Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak postupovat za účelem vyznačení právní moci rozsudku?

U platebních rozkazů neplatí fikce doručení, alespoň v ČR ne. Pokud soud vystaví platební rozkaz, musí ho odeslat do vlastních rukou dlužníkovi na jeho adresu. Pokud si dlužník platební rozkaz včas nevyzvedne a ten se vrátí zpět nedoručený soudu, pak se tento platební rozkaz zcela ruší a soud musí nařídit soudní jednání, nebo vynést rozsudek. U standardního rozsudku sice platí fikce doručení, ale logicky musí být ve spise zase doklad o tom, že byl žalovaný k soudnímu jednání skutečně předvolán, tedy zase doručenka. Takže právní moc nejspíš nenastala, pokud nebyl platební rozkaz doručen. Doporučuji se na to soudu nejdřív zeptat, jestli nabylo rozhodnutí právní moci, než tam zašleš rozsudek se žádostí o vyznačení právní moci. Soud ti tam tu právní moc vyznačí, ale teprve až nabyde a to může trvat několik let. Pokud jsi věděl o tom, že si dlužník přebírá poštu na jiné adrese, tak jsi to měl soudu napsat už ve svém návrhu na platební rozkaz, mohlo se pak doručení platebního rozkazu podařit. Tvoje chyba.

Uvažovalo se sice před pár lety o zavedení fikce doručení u platebních rozkazů na nízké částky (do 10000 Kč), ale myslím, že to dosud neprošlo parlamentem.
dorucovani-platebniho-rozkazu-fikci-efektivnejsi-justice-nebo-stroj-na-vytvareni-pohledavek

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny