Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Proplácení mzdy o víkendu

Dobrý den,

pracuji jako učitel na gymnáziu, kde mám s kolegou na starost projekt výměnného pobytu s partnerskou školou v zahraničí a další kurzy odehrávající se mimo prostory školy, kde je naší povinnosti doprovázet zahraniční hosty a dohlížet nad žáky. V rámci těchto povinností z toho vyplývá práce ve všední den nad rámec 8mi hodinové prac. doby a také práce o víkendu. Dočetl jsem se, že v takovémto případě je zaměstnavatel povinnen vyplácet průměrnou hodinovou mzdu s příplatkem 10% (např. článek zde: https://goo.gl/ZdWd5k).

Nicméně, u nás se tato věc řeší uzavřením dohody o provedení práce, která je ohodnocena minimální mzdou, tedy 70 Kč na hodinu. Považuji za důležité napsat, že ona dohoda obsahuje jako popis práce roli "vychovatele na kurzech a exkurzích," což je zřejmě považováno za nadstandard k pracovním povinnostem vyplývajícím z prac. smouvy učitele, kde mezi relevantními povinnostmi najdeme pouze "zajišťování bezpečnosti žáků při všech činnostech organizovaných školou". Z laického pohledu se tedy zřejmě jedná o povinnost nad rámec pracovní smlouvy, byť z mého hlediska úzce související s běžnou prac. náplní pedagoga.

Byl bych rád, kdybyste se mohli vyjádřit, zda takovéto vyjmutí činnosti související s běžnou pracovní náplní a ohodnocení této činnosti minimální možnou mzdou je legitimní postup, anebo by se mohlo jednat o obcházení zákona.

Velice děkuji za reakci.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny