Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem živnost a dohoda

Dobrý den,
chtěl bych si založit živnost volnou "Poskytování služeb pro zemědělství, zahradnictví, rybníkářství, lesnictví a myslivost" a do toho sepsat Dohodu o pracovní činnosti. Rád bych se zeptal, je-li to z hlediska zákona možné, popř. jak je to s daněním a podobně. Jako další možnost mě napadlo, vypisovat firmě (u které by byla možná dohoda) faktury za provedení práce, nebo něco v tom smyslu, ale netuším zda by na to firma přistoupil a opět zda je to z hlediska zákona možné. Navíc bych pracoval se stroji, které patří firmě, ale všechny potřebné doklady mám. Děkuji za každou připomínku

Předmět Autor Datum
Živnost je podnikání a dohoda pracovně-právní vztah. V konkrétním případě buď jedno nebo druhé. Samo…
L-Core 11.02.2016 05:35
L-Core
Děkuji za vysvětlení. Kdybych vypisoval faktury, byl by to určitě švarcsystém a to riskovat nechci.…
Holdan 11.02.2016 13:53
Holdan
K živnosti je možné mít libovolný pracovní poměr. To spolu nijak nesouvisí. poslední
Wikan 11.02.2016 15:27
Wikan

Živnost je podnikání a dohoda pracovně-právní vztah. V konkrétním případě buď jedno nebo druhé. Samozřejmě jde vůči jednomu subjektu vystupovat jako podnikatel a vůči druhému jako zaměstnanec na dohodu.

U živnosti pozor na to, aby se nejednalo ve skutečnosti o závislou činnost, z čehož by vyplývaly případné pokuty za tzv. švarcsystém.

Občanský zákoník, 89/2012 Sb. § 420

Kdo samostatně vykonává na vlastní účet a odpovědnost výdělečnou činnost živnostenským nebo obdobným způsobem se záměrem činit tak soustavně za účelem dosažení zisku, je považován se zřetelem k této činnosti za podnikatele.

Z uvedeného mála bych se přiklonil spíše k té dohodě. Je tam omezení na maximálně půlku běžného fondu pracovní doby, odvádí se (zaměstnavatel) sic. a zdrav. pojištění.

Děkuji za vysvětlení. Kdybych vypisoval faktury, byl by to určitě švarcsystém a to riskovat nechci. Pokud jsem to správně pochopil, tak mohu pracovat na živnost a zároveň mít DPČ, kde bych mohl z 52 týdnu odpracovat průměrně 20 hodin týdně (což by mi vyhovovalo ve stylu +/- 2 týdny na firmě, 2 týdny na živnost). Určitě se půjdu zeptat na úřad, ale je lepší být připraven.

Ještě bych měl jeden dotaz a nechci zbytečně zakládat další téma:

Jedná se opět o živnost volnou "Poskytování služeb pro zemědělství, zahradnictví, rybníkářství, lesnictví a myslivost". Měl bych možnost si v rámci rodiny vypůjčit na nějakou dobu pracovní stroj - bagr pro výkopové práce, ale majitel nechce přepsat stroj na mou osobu. Mohu s ním sepsat smlouvu o půjčovném a se strojem pracovat a vypisovat faktury na mou živnost? V této oblasti nemám žádně zkušenosti, proto omluvte mé "hloupé" dotazy. Pro vysvětlení - mám představu jak bych chtěl pracovat, ale rád bych, aby vše bylo podle zákona - týden, nebo dva pracovat u firmy na DPČ a zbytek času do konce měsíce pracovat se strojem, který nebudu mít přepsán svou osobu, ale chci vykazovat faktury za práci s tímto stojem.

Snad pochopíte mou představu. Díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru