Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak se bránit proti rozhodnutí ve správním řízení

Zdravím,

mám menší problém s přestupkem, spáchaným mým vozidlem, už pěkných pár měsíců zpět. Běžně bych to neřešil a uloženou pokutu 2500 Kč zaplatil, nicméně svým postupem mě správní orgán doslova slušně řečeno naštval, jelikož se celou dobu choval a vedl řízení stylem "o nás bez nás" a zcela ignoroval mé zcela slušně položené dotazy a žádosti o předložení důkazů.

Vše začlo spácháním přestupku, to bylo někdy v březnu. Abych řekl pravdu, nejsem si jistý, zda jsem přestupek spáchal já nebo někdo jiný, obojí je totiž možné. Tím se nicméně nechci nijak obhajovat. Nejdříve mi došla bežná výzva k zaplacení 1500 Kč nebo ke sdělení totožnosti řidiče. Všiml jsem si toho bohužel později, nicméně pár dní nato, co jsem si toho v datovce všiml jsem vyměřenou částku zaplatil a vše považoval za vyřízené. Až do září, kdy mi z ničeho nic přišla další výzva, že mám sdělit totožnost řidiče u přestupku, spáchaného x měsíců zpět. V té chvíli jsem ještě nevěděl, že se jedná o tento, již zaplacený přestupek. Proto jsem na to reagoval odpovědí, že si nejsem vědom toho, že by nějaký přestupek vůbec byl spáchán, zvláště pak jde-li o přestupek, který měl být údajně spáchán tak dávno. Proto jsem požádal o předložení záznamu a fotodokumentace z měřícího zařízení. Měsíc ticho po pěšině. Pak náhle přišla další zpráva. K mému podivení to nebyl záznam, o který jsem žádal a mám ho podle zákona nárok vidět, nýbrž rozhodnutí o mé vině a výzva k zaplacení 2500 Kč. Až v odůvodnění tohoto rozhodnutí jsem se dozvěděl to, že se jedná o přestupek, který jsem již řešil a to prostým zaplacením vyměřené částky. Tato částka byla údajně totiž uhrazena pozdě a proto byla vrácena a přestupek se začal řešit ve správním řízení.
Zde se dostáváme k bodu, kdy jsem začínal být opravdu naštvaný, jelikož mně žádné peníze vráceny nebyly, ani jsem nebyl o ničem takovém ze strany správního orgánu informován. Dále bylo v odůvodnění jako jeden z důkazů použita citace z mé reakce na výzvu k udání totožnosti řidiče, zcela vyňatá z kontextu, a použita takovým způsobem, aby poukazovala na to, že údajně nejsem schopen totožnost řidiče sdělit. Navíc byla vyňatá z odpovědi, kterou jsem psal bez vědomí o jaký přestupek se jedná. Dále byl zcela ignorován fakt, že jsem projevil ochotu součinnosti při identifikaci řidiče a v neposlední řadě byla ignorována i žádost o předložení záznamu, na základě kterého bych byl schopen řidiče identifikovat.

To mi přijde ze strany správního orgánu jako naprosto nepřípustné a až sprosté účelově ignorovat stěžejní skutečnosti a naopak navíc účelově vědomě používat citace vytržené z kontextu, nehledě na ostatní nesrovnalosti s uvedenými nepravdami apod.. Proto jsem vše přehodnotil a jsem rozhodnutý nenechat si to líbit a to především kvůli naprosto neprofesionálnímu přístupu správního orgánu k celé věci. Vím, že pro někoho to možná nebude morální, nicméně já to vidím tak, že veškerá morálnost odešla stranou ve chvíli, kdy se správní orgán uchýlil k tomuto protizákonnému rozhodnutí.

Jsem tedy odhodlán nedat jim nic zadarmo a tím se dostáváme k mému dotazu. Potřeboval bych vědět, co všechno jsem oprávněn od správního orgánu požadovat jako důkaz a mám na to nárok. Jednoduše všeobecně co vše mám napsat do odporu proti rozhodnutí správního orgánu, aby měl s prokazováním co nejvíce práce.

Předem děkuji za všechny předmětné odpovědi.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny