerad bych aby mně někdo mohl donutit dělat na balkoně úpravy které nechci.

Družstvo vlastníků = společenství vlastníků - které si musí zvolit správce.Ten zastupuje vlastníky,jak říkáš. Ovšem další věc. To,že máš byt v OV neznamená,že to společenství vlastníků vlastní dům. A to je zásadní. Pokud dům stále patří ružstvu,tak oni diktují a vlastníci platí(stále existuje fond oprav). A teď jsme u problému. Pokud ti majitel domu dokáže,že balkon je jeho (plášť domu) ,tak s tím nic nenaděláš.

nieje to dané jednoznačne kúpnou zmluvou,bohužial existujú rôzne možnosti a aj keď sa to zdá na prvý pohlad paradoxné,v niektorých prípadoch sa predmetom predaja stáva čiste len byt a ostatné súčasti ako pivnica,balkon sú predmetom samostatného predaja v úlohe akéhosi nepovinného príslušenstva a musia sa dokúpiť samostatne,čiže musia byť zahrnuté buď v dodatku ku kúpno-predajnej zmluve o kúpe dotyčného bytu,alebo na to musí byť samostatná kúpno-predajná zmluva,podobne ako napr. parkovacie miesto k príslušnému bytu,je to paradox,každý si určite myslí,že balkon by mal byť automaticky neoddelitelnou súčasťou bytu,ale nie vždy tomu tak je.....osobne by ma napr.zaujímalo,ako sa vyrieši problém,ak by potencionálny kupca bytu odmietol odkúpiť balkon,kto by mu zakázal a ako napr.vstup na takýto balkon,alebo nejako obmedzil užívanie,keď ten balkon nebude jeho vlastníctvom.....

Majitelem domu je společenství vlastníků, tedy všichni majitelé bytů. Každý má spoluvlastnický podíl na společných částech, jako je schodiště, střecha, fasáda, nosné zdi. Ale jak je to s balkonama nebo se sklepama, to asi vědět nebudou. Myslel sem jestli to třeba není v nějakém zákoně, že balkony jsou vždycky společné nebo něco podobného.

Nejjednodušší je nahlédnout do prohlášení vlastníka budovy na katastru a tam je jednoznačně uvedeno co náleží k bytu. Pokud je balkón součástí bytu, nemůže společenství vlastníků bez souhlasu vlastníka, tento balkón opravit, případně vyměnit. Pokud tuto opravu se souhlasem vlastníka společenství provede, měl by to vlastník uhradit ne dle spoluvlastnického podílu, ale dle vynaložených nákladů za tuto opravu. Jsou i případy, kdy vlastník nesouhlasil s opravou a úhradou a jeho balkón zůstal po revitalizaci domu neopravený.

Po třech letech,ale budiž. Balkon je součást pláště domu,dokud se domy neopravovaly,potažmo domy ve vlastnictví SVJ,tak to nikdo moc neřešil. I u nás byla bouřlivá debata,poněvadž jeden ze tří bytů na patře balkon nemá,tak jsme nakonec odhlasovali,že nevlastníci balkonů nebudou jejich opravy platit. Bylo to špatně,ale stalo se.

Společenství pitomců, není nad to v takovém být. A až se budou opravovat základy nebo průsaky, tak si to doufám zase zaplatí jen majitelé bytů v přízemí, protože ostatním, co nejsou v přízemí, to taky může být u p*dele a opravy střechy zřejmě zase platí jen ti v posledních patrech.
Osobně bych vám řekl, ať tedy můj balkon neopravujete a ukázal vám prostředníček.

Obecně k problematice balkonu je to takto:
Pokud je na balkon přímý přístup pouze z vnitřku bytu, tak je balkon součástí bytu a patří vám. ALE to se netýká obvodové zdi balkonu. Tzn. směrnice, že například nesmíte na balkonovou/obvodovou zeď umisťovat květináče, apod. je platné. Správně byste tedy neměl svévolně řešit ani zasklení.
Ale do vlastního prostoru balkonu si můžete umístit cokoli chcete: prádelní šňůry na sušení, venkovní nábytek, apod.
Jedinými omezeními tohoto je, aby to neobtěžovalo nadměrným způsobem sousedy, tedy zřejmě neprojde gril (alektrický ale ano), voliéry s papouškama, apod.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru