Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pronájemce není podle katastru vlastníkem bytu. Je smlouva platná?

Zdravím odborníky,

v srpnu jsem si pronajala byt na dobu určitou (po dobu 2 měsíců). Už před mým nastěhováním pronajímatel slíbil, že pozve elektrikáře kvůli poškozené zásuvce, a tak jsem mu věřila. V bytě posléze tato zastaralá elektroinstalace začala ještě zlobit, kdy mi jiskřila zásuvka a jiná zase odešla, k čemuž pronajímatel přistupoval tak, že mi v hospodě u domu ponechá pár šroubováků s izolepou, ať si poradím sama. Přitom jsem jej žádala o přivolání elektrikáře, ačkoliv telefonicky. Dále nekomunikoval. Už po 1. měsíci jsem se pro moji bezpečnost odstěhovala jinam a to přesto, že smlouva měla běžet ještě další měsíc. S pronajímatelem nebyla možná domluva o ukončení nájmu dohodou a nekomunikoval jinak, než doporučenými dopisy s výzvou o úhradě dlužného nájmu, který jsem tam ze svých obav o bezpečí už nebydlela. Jeho vyhrožování, že podá žalobu za nezaplacený nájem, jsem podlehla a zaplatila mu tedy jen měsíční nájem bez záloh, které sice požadoval také, ale já bych je stejně nevyčerpala.
Nadešel konec měsíce a já mu chtěla vrátit klíče, jelikož pronajímatel neměl čas, musela jsem klíče vrátit o den později a ještě ne jemu, ale jeho matce. Předtím jsem šla zkontrolovat stavy do bytu a zjistila jsem, že tam měl pronájemce už své věci, tudíž se musel do bytu nastěhovat dříve, než byl předán, klidně i v půlce měsíce, kdy jsem si nájem zaplatila, ale nebydlela tam.To bohužel teď už nezjistím, každopádně tam neměl co dělat, ani mě o tom neinformoval. Tudíž nemohly být konečné stavy zapsané správně a já nechci doplácet třeba i za něj. Zdály se mi o dost vyšší, než když jsem odcházela.
Tak jsem si trochu zjišťovala jak to s tím bytem vlastně je a zjistila jsem, že byt vlastní jeho rodiče, ale smlouvu sepsal a podepsal on sám bez toho, aby mi dodal písemný souhlas majitelů. Využil toho, že jeho otec má stejné jméno, ale s rozdílem, že otec je Ing., ale syn ne. Je tato smlouva vůbec platná? Ptám se z důvodu, kdyby nastaly další komplikace. Ještě nebyl sepsán předávací protokol po skončení nájmu a já vím, že se od něj slušného řešení nedočkám.

Děkuji.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny