Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekonstrukce domu - musíme zavřít obchod - kdo zaplatí ztráty?

Dobrý den,
v bytovém domě v přízemí máme obchod. Dům je družstevní, jsme v pronájmu.

Přišla na řadu rekonstrukce, fasáda, vnitřní stoupačky - tedy to zasáhlo i k nám do prodejny a jelikož se sekají zdi, museli jsme na 4dny zavřít. Je to stejné jako například když se v ulici pokládá nová silnice a klienti se nemají jak dostat do obchodu - kdo je zodpovědný za ztrátu?

Mám náklady za:
-ušlý zisk
-úklid (firma si po sobě neuklidí), resp.určitě nebude utírat všudypřítomný prach atp... my máme velké prostory - celý den úklidu ve 3 lidech.

Mohu to požadovat po firmě? Po družstvu kde jsem v nájmu?
řešil již někdo něco podobného?

Díky, hezký den!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ano, družstvo mi pronajímá komerční prostor v domě, jenže já tam musím pracovat abych na ten nájem v…
Andrewwww 23.11.2015 12:17
Andrewwww
Ano, družstvo pronajímá prostor. Ale družstvu je jedno, jestli tam bude herna piškvorek nebo krám s…
Dale Cooper 23.11.2015 21:58
Dale Cooper
Nemůžu úplně souhlasit... V podstatě jde o případ, kdyby mu vedle postavili nový, super obchod se st… poslední
Roker 25.11.2015 17:25
Roker

Ano, družstvo mi pronajímá komerční prostor v domě, jenže já tam musím pracovat abych na ten nájem vydělal a zaplatil a teď mi to není umožněno.
Aktuálně jsme z původních 4dnů na rovný týden včetně úklidu. Myslím že slevu z nájmu nárokovat mohu v každém případě.

Bohužel sem to nikterak neřešil, prostě to přišlo stylem "je třeba něco zrekonsturovat, připravte se na to".

zajímal by mne právě nějaký konkrétní příklad - typu zmiňovaná benzina a rekonstrukce silnice...

Ano, družstvo pronajímá prostor. Ale družstvu je jedno, jestli tam bude herna piškvorek nebo krám s barvama a štětcema. Oni nenesou riziko podnikání, to nesete vy. A to riziko spočívá i v tom, že prostě bude pár dní zavřeno.
Stejně jako s tou pumpou, která s otevřením dálnice a změnou kategorie silnice (kdy z hlavního mezinárodního tahu je silnice II. třídy spojující pár vesnic) přišla o 80% klientely. Tohle prostě je riziko a to s nimi (ani s vámi) nenese nikdo jiný.
Sleva na nájmu za dny, kdy jste nemohli užívat prostory je IMHO maximum.

Nemůžu úplně souhlasit... V podstatě jde o případ, kdyby mu vedle postavili nový, super obchod se stejným sortimentem a nižšimi cenami, pak by taky žádný nárok nevznikal a toto je ono riziko podnikání. Viz Tvůj příklad s benzinkou.

Tady jde o něco jiného, oni mu pronajali komerční objekt, kde může provozovat své podnikání a pokud nemá ve smlouvě ošetřeno, že případné rekontrukce musí ztrpět (většinou se dávají ty, které nesnesou odkladu - do objektu zatéká, praskne voda atd.), tak evidentně onen objekt nemohl využívat k účelu, k nemuž mu byl pronajat a to navíc "vinou" pronajímatele... Tady by byl s tou benzinkou podobný případ, kdyby si pronajal objekt od města, kde hodlá provozovat benzinku a město by mu zrušilo silnici, která vede kolem (a na ni) oné benzinky, ale ne, že postaví poblíž dálnici...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru