Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Předkupní právo a doložení kupní smlouvy

Dobrý den, podle § 2147 zákona č. 89/2012 sb. občanského zákoníku
-------------------------
(1) Nabídku učiní prodávající předkupníkovi ohlášením všech podmínek. Při nabídce se vyžaduje oznámení obsahu smlouvy uzavřené s koupěchtivým. Nabídka ke koupi nemovité věci vyžaduje písemnou formu.

-------------------------

Mám otázku. Musí se nejprve uskutečnit prodej s podepsáním kupní smlouvy a předáním peněz a teprve poté se musí poslat písemná nabídka prodávajícího předkupníkovi s kopií uzavřené smlouvy?

Zdá se mi to nelogické a obávám se případného postihu za nabídku nemovitosti, kterou už v tu chvíli nevlastním, k prodeji. Nevystavuji se obvinění za podvod, pokud nabízím předkupníkovi věc, kterou už jsem právě prodal?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V klidu, jo? Jak jsem to pochopil já, tak jde o to, že pokud je nějaký zájemce o koupi věci (pro zje… poslední
Kachlík 06.02.2016 21:02
Kachlík

V klidu, jo? Jak jsem to pochopil já, tak jde o to, že pokud je nějaký zájemce o koupi věci (pro zjednodušení), tak je to vždy za nějakých podmínek, které jsou specifikovány nejlépe právě smlouvou. A pokud má na danou věc někdo předkupní právo, tak je třeba mu oznámit, že existuje zájemce, a ukázat mu návrh oné smlouvy, aby věděl, jestli jsou akceptovatelné, a tedy svého předkupního práva využije, a nebo jsou pro něj nesplnitelné nebo nevhodné, a tak od předkupního práva odstoupí, a věc může koupit ten koupěchtivý zájemce. Nelogické se to může zdát, protože je to psáno "právničtinou", a ne normálním jazykem běžných smrtelníků.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru