Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záruční doba je-li kupujícím právnická osoba

Dobrý den.
Před časem jsem koupil zrcadlovku od známého, který ji měl koupenou na jeho firmu (s.r.o.). Jim to bylo podle faktury koupeno 06/2014. Potřebuji na ni udělat seřízení AF a to nejlépe ještě v rámci záruční doby.

Potřeboval bych si ověřit jestli podle NOZ je i pro právnické osoby doba záruky 2 roky. Nejsem si tím jistý, ale snad by 2 roky být měla. Je to ale docela matoucí, kdy si poslední věta prvního odstavce protiřečí s předchozí. Koupil to na firmu, ale ne pro podnikání - tady nevím, jestli je to vůbec možné a jestli to je takto možné u reklamace uplatnit. Předmětem jeho podnikání není tvorba fotografií.

Kupující - spotřebitel - osoba, která při uzavírání a plnění smlouvy nejedná v rámci své podnikatelské činnosti. Je to fyzická či právnická osoba, která nakupuje výrobky nebo užívá služby za jiným účelem než pro podnikání s těmito výrobky nebo službami. Kupující, který není spotřebitel - podnikatel, který nakupuje výrobky či užívá služby v rámci své podnikatelské činnosti nebo v rámci samostatného výkonu svého povolání.

ust. § 2165 odst. 1 občanského zákoníku „Kupující je oprávněn uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době 24 měsíců od převzetí.“
Ustanovení § 2165 odst. 1 NOZ je vykládáno tak, že k založení odpovědnosti prodávajícího za vadu prodaného spotřebního zboží postačí, když se vada vyskytne v době 24 měsíců ode dne převzetí zboží, aniž by byl kupující povinen prokazovat, že vada existovala již při tomto převzetí.
Můžete mi to prosím někdo potvrdit nebo vyvrátit popřípadě blíže vysvětlit?

Díky.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny