Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyhláška č. 50/1978 Sb.

Zdravím,

zajímám se o získání osvědčení z vyhlášky č.50 (§5) a narazil jsem v ní na následující nejasnost:

"Obsah a délku zaškolení stanoví organizace s ohledem na charakter a rozsah činnosti, kterou mají pracovníci vykonávat."

Má otázka zní: mohu si osvědčení udělat v době, kdy ještě nejsem zaměstnaný? Ptám se v souvislosti právě s tím, že vyhláška říká, že rozsah zaškolení závisí na vykonávané práci (přičemž ještě nevím, co budu vykonávat).

Děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
§5 oné vyhlášky se týká pracovníků znalých, zaškolení a zkoušku zajišťuje organizace, ve které pracu… nový
karel 29.10.2017 21:55
karel
Zaškolení může provádět organizace, v níž elektrikář pracuje, ale zároveň ho nabízí například školy… nový
GamerX 31.10.2017 17:41
GamerX
Zaškolení dokonce musí provádět zaměstnavatel, samozřejmě si na to může někoho najmout. I kdyby uzna… poslední
ml1 03.11.2017 17:38
ml1
Matně si vzpomínám, že pokud má někdo platné přezkoušení dle příslušného paragrafu vyhlášky č.50/197… nový
Yarda 30.10.2017 07:32
Yarda
1. Nájdi si na internete firmu, čo robí takéto preskúšania. (Použi v googli napr. reťazec "odborná s… nový
ok 30.10.2017 09:40
ok

§5 oné vyhlášky se týká pracovníků znalých, zaškolení a zkoušku zajišťuje organizace, ve které pracujete. Dalším požadavkem je kromě praxe dosažené minimální vzdělání. Kdo nepracuje, těžko může být školen, třeba ale bude někdo mít jiný názor. Elektrikáři se srocují v kutilské poradně, možná tam poradí líp.

Zaškolení může provádět organizace, v níž elektrikář pracuje, ale zároveň ho nabízí například školy (kde mi toto školení bylo jednou nabídnuto, takže bych řekl, že osvědčení lze získat i bez toho, aniž bych byl momentálně zaměstnán (třeba se ale mýlím)).

Vše kolem vyhlášky je mi jasné, jen by mě zajímal ten rozsah zaškolení.

Zaškolení dokonce musí provádět zaměstnavatel, samozřejmě si na to může někoho najmout. I kdyby uznal kvalifikaci získanou jinde, je nutné zaškolení ohledně místních podmínek. A zrovna §5 (osoba poučená) je mimo zaměstnání celkem k ničemu. §5 dříve získávali absolventi učebních oborů elektro a některých dalších (ty obory jsou vzadu v té vyhlášce vypsané, alespoň v tom originále z roku 1978 v pozdějších jsem to neviděl, nebo to nikdo nekopíruje), teď nevím jestli všichni nebo jen s vyznamenáním. Z průmyslovky jsme dostávali papír, že jsme byli zaškoleni a ten mohl zaměstnavatel potvrdit, ale většině lidí posloužil asi jen na záchod (maturitní vysvědčení nebo vysokoškolský diplom snad osvědčuje minimálně §5 resp. §6, ale to byla doba, kdy musel být na všechno extra papír).
Těžko si někdo bude dělat do foroty §4 nebo §5. To až vyšší paragrafy, když má někdo živnosťák.

Rozsah zaškolení opravdu záleží na zaměstnavateli a jeho momentální náladě. Já mám paragrafy 6 a 11 (podle nálady zaměstnavatele nebo firmy co to pro něj dělá jeden, druhý nebo oba) a zažil jsem zaškolení od půlhodinového (+ přezkoušení což zabralo další hodinku) do celodenního (začátek v 9 ráno, v jednu jsme ukecali oběd a po obědě posíleni jsme byli po krátkém odpoledním finále přezkušováni), takže rozsah je opravdu variabilní. Ono je taky rozdíl v zaškolení někoho, kdo má čerstvý výučák a jiného, kdo má léta praxe. Přesto se tradují historky, jak ten či onen neudělal testy, protože si na něj zkoušející vymyslel nějakou pitomost typu uzemnění na dřevěné lodi (nepomohla mu výmluva, že v životě neviděl dřevěnou loď s elektroinstalací). Ale to se týká až nějakých vyšších paragrafů.

Rozhodně to bude záležet na vykonávané práci (nejen rozsah, ale i náplň) a nejde to takto specifikovat. Určitě se nevynechá první pomoc.

Matně si vzpomínám, že pokud má někdo platné přezkoušení dle příslušného paragrafu vyhlášky č.50/1978 Sb. a změní zaměstnání, tak je na uvážení nového zaměstnavatele, zda mu tu bumážku uzná jako platnou. Tak pokud víš, kde budeš pracovat, asi nejlepší bude, když se zeptáš přímo nového zaměstnavatele.

BTW: Máš takové vzdělání, abys to osvědčení dle §5 mohl získat?

1. Nájdi si na internete firmu, čo robí takéto preskúšania. (Použi v googli napr. reťazec "odborná spôsobilosť elektrotechnikov")
2. Vyžiadaj si od nich prihlášku
3. Budeš musieť vydokladovať svoje odborné vzdelanie, prax v odbore a zdravotnú spôsobilosť.
4. Počítaj s poplatkom cca 150 až 300€. To závisí od firmy kde budeš kurz robiť, ale aj od stupňa kvalifikácie, ktorú chceš dosiahnuť.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru