Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Úhrada nákladů za právní služby, porušení Zákoníku práce

Díky za příspěvek, ale myslím, že si asi nerozumíme. Ono to z mého úvodního dotazu není moc patrné, takže upřesním můj úvodní dotaz.
Zaměstnavatel konal tak jak konal, viz můj úvodní dotaz. Já si výzvu k opravě zápočtového listu resp. vydání nového a "správného" mohu napsat sám, není to problém, ale nechci to, protože:
a) neznám právní finesy, co kdyby v mé problematice byla nějaká "finta" či "zádrhel". Oslovit advokáta chci jaksi "pro větší jistotu".
b) když se zaměstnavatel chová jak svi.., proč bych se k němu měl já chovat jinak, tak ať ho to taky něco stojí. Upřesněním, že když jsem odcházel poslední den z firmy, upozornil jsem na chyby v započtovém listu. Arogantně a povýšeně jsem byl odbyt s tím, že zápočtový list je v pořádku.
c) pokud se do věci vloží za mě jako za zaměstnance advokát, má to již určitou nezpochybnitelnou vážnost. Nemám žádného "známého" advokáta, ale proč bych nenechal vydělat "nějakou kačku" advokáta v "jasné" věci, a také nebudu "sám" v mém boji.

Takže oslovím advokáta, požádám o vyjádření k mé věci, zda zaměstnavatel porušil ZP. Advokát bude se mnou souhlasit a také bude konstatovat, že zaměstnavatel porušil ZP. Zmocním advokáta k sepsání písemné předžalobní výzvy na vydání "správného" zápočtového listu. Text této výzvy od advokáta bude asi takový: obracím se na Vás jménem pana XY ....pracoval u Vás......při ukončení prac. poměru mu byl vydán zápočtový list, které má tyto vady.......tyto údaje jsou v rozporu se ZP.....Vyzývám Vás k vydání zápočtového listu v souladu se ZP.... Pokud zápočtový list neobdžíme do 14 dnů obrátíme se na soud ....
Do 14 dnů přijde od zaměstnavatele na adresu advokáta "správný" zápočtový list. Já od advokáta odejdu spokojený se "správným" zápočtovým listem, ale také s fakturou a "chudší" o 5000,- za jeho služby.
Domnívám se, že mě tímto vznikla škoda 5000,- a chci tyto peníze po zaměstnavateli. Samozřejmě, že se hned neobrátím na soud, ale nejřív bych je chtěl já sám písemně vyzvat ve smyslu § 142a z.č.99/1963 Sb. k uhrazení částky 5000,- za finanční škody (doložím fakturou od advokáta), a pokud peníze neobdržím do 14 dnů obrátím se na soud. Když mi bývalí zaměstnavatel částku zaplatí je to jasné, ale když nezaplatí a já se obrátím na soud jak dopadnu? Mám oprávněný nárok vyžadovat zaplacení částky 5000,- za finanční škody? Pokud ano, na základě jakého zákonného ustanovení (NOZ, ZP, OSŘ atd.)?


Jaké je Vaše stanovisko k tématu viz:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma /soud/soudy-a-pravnici/26394-protistrana-si-nechal a-vyhotovit-pravni-vyjadreni-je-opravnena-pozadova t-uhradu-nakladu-na-pravnika-advokata-pravni-sluzb y.html
Kterou radu v článku považujete za správnou? Radu právníka:

Doporučovala bych tedy částku uhradit.
nebo stanovisko oponenta dole:
je takovéto přenášení nákladů za právní pomoc na protistranu nezákonné
Díky

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny