Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Úřední záznam

Dobrý den, zajímalo by mne, jak je právně definován pojem "úřední záznam", kdo ho může vystavovat a kdo požadovat, komu se posílá a kam se zakládá. Setkal jsem se s tím, že po mně můj nadřízený požadoval sepsání úředního záznamu ohledně mého postupu při konání jedné z mých pracovních povinností (vlastně podání vysvětlení, jestli jsem něco neopominul). Lze to vůbec??? Hledal jsem tento termín ve vnitřních předpisech, nadřazených zákonech apod., a nikde není rozebrán (krom podání vysvětlení ve věcech trestních pro PČR, což není můj případ). Jsem zaměstnancem Vězeňské služby ČR podle zákoníku práce. Děkuji.

Předmět Autor Datum
Úřad - https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9A%C5%99ad - nejspíš třetí pojetí úřadu Protokol (zápis) -… nový
orchidej 04.11.2017 11:19
orchidej
Protoko (zápis) odkazuje na jiný protokol, tak dávám správnou citaci : Protokol (z řec. slova proto… poslední
orchidej 04.11.2017 11:27
orchidej

Úřad - https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9A%C5%99ad - nejspíš třetí pojetí úřadu
Protokol (zápis) - https://cs.wikipedia.org/wiki/Protokol_(z%C3%A1pis)

To, že nejste ve služebním poměru, ale zaměstnán podle zákoníku práce, nic nemění na tom, jaké vnitřní dokumenty
s vámi bude organizace (Váš zaměstnavatel) zpracovávat. Jste zaměstnán "v úřadu" a tam se sepisuje úřední záznam (viz odkaz).

Úřední záznam se nevystavuje ale sepisuje, požaduje (resp. vyžaduje) ho nějaká situace (osoba, která situaci řeší, potřebuje objasnit apod. - viz odkaz), posílá se tomu, kdo si záznam vyžádal, zakládá se tam, kde dokládá skutečnosti, které se prověřují/prošetřují - např. osobní spis, ekonomické oddělení, Policie ...

Protoko (zápis) odkazuje na jiný protokol, tak dávám správnou citaci :

Protokol (z řec. slova protokolos, znamenajícího „po sobě jdoucí“) je zápis úředního jednání, zachycuje jednotlivé úkony nebo průběh celého jednání, aby mohlo být s časovým odstupem věrně rekonstruováno v jaké úřední věci, co přesně a s jakými účastníky se odehrálo. Písemná protokolace se proto používá tehdy, není-li možné pořídit záznam na elektronické datové médium. Protokoly využívají ve svém jednání soudy, správní nebo finanční úřady, policie apod., o méně důležitých skutečnostech se ale pořizuje pouze úřední záznam do spisu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru