Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vystěhování nechtěné spolubydlící

Dobrý den,
řeším trošku prekérní situaci. Přítelkyně má pradědu a ten žije ve vlastním bytě jen s prababičkou a s tetou přítelkyně. Problém je u té tety. Nátlakem donutila pradědu, ať napíše byt v závěti na ni, ale praděda chce, aby byl byt přítelkyně. Bohužel jsou s ní neustále problémy. Je jí něco kolem 40ti a v životě nikdy nevydržela delší dobu v práci. V roce 2015 (to mám z vlastního pozorování jako návštěvníka, co s přítelkyní chodím) měla 3 práce a vydržela v nich 1, 1 a 2 měsíce. A to je vystudovaná sestřička nebo něco takového. To jsou 4 měsíce propracované v roce 2015. Neplatí žádný nájem a ještě z praprarodičů přítelkyně tahá peníze. Občas k nim jezdíme na návštěvy a tak jsem sám vypozoroval, že tam něco nehraje. Když jsou v bytě sami, tak jsou pohodoví a jsou povídaví. Když je v bytě i ona, tak jsou zdrženliví a očividně mají strach cokoliv vykládat. Od přítelkyně jsem se dozvěděl, že tam teta opravdu jen parazituje a chová se spíše jako puberťačka než žena středního věku. Co chvíle to má nového přítele, chodí v pátek do klubů, ale aby dávala nájem nebo jinak konstruktivně přispívala do domácnosti to ne.

Bohužel praděda nemá odvahu se jí postavit, ale když jsem s ním mluvil o samotě, tak z toho vyplynulo, že buď tetu nějak dostanou z bytu a nebo prababička půjde do domova důchodců, protože to už mentálně nezvládá (samozřejmě si myslím, že největší psychické problémy v rodině vytváří právě ta teta). To bych nevěděl, jak bude zvládat financovat praděda sám byt a ještě pijavici na krku.

Rád bych aktivně praprarodičům přítelkyně pomohl, ale nevím, co si v rámci možností (zákona) můžeme dovolit. Předpokládám, že dobrovolně neodejde. Nemá práci a nemyslím si, že její párměsíční známost ji vezme k sobě. Podotýkám, že nevím, zda tam má teta napsané trvalé bydliště, ale smlouvu sepsanou nemají.

Napadlo mně:
1) Natvrdo vyměnit zámek, dveře od jejího pokoje vypáčit a jak přijde, tak bych jí věci předal s tím, že už tam prostě bydlet nebude.
2) Písemně ji vyzvat k vystěhování bytu do určitého data. Pokud neodejde, tak to řešit s policií.

Předmět Autor Datum
Nemůžete nic.
karel 12.03.2016 20:13
karel
Jak to? Oni ji tam nechtějí a nemá přeci žádné právo tam být.
PavelB 12.03.2016 20:44
PavelB
Jenomže tu prekérní situaci musí řešit praděda a na vás může spolubydlící klidně zavolat městskou,že…
pedrosso 12.03.2016 20:47
pedrosso
Samozřejmě by to vše bylo za účasti majitele bytu. Ani by mě nenapadlo toto dělat bez jeho svolení.
PavelB 12.03.2016 20:49
PavelB
Pokud si to praděda přeje, tak bys mu s tím mohl takhle pomoct.
icepower32 12.03.2016 23:17
icepower32
Nátlakem donutila pradědu, ať napíše byt v závěti na ni, ale praděda chce, aby byl byt přítelkyně.…
Karel04 13.03.2016 01:28
Karel04
To je také v plánu. Jak si myslíte, že by bylo nejlepší ji vystěhovat.
PavelB 13.03.2016 07:41
PavelB
Ale i nová závěť nic nezmění na tom,že tam s pradědou bude legálně dál bydlet. Vím,starší lidé jsou…
pedrosso 13.03.2016 08:05
pedrosso
Vím, že nová závěť upraví až posmrtní konání no my ji od nich potřebujeme dostat teď. Praprarodiče p…
PavelB 13.03.2016 09:04
PavelB
Samozřejmě toto není místo na důvěrné sdělování,ale jaká je skutečnost ? Má proti ní praděd výhrady,…
pedrosso 13.03.2016 09:19
pedrosso
Jak můžou sousedi ovlivnit závěť? Kdyby v závěti byla jen má přítelkyně, tak přeci ona tam nemůže zů…
PavelB 13.03.2016 09:30
PavelB
No,moc toho nevíš. Jistě ale víš,že není jednoduché někoho vydědit. Pokud by praděd vydědil rodinu a…
pedrosso 13.03.2016 14:42
pedrosso
To je sice pěkné, že sousedi by řekli, kdo tam bydlel, ale tu stejnou osobu chce praděda vyhodit, pr…
PavelB 13.03.2016 14:46
PavelB
On ji ale vyhodit nechce, vyhodit ji chcete vy. V tom je jemný, nikoli však zanedbatelný rozdíl.
karel 13.03.2016 14:59
karel
Možná připustím,že je text ne zcela srozumitelně podán,tedy pro mě.
pedrosso 13.03.2016 15:04
pedrosso
"Praprarodiče přítelkyně jsou svéprávní" Takže svéprávní lidé nejsou schopni ze svého bytu vyhodit…
Araneus84 13.03.2016 15:20
Araneus84
Bohužel možná jsem se špatně vyjádřil a tak to zkusím napsat znovu. Mně do jejich rodiny běžně nic n…
PavelB 13.03.2016 15:32
PavelB
Tohle vy ale zařídit nemůžete, nanejvýš můžete prapradědu přítelkyně citově vydírat nebo ho při jedn…
karel 13.03.2016 15:36
karel
Ne,opět tu řešíš jen své pocity a doměnky. Pokud opravdu praděda ji tam nechce,tak dávno požádá rodi…
pedrosso 13.03.2016 16:04
pedrosso
Čau, zkus si s prarodiči promluvit jak to chcou oni, ty jako neuživatel bytu, který tam nemáš ani b… poslední
Deadfrey 17.03.2016 14:32
Deadfrey

Ale i nová závěť nic nezmění na tom,že tam s pradědou bude legálně dál bydlet. Vím,starší lidé jsou svérázní,ale co když třeba vaše občasná návštěva je důvod,že spolubydlící se stará denně a lidé v okolí to dosvědčí ?

Vím, že nová závěť upraví až posmrtní konání no my ji od nich potřebujeme dostat teď. Praprarodiče přítelkyně jsou svéprávní, takže o nějaké starání se o ně nemůže být řeč. Nemluvě o tom, že oba praprarodiče by v případě problémů řekli pravdu - že je akorát využívá a tahá z nich peníze, které akorát prochlastá na zábavě.

Samozřejmě toto není místo na důvěrné sdělování,ale jaká je skutečnost ? Má proti ní praděd výhrady,nebo nemá. Víš,že v závěti může odkázat ten byt i na ni,jestli s ním bydlí a denně se "stará", stačí sby sousedi řekli ano a ve vašem případě řelli-- nóó kdysi tu byli.

Jak můžou sousedi ovlivnit závěť? Kdyby v závěti byla jen má přítelkyně, tak přeci ona tam nemůže zůstat.
No teď řešíme, jak ji dostat pryč, aby praprarodiče měli klid. Praděda proti ní výhrady má. Všichni proti ní mají výhrady, protože je akorát využívá, ale bojí se sami zakročit.

No,moc toho nevíš. Jistě ale víš,že není jednoduché někoho vydědit. Pokud by praděd vydědil rodinu a jedinou dědičkou ustanovil spolubydlící,tak by jsi poznal,co sousedi dovedou. Jsi si jistý,že by při ověřování,kdo s pradědem bydlel,vás někdo poznal ?

To je sice pěkné, že sousedi by řekli, kdo tam bydlel, ale tu stejnou osobu chce praděda vyhodit, protože je vyžírka.
Neřešíme teď dědictví, ale odlehčení praprarodičům přítelkyně, aby spolu v klidu mohli žít. Nikdo neříkal, že někdo z nich by měl v brzké době změřit, ba podle chování pradědy zde ještě nějakou dobu chce být.

Bohužel možná jsem se špatně vyjádřil a tak to zkusím napsat znovu.
Mně do jejich rodiny běžně nic není, ale praděda tam tetu nechce. Já s přítelkyní tam jezdíme jen na oslavy, návštěvy a když chtějí s něčím pomoct. Bohužel teta, jakožto 40ti celý puberťák, si nenechá domluvit a žije si svůj život. Pracovat nechce a akorát "prokalí" peníze praprarodičů mé přítelkyně. Při poslední návštěvě praděda naťukl, že by ji chtěl vystěhovat, ale že z ní má strach. Ono upřímně hřát si X let na prsou hada a pak se ho zbavit, když už je zvyklý na takový komfort, není jednoduché. Celkem se bojím, že ikdyž ji vystěhujeme (buď násilím nebo přes soud), tak se bude chtít mstít a přejde to až k šikaně.

Nebudeme zde řešit dědické řízení. Už je jasné, že se napíše nová závěť, kde byt připadne jen mé přítelkyni. Závěť zůstane u notáře.

Otázka tedy zní: Jak dostat tetu z bytu? Nikomu nepomáhá, ba naopak je jen na obtíž a kvůli ní chce praděda dát prababičku do domova důchodců, protože už je z ní na prášky (ne doslova).

Čau,

zkus si s prarodiči promluvit jak to chcou oni, ty jako neuživatel bytu, který tam nemáš ani bydliště nemůžeš udělat nic, si prostě jen návštěva, prostě cizí osoba (doufám že se chápeme).

Můžou udělat jen prarodiče a ta teta (btw to je dcera těch prarodičů ? ). Jak popisuješ jak se chová teta ta určitě nebude chtít odejít, zbývá možnost aby s tím něco udělali prarodiče, vím že staří lidé většinou nechcou už nic na staré kolena řešit, chcou mít ,,klid", nedělat nic, i když ho vlastně nemají.

Nevím jak to tam bude, nejsem právník, věděl jsem jak to šlo v mé situaci, ale kdysi jsme doma řešili problém s bráchou, chtěli jsme ho pryč, ale jelikož on byl syn vlastníka (naší mamky; máme rodinný dům), tak se to muselo buď:
- přes úřad kde si musí dokázat že se tam nezdržuje, nebo že ho chce zrušit, tuto možnost vyloučíme protože to u vás nepůjde
- soudně

Opravdu nevím, jak to bude u vás, musíš si to hold zjistit u právníka, když je to člen rodiny, hlavně dítě, tak je to vždycky horší, blbé zákony. Je sposta právníku, kteří poskytují služby zdarma (první sezení zdarma tuším). Tak zkus a uvidíš, ale nejdříve musíš k tomu dokopat rodiče, ty asi nic neuděláš, musel bysi jí dát k soudu kde by se dokazovalo, že je týrá apod. což by museli říct oni + sousedi.

Jestli do toho půjdete počítej s tím že prarodiče budou potřebovat silnou podporu.

Držím palce, ať to dopadne dobře, nemám rád takové ty lidi kteří jen využívají dobrotu druhých. Dáš prst a už ti bere celou ruku ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru