Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Dědictví - zůstatek na bankovním účtu

Ahojte.
Prosím o radu v násedujícím problému.

Závětí byly

a) pozůstalým jmenovitě odkázány nemovitosti
b) "Ostatní majetek, který v den své smrti budu vlastnit, zůstavuji rovným dílem..."
c) pozůstalí se mohou dohodnout i jinak

Ostatní majetek mimo jiné zahrnoval osobní účet v bance. Při projednání pozůstalosti u notáře byla výše účtu vyčíslena ke dni úmrtí s tím, že po celou dobu od úmrtí do dne tohoto jednání stále probíhaly trvalé platby za dodávky a služby na vrub nemovitosti děděné jednou stranou, aktuální zůstatek se blížil polovině stavu ke dni úmrtí. Řízení bylo následně odročeno. Při dalším jednání po dvou měsících, kdy byl předpoklad již méně než polovičního zůstatku výchozího stavu (aktuální výše nebyla sdělena), na dotaz jak se bude postupovat pokud je zůstatek skutečně nižší než poloviční a zda strana nabývající nemovitost k jejíž tíži byly úhrady prováděny je povinna rozdíl druhé straně vyplatit, notář odpovídal vyhýbavě, či nejasně. Spíše se přikláněl k tomu, že rovným dílem se bude dělit aktuální zůstatek a nikoli zůstatek ke dni úmrtí zůstavitele, jak bylo uvedeno závětí. Je to správně?

Předem díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já to vidím tak, že bod b) je poměrně jasný. Mám za to, že platby z účtu zesnulého vůbec neměly odej… poslední
Araneus84 03.02.2016 14:29
Araneus84

Já to vidím tak, že bod b) je poměrně jasný.
Mám za to, že platby z účtu zesnulého vůbec neměly odejít. Účet měl být v okamžiku úmrtí zablokován do doby vypořádání dědického řízení (tak je to běžné a správné). Pokud tyto platby odešly, měly by být vráceny zpět jako neodůvodněné. Je to obdobné jako kdyby zesnulému pro změnu dále chodil např. důchod. Ten by rovněž musel být navrácen.
Zkusil bych platby reklamovat u banky jako neoprávněné. Toto ale myslím musí provést právě ten, kdo dědictví vypořádává. Do čehož se mu podle vašeho popisu ale moc nechce ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru