Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pracovní úraz - zaměstnavatel neposílá papíry pojišťovně.

Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně pracovního úrazu. Dne 19.6. se mi stal pracovní úraz. Léčil jsem se až do 31.8. Poté jsem ukončil pracovní poměr a od 1.9. zase normálně pracuji v jiné firmě. Problém je v tom, že mi náleží 2x 40% z platu z období 22.6-31.8. a 50 bodů bolestné. Do teď jsem viděl jen klasickou nemocenskou za 2 měsíce. Záznam o úrazu je vyhotoven, zaměstnavateli trvalo měsíc a půl, než mi poskytl šablonu pro pojišťovnu, doktorovi 5 týdnů, než ten papír vyplnil a od té doby čekám, jestli papír pojišťovně pošlou. Ta má, pokud jsem četl správně, povinnost do 15 dnů plnit. 13.10 Jsem přinesl účetnímu vyplněný papír o bolestném. Řekl mi, že to do měsíce pošlou. Byl jsem za ním 14.11. a řekl mi, že ve čtvrtek na to půjdou, protože ve čtvrtek k ním chodí jiná účetní. Včera jsem mu psal dotaz na stav a on mi řekl, že se to ještě nepodařilo a že to pošlou až ve čtvrtek. Zajímalo by mě, zdali je toto normální postup. Není přece možné, aby plnění pojistné události trvalo půl roku. Neřešil bych to, kdyby šlo o pár korun, ale tady jde třeba o 20 tisíc korun+. Rovněž bych se rád zeptal, zdali někdo úraz neměl a neví, kolik je jeden bod bolestného CZK? Děkuji moc za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Zkusil jste se obrátit přímo na pojišťovnu, u níž je zaměstnavatel pojištěn? Nevím, co zaměstnavatel…
ivzez 23.11.2017 17:46
ivzez
Děkuji Vám za odpověď. Vyvíjí se to tedy zatím dost mizerně, proto prosím o další pomoc. Pokusím se… poslední
MartyHS 18.01.2018 21:20
MartyHS

Zkusil jste se obrátit přímo na pojišťovnu, u níž je zaměstnavatel pojištěn?
Nevím, co zaměstnavateli brání odeslat podklady, to Vám bude muset sdělit on.

Pojišťovna plní až po skončení léčby (ne hned po skončení neschopenky).
Po dodání veškerých podkladů má lhůtu 90 dnů, ale někdy to může trvat i déle.

Na webu Kooperativy se můžete k zákonnnému pojištění zaměstnavatelů dozvědět více,
dole najdete odkaz na související formuláře a doporučím pročíst i „nejčastější otázky“.

Se zaměstnavatelem komunikujte písemně, začněte písemnou výzvou
(zašlete doporučeným dopisem s dodejkou) ke splnění jeho povinností.

Doplňuji:
Ne, že bych Vám to přála, ale kdyby se někdy situace opakovala, můžete si potřebné
dokumenty stáhnout z webu pojišťovny (nemusíte čekat na zaměstnavatele).

Děkuji Vám za odpověď.

Vyvíjí se to tedy zatím dost mizerně, proto prosím o další pomoc. Pokusím se popsat celou situaci.

Dne 19.6. se mi stal pracovní úraz. Vlivem horka a únavy jsem ztratil vědomí v pracovním autě a způsobil dopravní nehodu při kterém byla újma jen na hmotných věcech. Nikomu jsem neublížil, jen jsem zrušil starou "vránu" a ohnul nějaký vodní poklop.
Na neschopence jsem byl do 31.7.2017. Poté jsem byl měsíc doma a od září jsem nastoupil do jiného zaměstnání. Jak jsem v dotazu psal, měsíc trvalo, než mi dal potřebné dokumenty, další měsíc, než je vyplnil doktor a další měsíc, než to pojišťovně poslali. Vím, že to tam poslali, protože jsem si to tenkrát ověřil. Jenže teď už jsou to bez mála další 2 měsíce a stále se nic nedělo. Žádný dopis, žádná akce ani z jedné strany. Vrtalo mi to hlavou a do pojišťovny jsem napsal dotaz. Referentka mi odpověděla, že 30.11. odeslala pojišťovna zaměstnavateli požadavek na doplnění chybějících dokumentů a že bez nich se šetření nedá uzavřít. Naštval jsem se a napsal opět zaměstnavateli, jak je to možné? Ten mi odpověděl, že 30.11. mu přišlo vyrozumění, že se celý případ uzavírá a pojišťovna odmítá uhradit jakoukoliv částku, protože jsem se prý nevěnoval řízení. Tím to pro něj prej skončilo. Takže z toho plyne, že z náhrady mzdy a bolestného nic nebude. To by mi ani tak nevadilo. Vadí mi to, že pojišťovna mi tvrdí úplně něco jiného než pan účetní. Ani tak už nežádám radu, spíš názor někoho staršího/zkušenějšího, kdo se s podobnou věcí setkal.

Děkuji mnohokrát! :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru