Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Neopravnene uzivani casti statniho pozemku

Dobry den,moc prosim o radu v situaci,kdy mame po predcich dum,jehoz oploceni zasahuje castecne do sousedni parcely,kterou vlastni Urad pro zastupovani statu ve vecech majetkovych. Dum je cca 40 let stary a oploceni take. Jeden z nasich predku to takto postavil a dnes uz nezije a my tedy nevime,zda tenkrat plot nechal zamerit,nebo postavil plot umyslne,nebo neumyslne kousek vedle,nebo byl takto domluveny na tehdejsim MNV,nebo jak to vlastne bylo. Nedavno probehla u nas digitalizace katastralnich map a ted jsme obdrzeli dopis z toho uradu pro zastupovani statu,kde nas vyzyvaji,abychom dolozili,jak dlouho jejich pozemek je neopravnene vyuzivan,z toho oni pak chteji zpetne pozadovat najemne a teprve az uhradime najemne,muzeme je pozadat o odkoupeni onoho pozemku.A ja bych potreboval poradit,zda mohou najemne pozadovat zpetne,pripadne jak dlouhou dobu zpet,zda se na to vztahuje nejaka promlceci lhuta atd. A pokud by nekdo vedel,jak vysoke by to najemne mohlo byt za m2. Jedna se cca o 40m2 ostatnich ploch,ostatni komunikace. A nakonec jaka by mohla byt prodejni cena za m2.Zda se ty ceny ridi nejakym narizenim,nebo je to smluvni atd. Proste budy rad za kazdy vas nazor a predem vam za nej dekuju.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V prvé řadě si zajděte na stavební odbor Vašeho úřadu abyste zjistil, jaká byla parcela PŘED digital…
centsm 05.11.2015 23:12
centsm
Moc vam obema dekuju za nazory,je to proste k vzteku,plot je jen asi jeden metr,mistama max.3metry z…
mznj 06.11.2015 19:03
mznj
Tak tady bych byl úplně klidný. Podle katastrální mapy mám barák přesně podle rozměrů, ale ortomapa… poslední
centsm 06.11.2015 22:35
centsm

V prvé řadě si zajděte na stavební odbor Vašeho úřadu abyste zjistil, jaká byla parcela PŘED digitalizací. Tam zjistíte, zda jste pozemek užívali oprávněně nebo Váš předek postavil plot špatně. Digitalizace je pouze přepočet souřadnic z jedné soustavy do druhé. Přitom vzniknou chyby, protože tyto soustavy nejsou kompatibilní. Vyhláška stanoví, že odchylka může být max. 0,4m. Při větší odchylce se v zákonné lhůtě můžete odvolat a bude Vám do digitální mapy zanesena původní souřadnice. Na některých místech v ČR byla odchylka i 8m. Pokud jste promeškali lhůtu k odvolání, musíte se smířit s digitální hranicí. Teprve od těchto informací můžete dovodit, kolik pozemku užíváte neoprávněně a od kdy. Kolik před digitalizací a kolik po digitalizaci. Na úřadu Vám rovněž sdělí, jak se pohybuje cena, popřípadě poradí, jak nejlépe postupovat.
Promlčecí lhůta je tuším 3 roky.

Moc vam obema dekuju za nazory,je to proste k vzteku,plot je jen asi jeden metr,mistama max.3metry za hranici toho pozemku,neni to zatim zamereno,argumentuji jen fotomapou promitlou do katastralni mapy a ty hranice litaji vsem sousedum na vsecky strany,jen temer nove domy to maji jakztakz v cajku.

Tak tady bych byl úplně klidný. Podle katastrální mapy mám barák přesně podle rozměrů, ale ortomapa nám jej zvětšila asi o 2m proti skutečnosti a posunula o 4,5m severně. Při tom pro kolaudaci před 34 lety bylo podmínkou zaměření skutečnéh stavu.
Pozemek si sami změřte a porovnejte s katastrální mapou. Poměrně přesně zjistíte, zda máte rozměry v pořádku. Pozor, není rozhodující plocha, ale souřadnice jednotlivých rohů. Při prohlížení katastrální mapy Vašeho pozemku máte dole ikonu pro měření vzdálenosti a plochy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru