Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Úhrada nákladů za právní služby, porušení Zákoníku práce

S ukončením pracovního poměru mi byl vydán na 100% vadný "zápočtový list" (některé údaje hrubě vadné), některé dokumenty mi nebyli vydány vůbec (např. evidenční listy důchodového poj. atd.). Jsem přesvědčen, že takto konal bývalý zaměstnavatel záměrně, aby se pomstil a ukázal svoji sílu. Protože nemám právní vzdělání, chci využít služeb nějaké advokátní kanceláře na právní vyjádření a také na sepsání předžalobní výzvy k opravě a zaslání "správného" zápočtového listu. Nejedná se o nijak složitou problematiku a předpokládám, že bývalý zaměstnavatel není tak hloupý, aby nereagoval na výzvu, protože případný soud by prohrál, a že po obdržení předžalobní výzvy zareaguje, a pošle "správný" zápočtový list a tím to skončí (k soudu nedojde). Také předpokládám, že cena za právní služby nebude nijak závratná a že nebude vyšší jak 5000,- Kč.
Mám oprávněný nárok přenést tyto náklady za právní služby na bývalého zaměstnavatele, který porušil Zákoník práce? Právní služby jsem byl vlastně nucen využít při hájení svých práv.
Pokud mám oprávněný nárok přenést tyto náklady na zaměstnavatele jsem si vědom, že tyto náklady od advokáta nemohou být "neomezené", a že se asi řídí "nějakými" pravidly co do oprávněnosti a výše. Na co si mám dát pozor při jednání o odměně s advokátní kanceláří, abych mohl náklady přenést na zaměstnavatele? Odměny advokátů mohou být tarifní, paušální, hodinová sazba, úkonová atd.

Předmět Autor Datum
Já bych to asi řešil následovně: 1. krok, varianta a): kontaktování zaměstnavatele, že vyžaduji "sp…
L-Core 16.05.2016 09:56
L-Core
Kroky 1 a) nebo b) mohu samozřejmě učinit sám, ale co když se nějak "špatně vyjádřím" v mém "požadav…
okolokolemjdoucí 16.05.2016 11:46
okolokolemjdoucí
Pokud něco neznáš, pomůže buď odborník, nebo internet: Vzor žádosti o vydání potvrzení o zaměstnání…
Machr55 16.05.2016 12:40
Machr55
čo sa týka platieb,obvyklý postup je taký,že pokial to dôjde k súdu,tak náklady za právne zastúpenie…
audax 16.05.2016 14:55
audax
Díky za reakci a zkusím položit otázku jinak. Myslíte si, že je "v pořádku", aby zaměstnavatel poruš…
okolokolemjdoucí 16.05.2016 18:18
okolokolemjdoucí
u Vás je ten problém jednoznačný,zamestnávatel porušil platné zákony tým,že nevydal kompletnú dokume…
audax 17.05.2016 21:36
audax
Díky za příspěvek, ale myslím, že si asi nerozumíme. Ono to z mého úvodního dotazu není moc patrné,…
okolokolemjdoucí 18.05.2016 00:51
okolokolemjdoucí
U některých starších firem ještě občas fungují odbory a je možnost použít služeb s nimi spolupracují…
čumil_old 18.05.2016 16:34
čumil_old
Odbory ??? V Česku ? Tak tento vtip sem neznal.
pedrosso 18.05.2016 16:59
pedrosso
Odbory v Česku jsou, ale o lidi se nestarají.
Nol 18.05.2016 17:36
Nol
Tak tento vtip sem neznal. Nemůže každý znát vše. U starých a větších firem ještě přežívají navzdo… poslední
čumil_old 19.05.2016 16:42
čumil_old

Já bych to asi řešil následovně:

1. krok, varianta a): kontaktování zaměstnavatele, že vyžaduji "správné" a všechny dokumenty, s termínem několik dní. To je prakticky zadarmo. Rovnou bych oznámil, že jinak "se budeme soudit".
1. krok, varianta b): dtto, písemně (do vlastních rukou či proti podpisu kopie), "...žádám o vystavení řádného zápočtového listu atd..."
2. prostřednictvím advokáta bych se rovnou dokumentů domáhal u soudu.

Nejsem právník a o tom, jak je to se soudy a advokáty, moc "znalostí" nemám. Obávám se (laicky!), že platbu advokátovi za tu předžalobní výzvu by ale zaměstnavatel nehradil.

Mám oprávněný nárok přenést tyto náklady za právní služby na bývalého zaměstnavatele, který porušil Zákoník práce?

Domnívám(!) se, že pokud tak rozhodne soud, ano.

Kroky 1 a) nebo b) mohu samozřejmě učinit sám, ale co když se nějak "špatně vyjádřím" v mém "požadavku" a popisu vady. Neznám právní finesy. Taky bych to mohl pěkně podělat, a čas ubíhá. Dělat něco sám i přestože se jedná o jednoduchou záležitost vzhledem k mým malým znalostem "jak to chodí" v oblasti práva nepovažuji za "dobrý nápad".

čo sa týka platieb,obvyklý postup je taký,že pokial to dôjde k súdu,tak náklady za právne zastúpenie hradí strana,ktorá prehrá súdne konanie a to aj v prípade,že súd len vystaví napr. platobný rozkaz alebo súdny rozkaz,kde nariadi vydanie žalovanej veci a zároveň stanoví termín na úhradu,človek si platí sám obvykle len poplatok za prijatie podnetu na súdne konanie,čo je napr. v SK cca 16 eur....existuje možnosť si podať ešte pred začatím súdneho konanie žiadosť o odpustenie súdnych poplatkov,pokial človek splní určité požiadavky,to je skôr zaujímavé pre ludí s najnižšími príjmami,zdravotne postihnutých,dôchodcov a spol,.....existujú aj bezplatné právne poradne napr. pri kanceláriách obchodných inšpekcií,sociálnom odbore mestských úradov,kanceláriách verejného ombudsmana,v kanceláriách úradu na ochranu spotrebitela etc........obvyklá nárokovatelná odmena právneho zastúpenie je cca 15-25% potencionálne hodnoty o ktorú právne zastúpenie bude viesť súdny spor,neviem ako jednoduchšie to napísať,cenník bežných služieb ,konzultácií etc by mal mať právnik,advokát,notár dostupný klientom.....

Díky za reakci a zkusím položit otázku jinak. Myslíte si, že je "v pořádku", aby zaměstnavatel porušil ZP a mě jako zaměstnance to bude stát 5000,- při hájení svých práv? U mě se na rozdíl od zaměstnavatele nemůže automaticky předpokládat, že se dokonale vyznám v právní problematice ZP. Myslíte si, že mi zaměstnavatel nezpůsobil svým jednáním škodu, pokud využiju právní pomoc advokátní kanceláře? Za chyby, ať omylem nebo záměrně se přece platí. Co § 147 z.č.99/1963 Sb?
Tady hodně podobná problematika:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma /soud/soudy-a-pravnici/26394-protistrana-si-nechal a-vyhotovit-pravni-vyjadreni-je-opravnena-pozadova t-uhradu-nakladu-na-pravnika-advokata-pravni-sluzb y.html
Právník radí zaplatit, dole "nějaký" oponent nezaplatit.
Zkuste se s tímto mým příspěvkem nějak "poprat". Myslím, že tohle je hodně zajímavé téma s jednoduchým příkladem, které by mohlo zajímat více lidí.
Díky

u Vás je ten problém jednoznačný,zamestnávatel porušil platné zákony tým,že nevydal kompletnú dokumentáciu,ktorú je povinný vydať a ešte aj to torzo,čo vydal, je nesprávne,tam jednoznačne poškodil Vaše záujmy,tam by mal právnik,ktorý Vás bude zastupovať požadovať nielen nápravu stavu,ale aj žiadať úhradu všetkých trov spojených s právnym zastúpením,ale......ale obávam sa jedného prúseru,ktorý môže nastať,pokial Vám zamestnávatel robí naschvály,určite to,čoho sa obávam ,aj reálne použije,a síce,že podá odpor voči súdnemu rozkazu v tom zmysle,že ano,interná kontrola zistila pochybenie pri vydaní požadovanej dokumentácie,naše oddelenie starostlivosti o pracovníkov sa ospravedlňuje,už vydalo a skompletizovalo a vypracovalo opravenú a kompletnú dokumentáciu,bohužial pán XY nereagoval na našu výzvu,aby si prišiel požadovanú dokumentáciu vyzdvihnúť,ale dal to rovno na riešenie právnou cestou prostredníctvom súdu,my máme požadovanú dokumentáciu k dispozícii a buď si ju pán XY vyzdvihne osobne u nás,alebo mu ju predáme prostredníctvom pracovníka súdu a tu obvykle sa už potom skonštatuje,že náprava stavu bola vykonaná okamžite bez nutnosti úradného výkonu súdnym pracovníkom a žiadny účastníki konania nemá nárok na úhradu trov spojených s právnym zastúpením a súdnym výkonom....kvôli tomu odporúčam sa najprv obrátiť na existujúce bezplatné právne kancelárie,ktoré som spomenul predtým,aspoň to s nimi bezlatne konzultovať ako presne postupovať a potom to buď nechať kompletne na doriešenie im,alebo si najať plateného právnika a prípadne zažiadať aj nejakú majetkovú a nemajetkovú újmu,ktorá by vyplynula z toho,že podla zle vystaveného zápočtu by bol krátený v podstate bezdôvodne dôchodok ap.....možno bude doporučené naprv písomne vyzvať zamestnávatela o vykonanie nápravy a vydanie kompletnej dokumentácie-/nechať si potvrdiť prijatie výzvy v podatelni zamestnávatela,alebo aspoň podať doporučene na pošte,aby bol o tom doklad/- a až pokial by bola výzva ignorovaná,obrátiť sa na súd,to už podla okolností........
čo sa týka toho odkazu,tam dotyčná má problém v tom,že situáciu začala riešiť až po uplynutí 3-ročnej doby,čím sa ten problém stal premlčaným,to je ten hlavný problém,to obvykle súd už zamietne ako premlčanú záležitosť,takže nejaké dodatočné finančné nároky sa stanú bezpredmetné....

Díky za příspěvek, ale myslím, že si asi nerozumíme. Ono to z mého úvodního dotazu není moc patrné, takže upřesním můj úvodní dotaz.
Zaměstnavatel konal tak jak konal, viz můj úvodní dotaz. Já si výzvu k opravě zápočtového listu resp. vydání nového a "správného" mohu napsat sám, není to problém, ale nechci to, protože:
a) neznám právní finesy, co kdyby v mé problematice byla nějaká "finta" či "zádrhel". Oslovit advokáta chci jaksi "pro větší jistotu".
b) když se zaměstnavatel chová jak svi.., proč bych se k němu měl já chovat jinak, tak ať ho to taky něco stojí. Upřesněním, že když jsem odcházel poslední den z firmy, upozornil jsem na chyby v započtovém listu. Arogantně a povýšeně jsem byl odbyt s tím, že zápočtový list je v pořádku.
c) pokud se do věci vloží za mě jako za zaměstnance advokát, má to již určitou nezpochybnitelnou vážnost. Nemám žádného "známého" advokáta, ale proč bych nenechal vydělat "nějakou kačku" advokáta v "jasné" věci, a také nebudu "sám" v mém boji.

Takže oslovím advokáta, požádám o vyjádření k mé věci, zda zaměstnavatel porušil ZP. Advokát bude se mnou souhlasit a také bude konstatovat, že zaměstnavatel porušil ZP. Zmocním advokáta k sepsání písemné předžalobní výzvy na vydání "správného" zápočtového listu. Text této výzvy od advokáta bude asi takový: obracím se na Vás jménem pana XY ....pracoval u Vás......při ukončení prac. poměru mu byl vydán zápočtový list, které má tyto vady.......tyto údaje jsou v rozporu se ZP.....Vyzývám Vás k vydání zápočtového listu v souladu se ZP.... Pokud zápočtový list neobdžíme do 14 dnů obrátíme se na soud ....
Do 14 dnů přijde od zaměstnavatele na adresu advokáta "správný" zápočtový list. Já od advokáta odejdu spokojený se "správným" zápočtovým listem, ale také s fakturou a "chudší" o 5000,- za jeho služby.
Domnívám se, že mě tímto vznikla škoda 5000,- a chci tyto peníze po zaměstnavateli. Samozřejmě, že se hned neobrátím na soud, ale nejřív bych je chtěl já sám písemně vyzvat ve smyslu § 142a z.č.99/1963 Sb. k uhrazení částky 5000,- za finanční škody (doložím fakturou od advokáta), a pokud peníze neobdržím do 14 dnů obrátím se na soud. Když mi bývalí zaměstnavatel částku zaplatí je to jasné, ale když nezaplatí a já se obrátím na soud jak dopadnu? Mám oprávněný nárok vyžadovat zaplacení částky 5000,- za finanční škody? Pokud ano, na základě jakého zákonného ustanovení (NOZ, ZP, OSŘ atd.)?

Jaké je Vaše stanovisko k tématu viz:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma /soud/soudy-a-pravnici/26394-protistrana-si-nechal a-vyhotovit-pravni-vyjadreni-je-opravnena-pozadova t-uhradu-nakladu-na-pravnika-advokata-pravni-sluzb y.html
Kterou radu v článku považujete za správnou? Radu právníka:

Doporučovala bych tedy částku uhradit.

nebo stanovisko oponenta dole:

je takovéto přenášení nákladů za právní pomoc na protistranu nezákonné

Díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru