Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Škola - Nutný podpis rodičů, když je mi 18 let?

Dobrý den,

chodím na gymnázium do čtvrťáku, je mi 19 let. Jedeme se školou na výlet a na papíru, který se má podepsat, je "podpis rodičů" (ne zákonného zástupce). Ten taky přebírá zodpovědnost ve vlastním volnu, co budeme mít. Chci se zeptat, nemohu si to podepsat sám, když jsem plnoletý? Přeci rodiče už za mě nezodpovídají. Rád bych si pročetl přímo nějaké zákony, které o tomto mluví.

Děkuji předem za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Klidně to podepiš, ale pro jistotu tam i uveď, že jsi to podepsal sám.
Wikan 12.09.2017 12:32
Wikan
Ale když mi řeknou, že to podepsat nemohu, čím se mám ohradit, nemám na to žádný protiargument. Děku…
vilakoffiline 12.09.2017 12:50
vilakoffiline
Po dovŕšení veku 18 rokov (pokiaľ si svojprávny) preberáš plnú právnu zodpovednosť za svoje skutky d…
Nuda 12.09.2017 13:02
Nuda
Děkuji za odpověď, mohli byste me třeba odkázat na konkrétní zákon, který říká, že si to mohu podeps…
vilakoffiline 12.09.2017 13:11
vilakoffiline
Dovršením 18 let věku se stáváš plně svéprávným a odpovídáš za svoje činy, výjimky se tě snad netýka… nový
karel 12.09.2017 13:15
karel
Děkuji, to jsem chtěl! Super. nový
vilakoffiline 12.09.2017 13:21
vilakoffiline
Mám nový poznatek. Když nastupuji do školy, podepisuje je "trojdohoda", tedy to, že za mě zodpovídaj… nový
Vilak 27.09.2017 15:58
Vilak
Na školních akcích jste snad měli určenou zodpovědnou osobu. Nemyslím si, že je možné tuto povinnost… nový
karel 27.09.2017 17:10
karel
pokial si žiakom školy,za tvoje zdravie a bezpečnosť v škole zodpovedá škola a škola musí mať povole… nový
audax 28.09.2017 10:20
audax
Co to meleš za blbosti....jakmile je někomu 18 let a je svéprávný, je zodpovědný sám za sebe. I když… nový
Gloton1 29.09.2017 07:55
Gloton1
Tak takhle by mohl přijít mladej jenom jednou - nic vám není do toho, co a kde dělám, ale koukejte m… nový
rokator 02.10.2017 16:02
rokator
Rodiče svý dítě musí živit, nikoliv mu dávat výživný. Pokud se zletilé dítě samo odstěhuje z domu, t… nový
Prasak 02.10.2017 16:28
Prasak
Ano, rodiče jsou povinni své dítě-studenta živit, mají vyživovací povinnost a nikdo nemůže tomu "dít… nový
Gloton1 03.10.2017 04:42
Gloton1
Nevím, zda by to v našich končinách u soudu prošlo, či jestli se takový případy u nás dějí a jak sou… nový
Prasak 03.10.2017 08:49
Prasak
Glaton1 : jo jasne a ted tu o Cerveny Karkulce :-D ty ses řízek to fakt nechces takovýho exota . Kdy… nový
Schizo 04.10.2017 15:43
Schizo
Jak to tedy je? Když je tam podpis rodičů, musí se podepsat, anebo stačím jen já, když jsem svéprávn… nový
Vilak 06.10.2017 21:59
Vilak
Na tom přece nezáleží, jak je to správně. Stejně bude rozhodovat, jak to chce škola. nový
karel 06.10.2017 22:17
karel
Škola chce podpis rodičů u nějakého dokumentu. Můžu si to podepsat sám s tím, že jsem plnoletý, i kd… nový
Vilak 07.10.2017 14:58
Vilak
Škola trvá na podpisu rodičů, ty jim to dát podepsat nechceš. Sdělils teda ve škole, že jsi plnoletý… poslední
karel 07.10.2017 15:34
karel

Po dovŕšení veku 18 rokov (pokiaľ si svojprávny) preberáš plnú právnu zodpovednosť za svoje skutky doma aj na verejnosti či školských zariadeniach 24 hodín denne, sedem dní v týždni, 365 dní v roku až do svojej prirodzenej prípadne násilnej smrti.

Čo si rachol alebo za tým tvojim vekom sú zdravotné dôvody prerušeného štúdia? Nebodaj nie si už zamestnaný a robíš večernú maturitu odborára s výletmi po partizánskych chodníčkoch či bojoch našich predkov v uniformách počas I.a II.WW vedených na steči proti *.izmu?

Mám nový poznatek. Když nastupuji do školy, podepisuje je "trojdohoda", tedy to, že za mě zodpovídají rodiče a tak. Pokud v této smlouvě stojí, že za mě zodpovídají rodiče na školní akci atd. a poté požadují jejich podpis, i když jsem plnoletý, tak na to mají právo, protože požadují podpis 3. strany, která taky dohodu podepsala. Není to tak?

pokial si žiakom školy,za tvoje zdravie a bezpečnosť v škole zodpovedá škola a škola musí mať povolenie od rodičov na to,aby si mohol ísť na akciu školy mimo školy.......akcia školy-školský výlet je školská akcia v rámci ktorej platí školský poriadok,ktorý si ako žiak školy povinný dodržiavať,pokial si žiakom školy,čiže niesi samostatne zárobkovo činný,hladí sa stále na Teba vo vzťahu k škole ako na nezaopatrené dieťa,nie ako na samostatne zárobkovo činného zamestnanca,trestnoprávnej zodpovednosti,ani schopnosti na právoplatné právne úkony po dosiahnutí plnoletosti Ťa "štatút" žiaka nezbavuje,ale ako žiak si vo vzťahu ku škole stále braný de facto ako nezaopatrené dieťa,preto musí mať škola podpísaný súhlas rodičov na akcie poriadané mimo areál školy....zmier sa s tým,až budeš zamestnaný a samostatne zárobkovo činný,zamestnávatel už nebude vyžadovať podpis rodičov,keď pôjdeš na školenie mimo pracoviska,ani keď sa usporiada nejaké vianočné posedenie mimo domova a pracoviska....

Co to meleš za blbosti....jakmile je někomu 18 let a je svéprávný, je zodpovědný sám za sebe. I když je coby student "nezaopatřený", rodiče za něj nezodpovídají. Může se např. odstěhovat od rodičů do vlastního bytu, když mu na to bude stačit výživné, a třeba i na druhou stranu Zeměkoule. Škole není ani nic do toho, či a jaký má příjem. Coby nezaopatřený student, má jako svůj příjem v podstatě výživné od rodičů a také s ním může nakládat, jak uzná za vhodné.

Rodiče svý dítě musí živit, nikoliv mu dávat výživný. Pokud se zletilé dítě samo odstěhuje z domu, tak ať se dítě o sebe stará taky samo, vzdává se tímto ubytování a stravy, kterou mu rodiče DOMA poskytují. Peníze nepatří do základních potřeb, který mají rodiče svýmu děcku dávat.

Ano, rodiče jsou povinni své dítě-studenta živit, mají vyživovací povinnost a nikdo nemůže tomu "dítěti" od 18let věku nařídit, že musí bydlet ve společné domácnosti s rodiči. Je mnoho podobných případů, kde se potom děti soudí s rodiči o výživné, nedohodnou-li se, a rodiče jim nechtějí výživné platit. Soud samozřejmě nenařídí, aby mu rodiče platili byt a stravu a další potřeby, v podstatě jen určí výši výživného obdobně jako v případě alimentů. Je-li dítě jedináček a má slušně vydělávající rodiče, může nakonec na pronájem bytu a ostatní výdaje s přehledem "vysoudit".

Nevím, zda by to v našich končinách u soudu prošlo, či jestli se takový případy u nás dějí a jak soudy rohodují. IMHO dost záleží na celkové finanční situaci rodiny - těžko může tatík platit synáčkovi bydlení někde bokem (ale to jen opakuju tvoje slova), když sami doma sotva vyjdou a zda je potomek schopen a hlavně vůbec ochoten si alespoň nějak přivydělat, pokud už chce bydlet samostatně. To by pak případný rozhodnutí soudu bylo likvidační, pokud soudce nemá trochu zdravýho rozumu.
Osobně bych takovýho nevděčnýho potomka vydědil. Na druhou stranu - pokud si rodiče vychovali takovýho fagana, co je schopen je dát kvůli prachům k soudu, tak si to snad i zaslouží.

Glaton1 : jo jasne a ted tu o Cerveny Karkulce :-D ty ses řízek to fakt nechces takovýho exota .
Kdyby to takhle fungovalo, jak popisuješ byla by to naprosta anarchie a NIKDO by NIKDY deti nemel.

Jak pisou kolegove, mají ho zivit, ne vyživovat . Takze tvůj názor na stehovani a zpetne vysouzeni platby za stravu a byt je uplne mimo misu. Nebavime se tady o rozvodu a přiřknutí dítěte jednomu z rodicu, kde ma druhy bohužel povinnost na dite platit . Ma bohužel povinnost platit i na manželku ( manžela ) kterej se zamerne bude flákat na uradu práce a nebude pobirat zadny plat, ale ve tvem popisovanem prispevku je to ulet jako prase :-D Uvedomujes si vůbec jak by to vypadalo, kdyby si kazdej 18ti letej spratek delal co chce ale hlavne by všechno chtěl zaplatit po rodicich ??

Pokud by to tak bylo, všichni by v 18ti sve milovane vykoristovatele legalne vydedili a poprdeli. Denodenne jsem u jednani, kde se vyzivne a jiné rodinne zvěrstva řeší, ale tohle je teda silný kafe :-D
Garantuju ti, ze pokud by muj mladej prisel s timhle cool napadem, minimalne 14 dni by se najedl jen brčkem .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru