Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Podvedeni realitní kanceláří

Dobrý den,
napíši to co nejstručněji. V prosinci 2015 jsme si vyhlédli domek, který jsme chtěli koupit. Sepsali jsme s realitní kanceláří rezervační smlouvu, složili rezervační zálohu a těšili se na bydlení. Během standardního papírování okolo koupě se vynořili docela zásadní problémy. Domeček byl černou stavbou a absolutně neseděl s katastrální mapou. Tuto informaci nám realitní makléř zamlčel ve lhůtě kdy jsme mohli odstoupit od smlouvy bez sankce. I když jsme prošli všemi registry a s úvěrem by na naší straně nebyl problém, banka odmítla na základě zjištění o stavu domu plnit. My jsme již od smlouvy bez sankce odstoupit nemohli, alespoň tak nám to bylo řečeno. Následovali kolotoče slibů a lží. Nedodrželi ani jeden nám daný termín. O dům jsme na základě toho ztratili zájem. Když jsme se ptali na odstoupení od smlouvy bylo nám řečeno, že peníze zpět nedostaneme. Nejedná se o žádnou malou částku, ale o 170 000 kč.
Situace nás dohnala k tomu, že jsme si najali právničku. Sepsala před žalobní výzvu, ale nevíme zda je to standardní postup. Jak se postupuje v takových případech? Má vůbec normální člověk šanci v takovém sporu vyhrát?
Dnes jsem se ještě prodírala internetem a zjistila jsem, že na danou realitní kancelář jsou psány strašlivé recenze, v podstatě se stejným problémem jako máme my.
Děkujeme za každou radu i pomoc, jsme už vážně bezradní.

BWisinska@seznam.cz

Předmět Autor Datum
právničku už máte,predsporová výzva a aspol je štandartný postup,ak sa predsporová výzva minie účink…
audax 22.03.2016 17:16
audax
Děkuji za odpověď. Soudně bychom to neradi řešili, doufáme spíš, že se pod nátlakem právničky a důka…
Bwisinska 22.03.2016 17:26
Bwisinska
Vidím to tak, že se soudu stejně nevyhnete a jak byl řečen názor první, když firma lehne ... . Jsem…
tojezdenek 23.03.2016 07:44
tojezdenek
Dobrý den. To je mi líto, že vás potkala taková smůla. Nicméně ve smlouvě s danou RK je uvedeno, že… poslední
Bwisinska 23.03.2016 15:47
Bwisinska

právničku už máte,predsporová výzva a aspol je štandartný postup,ak sa predsporová výzva minie účinku,potom bude následovať podanie na súd a buď platobný rozkaz alebo exekučné vymáhanie,postup už zvolí najatá právnička........bohužial nieje to žiadna vzácnosť,že firma ukončí činnosť,ohlási bankrot a v podstate nebude čo exekuovať,realitka ako taká nemusí mať žiadny hodnotný majetok,ktorý by sa dal nejako využiť na uspokojenie tých,ktorým bola spôsobená nejaká finančná škoda,stať sa môže všeličo.....

Děkuji za odpověď. Soudně bychom to neradi řešili, doufáme spíš, že se pod nátlakem právničky a důkazů proti nim podaných vzdají. Kdyby ne tak ve smlouvě stojí, že pokud do konce března ze strany RK nedojde k podpisu kupní a nebo jiné smlouvy, musí peníze vrátit. Vzhledem k tomu, že dům stále není zkolaudován a asi jen tak nebude doufáme, že nám to vrátí. Otázka je kdo o tom rozhodne, zde je to nebo není to vina RK, že dům stále není zkolaudován. Ve smlouvě jsou napsání jako zástupci majitele domu.

Vidím to tak, že se soudu stejně nevyhnete a jak byl řečen názor první, když firma lehne ... . Jsem před 5.lety přišel o 45.000 u jedné "firmy", že jsem si debil neověřil na netu recenze - raději si připlatit v takových záležitostech, ale mít aspon nějakou jistotu ve spokojených zákaznících, co hodnocení dali. Dopadlo to se mnou nakonec tak, že se věc dala vymahačské firmě, ta do toho investovala čas i prostředky taky a nakonec to prošlo i přes soud, co prohlásil, že jsem v právu a mám nárok na vrácení peněz, ale

1) nejsem sám, komu dluží a musí se nejdříve uspokojit podvedení přede mnou a
2) majitel firmy nemá žádný majetek a exekučně není co zabavit

- tím je záležitost vyřízena a já jsem kde? Slušně řečeno - bez peněz, no kdybych byl vulgární, tak v p...li . 8-)

Dobrý den.
To je mi líto, že vás potkala taková smůla. Nicméně ve smlouvě s danou RK je uvedeno, že peníze, které slouží jako rezervační záloha jsou zároveň 10% část hypotéky. Z toho vyplývá, že si RK nemůže dovolit tyto peníze investovat dál nebo je jen tak utratit. Správně by měly peníze zůstat na účtu RK dokud není 100% jisté, že se dům kupuje, což není, protože nám do teď nebyl doručen ani náhled kupní smlouvy a to jsme o něj písemně žádali už v lednu :D.
Kdyby se jednalo v našem případě o 20 nebo 30 tisíc tak nad tím mávneme rukou dvě noci si pobrečíme, že jsme blbci a je to. Ale skoro 200 000 je prostě hodně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru