Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Alimenty dopředu na 5 let

Dobrý den,slyšel někdo o tom,že lze zaplatit alimenty dopředu na 5 let? Syn nestačil poslat alimenty v plné výši,neboť se stěhoval a zakládal novou domácnost a jeho bývalá na něj podala exekuci do Prahy.Syn má syna,věk 13 let a dceru,která se učí prvním rokem a propadá-na vysvědčení jednu pětku.Syn si platí dosílku,za 200 kč měsíčně,exekuce byla z příslušné pošty vrácena s tím,že exekutor napsal"nedosílat".To znamená,že syn ani dopis nedostal,jen se spojil s exekutorem,který mu citoval paragraf? dle,kterého lze "prý"žádat zaplacení alimentů na příštích 5 let.Jeho dcera přitom vychází z učiliště za 2 roky.Nikdo z okolí,kde jsme zjišťovali,zda je to možné,o tom neslyšel.Ví někdo,zda je to možné? Budeme rádi za všechny reakce.Děkuji i se synem a přejeme hezký den.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den. Já sám jsem rozvedený, platím výživné na 2 děti. Absolvoval jsem tedy nejen rozvodové ří… poslední
obyčejný muž 06.07.2016 21:59
obyčejný muž

Dobrý den.

Já sám jsem rozvedený, platím výživné na 2 děti. Absolvoval jsem tedy nejen rozvodové řízení, ale prvotně i řízení o výživě. Za další, po rozvodu jsem se neplánovaně stal otcem třetího dítěte s novou přítelkyní, co se ukázalo jako nepravda - nebyl jsem biologickým otcem dítěte, takže rok po rozchodu opět soud (o popření otcovství) atd atd.

Věc první: výživné lze vymáhat zpětně - na to je zákon. Pokud by syn nezaplatil stanovené výživné, mohla by jeho ex vymáhat výživné dlouhé roky dozadu - promlčecí lhůta neexistuje.
Věc druhá: bývalá nemohla "podat exekuci". Toto může řešit pouze příslušný soud na základě podání žaloby o neplnění vyživovací povinnosti. O proběhnuvším řízení by byl Váš syn jistě uvědoměn výzvou od soudu.
Věc třetí: platbu výživného dopředu lze uskutečnit pouze po vzájemné dohodě s ověřeným protokolem o provedené platbě. Jinak je to z právního hlediska pouze "dar" na přilepšenou. Bejvalka "může chtít", ale to je asi tak všechno "co může". Vymáhání výživného předem (nedejbože na roky dopředu) je až dementní nesmysl.

Rozhodně doporučuji:
Doplatit veškeré dlužné výživné. I za cenu nějaké půjčky - pokud se nejedená o "dloužek" ve výši 200.000,- Kč :-)
Neplatit ani korunu navíc nad rámec rozhodnutí soudu o výši vyživovací povinnosti.
Okamžitě reagovat na veškerou korespondenci a v případě zvyšujícího se nátlaku ze strany ex obětovat cca 2.000,- Kč za konzultaci s právníkem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru