Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nájemník po ukončení nájmu nechce vrátit klíče a další majetek

Dobrý den,

můj nájemník po ukončení nájmu (odstěhoval se o měsíc dříve než uplynula doba, na kterou byla smlouva sjednaná a od té doby se mnou komunikuje, nebo spíše nekomunikuje přes telefon) nechce vrátit klíče od bytu a bytového domu. Dále z bytu odvezl knihovnu. Klíče a jejich přesný počet i knihovna byly řádně uvedené a popsané v nájemní smlouvě. Klíče mám samozřejmě už vyměněné, ale ráda bych zpět získala alespoň ty od bytového domu a společných prostor bytového domu - nevidím jediný důvod, proč by si je měl bývalý nájemník nechávat. Nájemníka jsem vyzvala písemně na adrese trvalého pobytu, který uvedl v nájemní smlouvě, nicméně první doporučený dopis se mi vrátil s tím, že si jej adresát nevyzvedl a druhý s tím, že je na adrese neznámý. Telefon mi nebere a na email nereaguje. Tedy jednou za měsíc napíše něco ve smyslu, že se domluvíme, ale pak se zase nic neděje. Tato situace trvá od ledna 2016 a mě by zajímalo, zda mohu toto nějak řešit? Když nevrátil klíče a odvezl si můj nábytek, je to trestný čin a mám to řešit s policií nebo se musím obrátit na soud? Lze pak vymáhat i další náklady, které mi vzniknou?

Děkuji předem za radu a s pozdravem

Předmět Autor Datum
TR. čin by to imho byl až pokud by škoda přesáhla pět tisíc korun..
Redsnake 02.05.2016 16:57
Redsnake
Máš smolu. Odovzdať nájomníkovi originál kľúče a neponechať si kópiu dokáže len nesvojprávny občan,…
Nuda 05.05.2016 06:26
Nuda
Policie na Slovensku asistuje zámečníkům u jejich práce ?
pedrosso 05.05.2016 06:46
pedrosso
Ty degež, čítaj dopyt pozorne kde sa píše, že jej ukradol nájomca hnuteľnú vec z prenajatého bytu. Č… poslední
Nuda 05.05.2016 09:39
Nuda

Máš smolu. Odovzdať nájomníkovi originál kľúče a neponechať si kópiu dokáže len nesvojprávny občan, pravda, pokiaľ nebola v zmluve uvedená možnosť výmeny vložiek nájomníkom za svoje s možnosťou ponechať si kópie kľúčov nájomcom.

Ak si vlastník 1/1-ny z celku bytu zapísaná v LV, zostáva ti na vlastné náklady vymeniť vložky od zámkov v dverách za svoje registrovaným zámočníkom a na základe dokladu o zaplatení vymáhať spôsobenú škodu po nájomcovi. Aj súdnou cestou, nacionálie máš v zmluve spísanej podľa Obč.zákonníka (ak nejaká existuje).

Samozrejme k výmene vložiek si prizvi spolu so zámočníkom aj štátnu políciu s nahlásením krádeže hnuteľného majetku konkrétnym páchateľom, v tomto prípade zmluvným nájomcom. Na polici spravíš úradný záznam o škodovej udalosti. Zároveň si vyžiadaš od fízla v zmysle Tr.poriadku potvrdenie s tým, že o výsledku vyšetrovania v lehote do 30-dní od udalosti chceš byť písomne informovaná z dôvodu, aby degenerovaný fízel vec nezamietol pod koberec, ako sa stáva bežnou praxou. (Ak nemáš písomnú zmluvu o nájme tak musíš prizvať na PZ CZ nestranného svedka lebo by to celé mohlo zostať v rovine "tvrdenie proti tvrdeniu"). Aj škoda pod hranicu tr.sadzby sa rieši. OČTK spis zo zákona postúpi miestne a vecne príslušnému orgánu obce podľa trvalého pobytu nájomcu k správnemu konaniu "proti majetku".

Ty degež, čítaj dopyt pozorne kde sa píše, že jej ukradol nájomca hnuteľnú vec z prenajatého bytu. Čo ak z bytu napríklad vysťahoval komplet zariadenie, prípadne úmyselne poškodil nehnuteľné zariadenie s určitou výškou škody? (Samozrejme, ak mala zmluvne tieto veci spísané, resp.doložené k zmluve fotodokumentáciou a zároveň podpísané oboma zmluvnými stranami alebo má nestranného svedka).

Krádež predstavuje nejaký skutok (čin) ktorým sa zaoberá výhradne štátna polícia, nie lampáreň, armáda či úradník na železnici.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru