Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pronájemce není podle katastru vlastníkem bytu. Je smlouva platná?

Zdravím odborníky,

v srpnu jsem si pronajala byt na dobu určitou (po dobu 2 měsíců). Už před mým nastěhováním pronajímatel slíbil, že pozve elektrikáře kvůli poškozené zásuvce, a tak jsem mu věřila. V bytě posléze tato zastaralá elektroinstalace začala ještě zlobit, kdy mi jiskřila zásuvka a jiná zase odešla, k čemuž pronajímatel přistupoval tak, že mi v hospodě u domu ponechá pár šroubováků s izolepou, ať si poradím sama. Přitom jsem jej žádala o přivolání elektrikáře, ačkoliv telefonicky. Dále nekomunikoval. Už po 1. měsíci jsem se pro moji bezpečnost odstěhovala jinam a to přesto, že smlouva měla běžet ještě další měsíc. S pronajímatelem nebyla možná domluva o ukončení nájmu dohodou a nekomunikoval jinak, než doporučenými dopisy s výzvou o úhradě dlužného nájmu, který jsem tam ze svých obav o bezpečí už nebydlela. Jeho vyhrožování, že podá žalobu za nezaplacený nájem, jsem podlehla a zaplatila mu tedy jen měsíční nájem bez záloh, které sice požadoval také, ale já bych je stejně nevyčerpala.
Nadešel konec měsíce a já mu chtěla vrátit klíče, jelikož pronajímatel neměl čas, musela jsem klíče vrátit o den později a ještě ne jemu, ale jeho matce. Předtím jsem šla zkontrolovat stavy do bytu a zjistila jsem, že tam měl pronájemce už své věci, tudíž se musel do bytu nastěhovat dříve, než byl předán, klidně i v půlce měsíce, kdy jsem si nájem zaplatila, ale nebydlela tam.To bohužel teď už nezjistím, každopádně tam neměl co dělat, ani mě o tom neinformoval. Tudíž nemohly být konečné stavy zapsané správně a já nechci doplácet třeba i za něj. Zdály se mi o dost vyšší, než když jsem odcházela.
Tak jsem si trochu zjišťovala jak to s tím bytem vlastně je a zjistila jsem, že byt vlastní jeho rodiče, ale smlouvu sepsal a podepsal on sám bez toho, aby mi dodal písemný souhlas majitelů. Využil toho, že jeho otec má stejné jméno, ale s rozdílem, že otec je Ing., ale syn ne. Je tato smlouva vůbec platná? Ptám se z důvodu, kdyby nastaly další komplikace. Ještě nebyl sepsán předávací protokol po skončení nájmu a já vím, že se od něj slušného řešení nedočkám.

Děkuji.

Předmět Autor Datum
Tak vzhledem k tomu, že celou svojí argumentaci stavíte na dvou nefunkčních zásuvkách, a tom, že vám… nový
Araneus84 02.10.2017 11:16
Araneus84
S těmi skutečnostmi už jsem se smířila, jen jsem chtěla trochu odkrýt co za mým dotazem stojí. Jinak… nový
Alina9001 02.10.2017 11:28
Alina9001
jenom takova drobnost.. plna moc, smlouva, atd. se antEdatuje, ne antIdatuje - je to z latiny ze slo… nový
pl 02.10.2017 15:23
pl
Neznám detaily smlouvy, takže jen obecně. Já nejsem rovněž majitelem domu, klidně píšu smlouvy, kter… poslední
milan.cukrar 03.10.2017 18:59
milan.cukrar

Tak vzhledem k tomu, že celou svojí argumentaci stavíte na dvou nefunkčních zásuvkách, a tom, že vám jejich opravu slíbil, měla jste trvat na zanesení tohoto příslibu do smlouvy spolu s případnou sankcí.
Tzn. že zásuvky/elektroinstalace bude opravena do data toho a toho a pokud ne, znamená to 50% slevu z nájmu, apod.
Bez hrozby sankce při nedodržení slova se s lůzou prostě jednat nedá.
Alternativním (avšak mnohem komplikovanějším) řešením by bylo nechat opravit zásuvky na své náklady a o tyto náklady poté požadovat slevu na nájmu.
Všechno ostatní už jsou jen vaše hypotézy bez valného významu. Zda se jedná nebo nejedná o majitele jste si měla zjistit PŘED uzavřením smlouvy. To je jako objednat si uber a na konci přepravy mu říci, že stejně nemá taxikářskou licenci, takže mu nic nezaplatíte...
Navíc mám za to, že pro syna by asi nebyl problém získat od otce antidatovanou plnou moc k pronajímání toho bytu.

S těmi skutečnostmi už jsem se smířila, jen jsem chtěla trochu odkrýt co za mým dotazem stojí. Jinak vědět, že se Helenka nejmenuje jeho manželka, ale matka a že má totožné jméno jako otec, tak se v tom začnu rýpat ještě před uzavřením smlouvy. Jediné, co mi prostě nesedí, je to, že vůbec vlezl do bytu ještě před předáním klíčů. Není to trestné?
Bohužel to byla moje první zkušenost s pronájmem a holt jsem narazila na takového grázla. Moc věřím lidem a svoji chybu přiznávám.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru