Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nájemník porušil vše co mohl, přesto nechce odejít

Měl jsem podobný problém. První soud jsem prohrál, neboť jsem měl smlouvu na dobu neurčitou, a výpověď jsem adresoval „manželům XY“; podle soudu nebyla výpověď řádně doručena, neboť prý měla být zaslána každému zvlášť.
Druhý soud jsem vyhrál s tím, že k ukončení podnájmu dojde za 6 měsíců od právní moci rozsudku; dlouhá lhůta byla zdůvodněna tím, že rodina pečuje o tři nezletilé děti.
I když jsem měl v ruce rozsudek na vyklizení bytu, který nabyl právní moci a byl vykonatelný, nic se nedělo. Do bytu jsem celou dobu samozřejmě stále nemohl vstupovat, tím méně jej pronajímat. Mohl jsem sice podat žalobu na vyklizení bytu, potom návrh na výkon rozhodnutí, ale po dosavadních zkušenostech se soudy jsem to začal řešit jinak:

Protože se jednalo o byt v paneláku, nebylo možno odpojit vodu ani topení (nad mým bytem byl ještě jeden). Navštívil jsem dodavatele elektřiny, popsal situaci, a požádal o odpojení elektroměru s tím, že odpojení i opětovné připojení uhradím. Nešlo to. Sdělil jsem, že pro tento případ mám v úmyslu odstřihnout kabeláž mezi elektroměrem a bytem a denně kontrolovat, zda to nikdo nepřipojil, a že hrozí riziko, že elektřina při pokusu o připojení může někoho zranit či zabít. Slíbil jsem, že totéž sdělení jim vzápětí pošlu doporučeně s dodejkou. Druhý či třetí den byl elektroměr (zdarma) odpojen; podnájemníci se však připojili na přívod k tlačítku pro zapínání ventilátoru na střeše, kterým se odsával vzduch ze všech digestoří pod ním. Se souhlasem samosprávy domu jsem odpojil přívod k těmto tlačítkům v domě (odpojit jedno tlačítko nebylo možno), a asi za 2 týdny byl byt prázdný.

Současně jsem podal oznámení o podezření ze spáchání trestného činu - podvodu, který jsem spatřoval v tom, že manželé podepsali podnájemní smlouvu, ačkoli jim bylo v době podpisu známo, že nebudou schopni podnájemné hradit. Než se to vyšetřilo a dostalo k soudu, trvalo to sice přes rok, ale on nakonec dostal 10 měsíců nepodmíněně, ona s podmínkou na 2 roky.

Dále jsem podal návrh na vydání platebního rozkazu na úhradu dlužného nájemného s příslušenstvím. Během cca 14 dnů jsem platební rozkaz měl v ruce, aniž jsem musel k soudu; jedinou vadou bylo to, že soud mi uznal pouze zákonný úrok, nikoli úrok sjednaný ve smlouvě. Když jsem peníze nedostal, podal jsem exekuční návrh; exekutor z nich po částech všechno dostal.

Poslední akcí bylo upozornění, že v případě, že byt nedají během 7 dnů od převzetí dopisu (dopis každému zaslán zvlášť – doporučeně, do vlastních rukou a s dodejkou) na vlastní náklady do původního stavu, že je opět zažaluji, a že kromě náhrady škody budou muset uhradit ještě soudní poplatek, odměnu advokáta a znalecký posudek, a vyčíslil, kolik to vše bude asi tak stát. Bez soudu uhradili vše, co jsem požadoval.

Mnohokrát jsem měl chuť vykopnout dveře u bytu a vyhodit podnájemníky i s jejich věcmi na ulici. Dnes jsem rád, že jsem místo toho googlil, podával žaloby a trestní oznámení. Byt jsem dále pronajímal, ale zásadně bez smlouvy, a už nikdy rodině s malými dětmi.

Snad Vás můj případ bude inspirovat; v každém případě přeji mnoho úspěchů při řešení Vašeho problému.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny