Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem neplacené volno místo dovolené od zaměstnavatele

Příplatky za přesčas se platí, pokud byl odpracován stanovený pracovní font. Tedy 8 hodin každý pracovní den a počítá se to za celý měsíc. Uvedu příklad pro zjednodušení pozor jen na jeden týden. Pokud pracujeme na směny a například odpracujete plánované směny v pondělí, ve středu, pátek a neděli po 12 hodinách, máte celkem 48 hodin. Přesčas je osm hodin. Ty jste odpracoval nad stanovených 40hodin. Ne tedy 4x4 hodiny, protože jste pracoval 45x po dvanácti hodinách. Jiný postup je chybný.

Další příklad. Vezmeme si tento první červenceový týden. V pondělí, čtvrtek a pátek je pracovní den. V úterý a ve středu státní svátky. V případě, že vám na státní svátek připadně směna ve stanoveném měsíčním fondu, neměl by se svátek proplácet a máte normální plat. V případě že máte volno tak svátek ano. V případě, že ve svátek pracujete směnu navíc, přesčas, máte příplatky za svátek a přesčas. Ti kteří pracují denně 8 hodin mají za svátek také příplatek, pokud mají hodinovou mzdu. U stanoveného měsíčního platu se svátek sice vykáže, ale plat je stále stejný.

Pokud máte první červencový týden dovolenou, vykáže se pondělí, čtvrtek a pátek dovolená. O svátcích se dovolená nevybírá. Ani to nelze. Tyto dva dny je prostě volno. Nesprávně neplacené. je totiž svátek.

Jiné případy volny mi nejsou jasné a jak už několik pisatelů podotklo, spojte se ze mzdovou účtárnou. Jsou povinni vám to vysvětlit.

Klasické neplacené volno vám nemůže, bez vašeho souhlasu zaměstnavatel udělit, s výjimkou výše uvedeného případu, nedostatku práce, překážkách v práci. V některých případech se musí za dobu neplaceného volny doplácet zdravotní pojistné, to v případě, že neplaceným volnem neodpracujete měsíční pracovní font.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny