Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kněz nechce vydat potvrzení o křtu.

Dobrý den
Nastala u mě tato situace. Koncem ledna se žením, svatbu máme v kostele, který je v mé farnosti. Tudiž přítelkyně potřebuje potvrzení o křtu, které nám má vydat kněz z její farnosti. Jenže kněz z její farnosti je arogantní blbec, který nám včera řekl, že potvrzení o křtu nám do svatby nestihne vydat a že jsme měli přijít dřív. Alespoň 3 měsíce před svatbou. Problém je v tom že bez tohoto potvrzení nás neoddají. Takže otázka zní zda li by nám potvrzení o křtu mohl vydat někdo jiný. Rád bych uvítal nějaký nápady jak tuhletu situaci vyřešit. Jsem opravdu zklamaný jak může takový člověk dělat kněze. Vypsáni potvzení nemůže přece trvat déle než 5 minut.

Všem díky za případné rady

Předmět Autor Datum
Mno myslím, že pokud se nejste sami schopni domluvit s knězem z farnosti přítelkyně, proč se neoptat… nový
tojezdenek 16.12.2017 17:27
tojezdenek
Zeptej se zítra vašeho faráře, případně rovnou zavolej na biskupství. Tohle není normální. nový
L-Core 16.12.2017 18:22
L-Core
Přesně tak, kontaktovat biskupství a požádat o radu. To celou věc v rámci časového termínu zvládne. nový
Otazník. 17.12.2017 00:50
Otazník.
A co takhle mít civilní sňatek na úřadě (a v kostele až pak, až ten kněz vám tu bumážku vydá). Ono a… nový
Yarda 17.12.2017 10:04
Yarda
Na 99,9% jsou podklady na té faře. Nevěsta snad nemá 150 let, aby to bylo uloženo někde jinde v arch… nový
L-Core 17.12.2017 10:24
L-Core
Logicky ten termín, bude kontrolovať na vyšších miestach, či nevestička nepaktuje potajme v klube sa… nový
Nuda 17.12.2017 11:47
Nuda
Díky všem za reakce. Věc se má takto. Zítra jdu na svojí farnost pro radu, uvidím co mi řeknou. Dnes… nový
Snip3r 17.12.2017 20:07
Snip3r
Stačí, když má potvrzení o křtu jen jeden z vás. http://www.manzelstvi.cz/svatba/podminky-svatby-v-k… poslední
osobne 19.12.2017 20:42
osobne

Mno myslím, že pokud se nejste sami schopni domluvit s knězem z farnosti přítelkyně, proč se neoptat kněze z tvojí farnosti - jak postupovat a věc řešit? Třeba by kněz tvůj mohl zavolat jejímu a ti už by se domluvit mohli. 8-)

P.S.: Nebo se tam u přítelkyně - mimo kněze, může ještě někdo jiný starat o farní matriku a tím by jste kněze obešli a doklad získali.

A co takhle mít civilní sňatek na úřadě (a v kostele až pak, až ten kněz vám tu bumážku vydá).
Ono asi nejde jen o vypsání bumážky, ale i o přehrabání archívu, než najde ty dokumenty na jejichž podkladu tu bumážku může vydat. Možná ty dokumenty z doby kdy ta tvá nastávající byla pokřtěná už jsou uložené někde jinde než na té faře.

Na 99,9% jsou podklady na té faře. Nevěsta snad nemá 150 let, aby to bylo uloženo někde jinde v archivu. A snad ví, kdy byla pokřtěna (obvykle pár měsíců po narození); pokud později, třeba v souvislosti s prvním svatým přijímáním, tak i ten rok snad ví. Pak je to otázkou chvilky, najít v matriční knize daný záznam..

Jo, jiné to může být ve (velkých) městech, jiné na dědině.

Díky všem za reakce. Věc se má takto. Zítra jdu na svojí farnost pro radu, uvidím co mi řeknou. Dneska byla moje budoucí tchýně za knězem pro oplatky. Ten jí řekl že chce aby moje přítelkyně hodila do schránky svoje jméno přijmení a datum narození. Samozřejmě tchýně mu řekla že mu to rovnou nadiktuje. Kněz na to že ne, pry mu to tam musí dát přímo přítelkyně, je už přeci plnoletá. A máme si dát pozor aby ten papír neskončil mezi letáky z obchodů, protože je hned vyhazuje a mohl by vyhodit i ten papír :-D . Takže mu to tam přítelkyně dneska hodila do schránky a v úterý si zajdeme pro to potvrzení. Teda jestli nám ho dá :-D jestli ne tak se budu obracet na biskupství (a asi mu vynadám, pač už fakt chytám nerva).

Když paníčka z fary vypisovala kdy jsem byl pokřtěný já tak vytáhla velkou knihu a do minuty to našla. Nikde nic neověřovali ani nic takového. Přítelkyně je z o dost menší dědiny než já takže to musí být taky hned. Ještě napíšu jak to dopadlo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru