Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zrušenie a vysporiadanie podielového spoluvlastníctva k nehnuteľnosti

Dobrý deň,

prosím Vás vedel by niekto poradiť, alebo vysvetliť ako sa postaviť k výzve, ktorú dostali moji rodinní známi ako spoluvlastníci nehnuteľností.

Vo veci ide o to, že sú jedni z desiatky spoluvlastníkov pozemku, o ktorého odkúpenie má záujem majiteľ budúcej novostavby na susednej parcele a ktorému sa už podarilo odkúpiť menšiu časť z daného pozemku, takže vo vlastníctve figuruje už aj on ako podielový spoluvlastník. Keďže nejde o nejako rozsiahlu parcelu a je tam viacero spoluvlastníkov odpredaj by bol pre nich rozumným riešením. Podľa všetkého podobne uvažujú aj ostatní spoluvlastníci, lenže sa nevedia s majiteľom, ktorý má o parcelu záujem, dohodnúť na cene. Teraz týmto spoluvlastníkom prišla výzva, od právneho zástupcu majiteľa, na uzatvorenie dohody o zrušenie a vysporiadanie podielového spoluvlastníctva k nehnuteľnosti s tým, že je k nej pripojení aj návrh na reálne rozdelenie parcely. Na konci výzvy je taká "priateľská" formulácia, že v prípade nezareagovať na výzvu sa majiteľ obráti na súd a ostatným spoluvlastníkom vzniknú nemalé finančné náklady.

Ako som už písal, na strane mojich známych je ochota predať svoj podiel a vzhľadom na došlú výzvu musia na ňu teraz reagovať, aby neskončila vec na súde. Ľudia, ktorých sa táto vec týka v tom teraz vidia pokus majiteľa, aby ich takpovediac rozhádal (komu kde súd prídeli aký kúsok parcely) a navyše ich dostal do nevýhodnej pozície pri budúcom odpredaji ich podielu.

Dostali preto radu od iných spoluvlastníkov, aby na výzvu zareagovali odpoveďou, že nesúhlasia so zrušením spoluvlastníctva, ale že majú naopak záujem o odpredaj svojho podielu.

Vopred veľmi pekne ďakujem za každú dobrú radu.

Předmět Autor Datum
Bez súhlasu všetkých spolumajiteľov nie je možné deliť parcelu, alebo ju predať. V prípade nedohody… poslední
ok 03.01.2018 21:02
ok

Bez súhlasu všetkých spolumajiteľov nie je možné deliť parcelu, alebo ju predať. V prípade nedohody je dôležitá trhová cena (určená napr. súdnym znalcom). Ponúknite svoj podiel záujemcovi v tejto cene. Ak to odkúpi, tak fajn. Ak to ale bude riešiť súd, tak pravdepodobne rozhodne rovnako. Súdne trovy sú (ak sa nemýlim) asi 20% zo súdenej sumy. Dá sa predpokladať, že súd ju určí zaplatiť tomu, čo (zbytočne) vyvolal súdny spor. Advokátske zastúpenie v takomto jednoduchom spore je asi zbytočné.
Predpokladám, že záujemca vám ponúkol nejakú cenu za váš podiel - over si spôsob, akým sa k tej cene dopracoval a porovnaj ju so svojim odhadom a podľa toho sa zachovaj. V prípade nespokojnosti spor môžeš naťahovať až do začiatku konania bez toho, aby vznikli súdne trovy a robiť tak určitý nátlak pre priaznivejšiu cenu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru