Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem exekuce - vydražil jsem nemovitost, ale ne vybavení

Dobrý den,
prosím o radu. Vydražil jsem nemovitost přes exdrazby.cz a již jsem ji i zaplatil. Čekám, až exekutor během tohoto týdne mi pošle soudní příklep a pošle to i na daný katastrální úřad. Ale dle jeho slov již mohu vstoupit do nemovitosti. Tento byt v panelovém domě, je již přes rok opuštěný a majitel vůbec nekomunikuje s nikým. Navíc dle posledních informací by se měl zdržovat v zahraničí. Ale co mě zarazilo, tak exekutor mi sdělil, že jsem vydražil pouze nemovitost, ale vybavení bytu, které po násilném otevření bytu, uvnitř najdu, tak to je stále majetkem exekutorsky stíhaného majitele. A já mám povinnost tyto věci po otevření všechny zaprotokolovat, nejlépe si vstup natočit a mít minimálně jednoho svědka. Taky jsem povinen tyto věci po dobu jednoho roku uschovat a neponičit, kdyby si je exekutorsky stíhaný majitel náhodou přišel vyzvednout.
Mohu se zeptat jak to tedy je, popřípadě, mohu na cenné věci, které uvnitř najdu, nějak nahlásit exekutorovi, ať si je odveze a aby posloužily na další krytí dluhu? Popřípadě lze se nějak vyhnout uskladnění těchto věcí? Dle slov sousedů je byt plně vybaven nábytkem, ve sklepní kóji co jsme nakukovali jsou třeba pneu na auto a venkovní nábytek...

Děkuji moc za radu

Předmět Autor Datum
IMHO by to chtělo poradit se s právníkem. Co když majitel bude tvrdit, že v bytě měl cennou sbírku z…
Yarda 20.07.2016 09:09
Yarda
co se týká uskladnění, nechci to právě řešit, taky to něco stojí! Já si právě myslel, že když vydraž…
cpc 20.07.2016 09:15
cpc
Já si právě myslel, že když vydražím nemovitost, tak cokoliv najdu uvnitř, tak je taktéž mé. Pokud…
Wikan 20.07.2016 09:28
Wikan
A tady v tomto odstavci (co je zakrouzkovany) se pise, cemu moc nerozumim....lze to treba nejak pouz…
cpc 20.07.2016 16:31
cpc
S exekutorem to už nevyřešíš. Ten podle rozhodnutí soudu provedl exekuci nemovitosti. Asi nejlepší n…
kozakl 20.07.2016 16:30
kozakl
Majitel neni k zastizeni pres rok nikde...doporucena posta se vraci...myslim, ze trvale bydliste ma…
cpc 20.07.2016 16:34
cpc
No tak to už raději dotaz na právníka,jak to s movitými věcmi je.
kozakl 20.07.2016 18:14
kozakl
Tak to se zeptej nějakého právníka,jestli jde ta výzva poslat nějak tak,aby se to i při nevyzvednutí…
Karel04 21.07.2016 07:18
Karel04
pokud je inventar bytu exekucne zabaven, tak at si to exekuror vyklídí, nebo mu nauctuj uskladneni,…
popokiko 21.07.2016 12:06
popokiko
No nevím. Poraď se s právníkem. Dle mého naopak k bývalému vlastníkovi ty žádný vztah nemáš. Ty jsi…
Araneus84 21.07.2016 14:54
Araneus84
Takto to asi nefunguje. Pokud byla exekuce uvalena na nemovitost a ne na movité věci,tak to exekutor…
kozakl 21.07.2016 16:43
kozakl
Pochop, že kupujícího nějaký exekuční rozsudek vůbec nemusí zajímat. Exketuční rozsudek je záležitos…
Araneus84 21.07.2016 18:01
Araneus84
Je to v pojmech. Exekutor není žádný obchodní zástupce,ale vykonavatel soudního příkazu. Spíš je tad…
kozakl 21.07.2016 18:32
kozakl
... (nebo je měl rovněž zabavit a prodat současně s bytem, jeho problém, že tak neučinil) ... ptákov…
kozakl 21.07.2016 18:34
kozakl
Tak nějaké nové info abych Vám podal. Do bytu jsem vstoupil, vše natočil (dvě kamery), měl dva svědk…
cpc 22.07.2016 08:14
cpc
.. když řekl rok schovat, tak rok uschovat. .. Ano,to je dobrá rada. Nic jiného momentálně dělat nel…
kozakl 22.07.2016 08:52
kozakl
Tak, ještě jsem to řešil i s PČR (né na služebně, jen přes kamaráda od policie), ti se poptali právn…
cpc 22.07.2016 13:20
cpc
Tak ať to dobře dopadne,tohle vypadá nadějně.
Karel04 22.07.2016 13:59
Karel04
Mno takže je to víceméně tak, jak jsem psal. Ještě že kolega kozakl se v tom tak vyzná ... (nebo j…
Araneus84 22.07.2016 15:35
Araneus84
:-) Jenže ten kamarád od policie nemá pravdu. To je celé.
kozakl 22.07.2016 16:11
kozakl
No může i nemusí mít pravdu,protože jsou případy,že někomu v exekuci prodají dům a pak ho vyzvou,aby…
Karel04 22.07.2016 17:43
Karel04
Přesně tak. Já nechci polemizovat,ale tazatel + ostatní nerozlišují typy exekucí. Jsou exekuce na mo…
kozakl 22.07.2016 19:34
kozakl
Je nějaký protokol se seznamem věcí v bytě, je nějaký předávací protokol kde a jak jsi to vybavení p…
Gloton 25.07.2016 17:45
Gloton
Tak jen abych informoval, jak jsem dopadl. Oslovil jsem tedy dopisem s dodejkou pana exekutora. O pa… poslední
cpc 25.08.2016 15:45
cpc

IMHO by to chtělo poradit se s právníkem. Co když majitel bude tvrdit, že v bytě měl cennou sbírku zlatých hodinek a ve štrozoku nasyslované bankovky co by stačily na zaplacení dluhu? Čekal bych, že ten předchozí majitel se s právníkem poradí taky. Co se týká uskladnění, IMHO jsou firmy co nabízejí skladovací kóje, tak po nějakém oficiálním sepsání majetku ty věci odstěhovat tam.

co se týká uskladnění, nechci to právě řešit, taky to něco stojí! Já si právě myslel, že když vydražím nemovitost, tak cokoliv najdu uvnitř, tak je taktéž mé. Jestli toto není nějaký nesmysl, co si třeba vymyslel exekutor, popřípadě neexistuje nějaká klička, jak se těch věcí zbavit?!

A tady v tomto odstavci (co je zakrouzkovany) se pise, cemu moc nerozumim....lze to treba nejak pouzit?

Jde mi hlavne o to, at se tech veci zbavim a nemit s nimi zadny zavazek, ci problem. Ja ten byt chci kompletne rekonstruovat, tedy vybourat podlahy, zbourat nenosne zdi, okna, radiatory vymenit, elektriku....nechci resit nejakou obyvakovou skrin, nebo gauc...

(Omlouvam se, z mobilu nejde pridat priloha obrazku, pridam, jak budu u pc)..

pokud je inventar bytu exekucne zabaven, tak at si to exekuror vyklídí, nebo mu nauctuj uskladneni, jiná at nevysira, pokud zabaven není, tak ma stále majitele! otevřel bych to pouze za přítomnosti autority (exekutor, notář.,.) vše zdokumentoval a sepsal, potom, jak už bylo řečeno, to musíš někde rok skladovat

No nevím. Poraď se s právníkem.
Dle mého naopak k bývalému vlastníkovi ty žádný vztah nemáš. Ty jsi kupoval nemovitost od exekutora a pouze s ním máš uzavřenou smlouvu, ne ?
Tedy dle mého (chtělo by to ale ověřit s právníkem) bys měl jednat s prodávajícím (exekutorem) a toho vyzvat k vyklizení věcí z bytu (nějaký bývalý vlastník ti může být u zadku), aby ti bylo umožněno jeho řádné užívání. Nemůže to hodit na tebe. Pokud po tobě bude chtít, abys věci někde rok skladoval, měl by skladování zaplatit právě on a ne ty (za předpokladu, že to samozřejmě nebylo výslovně uvedeno v kupní smlouvě, kde by ses zavázal k ročnímu skladování obsahu věcí v kupovaném bytě).

Pochop, že kupujícího nějaký exekuční rozsudek vůbec nemusí zajímat. Exketuční rozsudek je záležitostí mezi exekutorem a exekuovaným.

Jediné co musí kupujícího zajímat je kupní smlouva a tu uzavíral s EXKEUTOREM. S nikým jiným. Tedy pouze exekutor je pro něj partner pro jednání, nikdo jiný. Dle mého má vyzvat exektuora, aby jako prodávající umožnil řádné převzetí nemovitosti. Tzn. že z utržených peněz za prodej bytu by měl exekutor zaplatit roční uskladnění věcí z bytu (nebo je měl rovněž zabavit a prodat současně s bytem, jeho problém, že tak neučinil).

Jak jsem napsal výše, ať se poradí s právníkem, ale dle mě je nesmysl, aby sám na své náklady uskladňoval věci někoho úplně cizího, který mu může být u zadku.

Tak nějaké nové info abych Vám podal. Do bytu jsem vstoupil, vše natočil (dvě kamery), měl dva svědky, vyměnil zámky. Uvnitř jsem našel samozřejmě velký nepořádek, ale třeba 2 lednice, mikrovlnku, pračku, obyváková a ložní stěna a asi nejcenější věc zachovalé letiště. Ve sklepě dále tahací harmoniku a 4ks letní pneu, zřejmě na dodávku. Od včera se snažím dovolat exekutorovi, ale snad se zadaří dnes. Pokud o tyto věci neprojeví exekutor zájem, tak se mi kamarád snaží zjistit informace ještě na exekutorské komoře. Taky jsem bývalého majitele našel na facebooku, kde se zdá být aktivní, kde jsem mu napsal, jestli nejeví o věci zájem, že by si je mohl odvést (pokud o ně neprojeví zájem exekutor).
Dále jsem navštívil právníka, ale spíše je to známý, sice JUDr. ale nedělá nemovité právo a nic moc mi neporadil, spíše jen pokrčil rameny a odkázal se na exekutora, když řekl rok schovat, tak rok uschovat.
Veškeré papíry od exekutora jsem přečetl asi 20x a nic se tam o movitých věcech nepíše, přikládám jen jednu stránku, jestli z toho někdo něco vyčte použitelného.

6ZzJk.jpg

Tak, ještě jsem to řešil i s PČR (né na služebně, jen přes kamaráda od policie), ti se poptali právníků a bylo mi sděleno, že nemovitost se draží jako celek, včetně vybavení bytu. Toto vybavení má ve vlastnictví exekutor a měl by jej zabavit a naplnit tím i pohledávky vůči věřitelům. Takže mám napsat doporučený dopis exekutorské kanceláři, i majiteli (který si poštu stejně nevyzvedává), že movitý majetek nalezený v bytě je k dispozici do konce srpna, pokud si exekutor pro něj nepřijede, můžu jej zlikvidovat (samozřejmě na své náklady).

Tímto se budu zřejmě řídit, do konce srpna stejně byt nebude na katastru ještě přepsán na mě (bude až začátkem září). Poté mohu teprv řešit zapojení elektriky (je odpojena - neplatič) a taktéž přehlásit vodu, plyn, topení...

Jak budu mít ještě vyjádření z exekutorské kanceláře na doporučený dopis, ještě písnu, jak to dopadlo. Snad ulehčím následným dražitelům tyto opletačky co potkaly mě ....

Mno takže je to víceméně tak, jak jsem psal.

Ještě že kolega kozakl se v tom tak vyzná

... (nebo je měl rovněž zabavit a prodat současně s bytem, jeho problém, že tak neučinil) ... ptákovina jako Brno.Se v tom nějak nevyznáš.

.. když řekl rok schovat, tak rok uschovat. .. Ano,to je dobrá rada. Nic jiného momentálně dělat nelze.

a fundovaně to, co jsem napsal, vyvrátil a zdůvodnil proč to podle jeho názoru tak není.

No může i nemusí mít pravdu,protože jsou případy,že někomu v exekuci prodají dům a pak ho vyzvou,aby si zbalil věci a vystěhoval se.Takže i kdyby exekutor něco polepil a zahrnul do exekuce,tak to bude pár cenností a ostatní šrot tam nechá.Celý problém je zde v tom,že není jak vyzvat majitele,aby si to sbalil a odvezl.Problém je ten,že když se to vyklidí a rovnou vyhází a majitel se do roka náhodou vrátí a začne to shánět,tak může začít dělat dusno a požadovat náhradu škody,vyhrožovat nějakou krádeží nebo zpronevěrou jeho majetku apod.Tohle chce fakt právníka nebo oficiální stanovisko policie,že se to smí vyklidit.Proto jsem psal v původní radě:

Tak to se zeptej nějakého právníka,jestli jde ta výzva poslat nějak tak,aby se to i při nevyzvednutí považovalo za doručené,jako je to u úředních dopisů.

Tím jsem myslel,jestli to třeba právník nemůže poslat dopisem do vl.rukou s nějakým zeleným nebo červeným pruhem,jako to dělají soudy a notáři.Pak by se to považovalo za doručené a když se to sepíše nějak tak,že pokud si to majitel do měsíce neodveze,souhlasí s likvidací všeho co tam zůstalo,mělo by to tím být pojištěné.Ale nejsem právník,chce to pak experta.

Přesně tak. Já nechci polemizovat,ale tazatel + ostatní nerozlišují typy exekucí. Jsou exekuce na movité věci - více méně takové za menší dluhy a to je pak ta zábava jak exekutor polepuje žlutými lístěčky kde co. Starý vysavač,starou televizi sedačku a pod. Nemovitost ho nezajímá. Druhá a ta horší exekuce je na nemovitost. To už došlo do tuhého. Exekutor nic nepolepuje a jeho konání je posvěceno povětšinou insolvenčním soudem. Tady ho zase nezajímají ty movité blbosti za pár šupů. Tazateli poradím už po několikáté - netuším kdo odpovídá za neodvezené věci,ale povinný byl obeslán do kdy má věci odvést. Ve velkém množství případů pak zůstanou na místě jen nehodnotné věci. Poznámka nakonec - jak málo stačí někomu věřit kamarádům co mají kamarády u policie a ti u piva znají vše.

Je nějaký protokol se seznamem věcí v bytě, je nějaký předávací protokol kde a jak jsi to vybavení převzal? Jestli není, není co řešit. Nejdříve v bytě seber co se hodí, pak sepiš a se svědkem pořidď třeba i záznam zbytku, kterej se ti vejde třeba do sklepa, tvrdit že to bylo úplně prázdný by byla hloupost, a hotovo.
Když není důkaz, že ti ty věci předali, nemůže po tobě nikdo nic chtít.

Tak jen abych informoval, jak jsem dopadl. Oslovil jsem tedy dopisem s dodejkou pana exekutora. O par dni pozdeji mi volal, ze by byl rad, kdybych mu ty movite veci vyfotil. Nafotil jsem mu cca 15 fotek a poslal mu to na dohodnuty email. Je to vic jak 14 dni a od te doby zadna komunikace. Navic je nemozne se na tento urad dovolat. Vzhledem tomu, ze mel v dopose termin do zitra a zitra on nepracuje, pocitam s tim, ze nema o veci zajem. Takze pristi tyden zacnu s vyklizenim bytu. Tak snad to pro priste nekomu pomuze, i kdyz kloudnou radu nemam, jak presne se zachovat...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru