Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prenajom bytu

Dobrý deň,

chcem prenajať byt v rámci SR a potreboval by som si ujasniť zmluvný vzťah prenajímateľ/nájomca. Konkrétne sa jedná o prípad, keby bola nájomcom pracujúca osoba (žena) s 13 ročným školopovinným dieťaťom. Môže nastať prípad, keď by mi neplatila predom dohodnuté nájomné a stal by sa z nej neplatič, prípadne by stratila zamestnanie a nebola by schopná finančne pokryť výdavky na bývanie a úhradu nájomného.

Na akej strane je zákon, pokiaľ by som chcel s nájomníkom ukončiť nájomnú zmluvu ak má školopovinné dieťa? Prípadne to stačí mať ošetrené v nájomnej zmluve, kde by som uviedol napr. 2 mesačnú výpovednú lehotu v prípade neplatenie nájomného? Existuje možnosť, že by som takéhoto nájomcu aj po vypovedaní nájomnej zmluvy nemohol dostať z bytu? Jedná sa mi hlavne či zákon neberie v úvahu pri vysťahovaní školopovinné dieťa ako prekážku. Ďakujem za akékoľvek informácie.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nie je žiaden dôvod, prečo by malo byť školopovinné dieťa dôvodom, aby sa nedal zrušiť takýto vzťah.… nový
antonin245 23.06.2017 23:51
antonin245
"Na akej strane je zákon, pokiaľ by som chcel s nájomníkom ukončiť nájomnú zmluvu ak má školopovinné… poslední
Araneus84 27.06.2017 16:14
Araneus84

"Na akej strane je zákon, pokiaľ by som chcel s nájomníkom ukončiť nájomnú zmluvu ak má školopovinné dieťa? "

Střetává se tu právo na nedotknutelnost bydlení a právo pronajímatele. V případě dítěte je tam bude ještě hrát roli i to dítě v případném soudním sporu, ne že nebude.

Navíc je třeba si uvědomit, že v naší zemi neexistuje precedentní právo, tedy že soudce rozhoduje prostě podle toho jak se vyspí nebo jakou má zrovna náladu.

S ohledem na výše uvedené pokud máte zájemců o byt více, svobodnou matku s dítětem bych zařadil až na poslední místo.

Je to stejné jako rozhodovat se, jestli zaměstnat ženu, která má před svatbou a dá se u ní předpokládat narození dítěte a odchod na mateřskou a někým jiným. Člověk s mozkem v hlavě se rozhoduje tak, aby se na něj vztahovalo zákonných restrikcí co nejméně a ne naopak....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru