Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Alimenty

Dobrý večer,mohl by mi někdo z Vás poradit? Syn platí alimenty na dvě děti 6 000 kč.Nemá svůj vlastní byt,nemá ani auto,nemá nic.Bydlí u mně,většinou jej živím.Platí občas dětem kredit, dává jim peníze,také občas.Synovi,na kterého platí je 12 let,jeho dcera nastoupila nyní do učebního poměru.Ač to má do školy tak 20 km,je na internátě.Jeho bývalá manželka se mu včetně soudkyně směje do očí.Má auto,které je ovšem napsané na jejího druha.Nyní a to chceme zjistit,si její druh bere hypo na dům.On nemá děti,takže veškerý jeho příjem jde na domácnost,bývalá snacha má zaměstnavatele,který jí píše minimální plat.Zbytek jí platí na černo.Syn to ví,kdysi u něj také pracoval.Bývalá snacha chce zvýšit alimenty o dalších tisíc korun.Syn platí ještě půjčku za dobu trvání manželství a jiné poplatky.Výši příjmu mu zaměstnavatel napsal zhruba 19-21 000 čistého včetně svátků,sobot a nedělí.Syn si nemůže ani založit vlastní domácnost,neboť prostě nemá peníze,na další rodinu.Vzal si i teĎ právničku,kterou jsem já platila a asi to vypadá tak,že to nrbude nic platné.Stání měli včera,ale vzhledem zácpě na silnici se jeho právnička na jednání opozdila,takže je to odročeno.Věděl by někdo co s tímto případem? Podjatost soudkyně? Soudí to szále jedna a ta samá.Poslední zvýšení alimentů měl před dvěma lety a stále jedna a ta samá soudkyně.Budu vděčná za každou radu.Jsem v důchodu a už jsem z toho také zoufalá.Hezký večer.

Předmět Autor Datum
Může namítnout podjatost soudkyně, ale to mohou smést ze stolu a pokud se to nějak nezdůvodní, tak s…
Dale Cooper 01.12.2015 22:36
Dale Cooper
V prípade výživného sa jedná o absolútnu prioritu procesne nadradenú nad inými finančnými plneniami… poslední
Nuda 03.12.2015 16:13
Nuda

Může namítnout podjatost soudkyně, ale to mohou smést ze stolu a pokud se to nějak nezdůvodní, tak s tímto se těžko pochodí. Bohužel soudy u nás nemají nijaké tabulky, ani doporučující. Takže když se bude povinný otec soudkyni jevit jako největší sviňák, tak mu klidně napere platit desítku příjem nepříjem...
Je dobré, když váš syn všechny výdaje vykáže, i to, že platí tu půjčku a tato vznikla ještě za dob manželství. Taky by mohlo pomoci, kdyby měl nějakou nájemní smlouvu s mastným nájmem. Ale pozor, tohle je tenký led, když se to pak nedejbože provalí. Rozhodně však k ničemu nenavádím :-)
Druha bývalé snachy do toho netahejte, ten nemá k vašim vnoučatům naprosto žádný právní vztah ani vyživovací povinnost. Kdyby si on denně servíroval ústřice na zlatém podnose, tak je to jeho věc. Je to blbé, ale je to tak.

V prípade výživného sa jedná o absolútnu prioritu procesne nadradenú nad inými finančnými plneniami v každom právnom štáte. Synovi stačí k prežitiu na základe zákona hranica zákonom stanoveného minima rozpočítaná na jednu osobu žijúcu v spoločnej domácnosti v prípade, ak by mal úplnú rodinu a bol by jediným so živiteľov. Súd zaviaže rozhodnutím povinného platiť vyživovaciu povinnosť aj v tom prípade, ak by bol nezamestnaný, bez príjmu a majetku.

V prípade vyhýbania sa plneniu vyživovacej povinnosti viac, ako dva mesiace, sa jedná o trestný čin. (Vychcanci, ktorí preukážu súdu skutočnosť, že stratili zamestnanie ale zároveň plnia súdom uloženú povinnosť, sporadicky, max.raz za tri mesiace preukážu smiešnu sumu napríklad do výšky 100.-Kč, sa drzo vyhýbajhú obvineniu a trestnému stíhaniu z dôvodu právnej formulácie; "nemal úmysel", nemaril súdne rozhodnutie snažil sa sporadicky platiť, ale iba podľa schopností a finančných možností....).

Proti rozsudku prvostupňového súdu je možné podať odvolanie.
Zaujatosť sudcu s jeho vylúčením z prejednávania veci v zmysle O.s.p. nemá opodstatnenie. Návrh by súd uznesením zamietol.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru