Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pes bez vodítka

Dobrý den, mám velmi hodného psa, kterého venčím bez vodítka a nikdy by nikomu nic neudělal, je sidce velký ale velmi hodný. Dnes na mě pán nadával, že ho mám mít na vodítku pes šel vedle mě na chodníku asi metr od pána a vůbec si ho nevšímal. Řeklala jsem mu, že mezitím co mě on slovně napadá, ten pes si ho vůbec nevšímal má, takže pokud by někdo měl být na vodítku, je to on. Řekl, že zavolá policii, hrozila by mi pokuta? Bydlím na vesnici a ve vyhlášce vztahující se k psům nic není. Děkuji za odpověď.

loading...
Předmět Autor Datum
Vždy záleží na podmínkách,které jsou dané obecní vyhláškou.Třeba u nás,v dost velkém městě,musí být… nový
Karel04 05.03.2018 00:28
Karel04
Výtah z vyhlášky 12/2003 ...Venčení a pohyb psů na veřejně přístupných místech 1) Volný pohyb psů b… nový
kozakl 05.03.2018 06:27
kozakl
To je vyhláška pro Prahu (což jste jaksi zapomněl navíc zmínit), paní bydlí na vesnici. Předpokládám… nový
Araneus84 05.03.2018 10:50
Araneus84
Taková vyhláška platí i na vesnici. Neurážej vesničany. nový
forestek 05.03.2018 13:39
forestek
Univerzální vyhláška neexistuje. Vesničani si mohou vytvořit vlastní, včetně specifikace délky a bar… poslední
karel 05.03.2018 13:45
karel
Musíte mít psa na vodítku, bez vodítka jen na vyhrazeném prostoru. nový
milan.cukrar 05.03.2018 07:08
milan.cukrar
To není pravda. Zákon nic takového neříká. Pokud obec obecně závaznou vyhlášku dle zákona na ochranu… nový
Araneus84 05.03.2018 10:51
Araneus84
Vždycky, když pes někoho pokouše, páníčkové se diví, že on to nikdy neudělal, bla bla bla. Jednoznač… nový
L-Core 05.03.2018 07:21
L-Core
Pes je zviera, jeho nezájem je o zákony lebo sa riadi pudmi a náladami. Ak nie je vykastrovaný, star… nový
Ahasver Chamachir 05.03.2018 08:06
Ahasver Chamachir
Měl ten pes aspoň náhubek? Vím o případu, že pes (novofundlanďák) se chtěl pomazlit se starou paní a… nový
Yarda 05.03.2018 09:15
Yarda
Není zákonnou povinností mít psa na vodítku, ale pokud pes něco provede, zodpovítáte za to. Povinnos… nový
Kurt 05.03.2018 10:57
Kurt
"Potíž je, že by si k tomu nejspíše přidal něco o tom, že se pes choval agresivně a vy jste ho nezvl… nový
Araneus84 05.03.2018 11:59
Araneus84

Vždy záleží na podmínkách,které jsou dané obecní vyhláškou.Třeba u nás,v dost velkém městě,musí být pes na vodítku jen v centru města.Když je na volno,musí být páníčkem ovladatelný,čili přiběhnout na zavolání a pochopitelně nenapadat lidi a ostatní psy.Takže s městskou policií problémy nejsou.Pokud vím,tak i v Praze jsou určené prostory pro volné venčení psů,nelze psa tahat pořád jen na vodítku.Takže příště,až potkáte toho pána,začněte si vše natáčet třeba na mobil a pak ať klidně tu policii zavolá.Hlavně jednat slušně,aby z toho nakonec neudělal jen nějaké slovní napadání a urážku.

Výtah z vyhlášky 12/2003

...Venčení a pohyb psů na veřejně přístupných místech
1) Volný pohyb psů bez náhubku a vodítka je povolen pouze na místech uvedených v příloze č. 2 této vyhlášky. Ta jsou označena jako výběh pro psy a jsou ohraničena plotem. Nejsou-li místa plotem ohraničena nebo není-li (vlivem terénu, prostoru) zaručen přehled o psovi po celou dobu jeho pobytu ve výběhu pro psy, je volný pohyb psů bez náhubku nepřípustný.

2) Venčení a pohyb psů jsou možné pouze s použitím vodítka, jehož délka umožní ovladatelnost psa, bez vodítka pouze s náhubkem. Osoba venčící psa je povinna mít psa pod neustálým dohledem.
3) Není-li osoba, kterou pes doprovází, schopna vzhledem ke svému fyzickému stavu či zdatnosti zajistit ovladatelnost psa pomocí vodítka, nebo je-li tato osoba mladší 15 let, je povinna použít současně s vodítkem i náhubek.
4) Použitím náhubku se rozumí upevnit psovi náhubek tak, aby znemožňoval kousnutí.

5) Tato ustanovení se nevztahují na psy zdravotnické, služební a slepecké.

To je vyhláška pro Prahu (což jste jaksi zapomněl navíc zmínit), paní bydlí na vesnici. Předpokládám, že Prahu by těžko nazvala vesnicí, tedy celý váš příspěvek je k ničemu.

Pokud se vyhláška pro vaši vesnici o volném pohybu psů nezmiňuje, platí pro vás v tomto směru pouze zákoník ČR (NE vyhlášky jiných měst), který venčení psů neupravuje.
Pánovi jste tak mohla s klidným svědomím ukázat prostředníček a vůbec se s ním nebavit. Přivolaná policie (pokud byste se náhodou rozhodla setrvat do jejího příjezdu na místě, k čemuž vás nic nenutí) by nemohla nic dělat, pokud mu váš pes nezpůsobil např. majetkovou škodu nebo újmu na zdraví.

Ovšem pro jistotu vám napíši něco, co byste měla vědět:
"Majitel psa bude za škodu jím způsobenou odpovídat vždy, a to bez ohledu na učiněná opatření nebo námitku, že „za to nemůže.“"

Pes je zviera, jeho nezájem je o zákony lebo sa riadi pudmi a náladami. Ak nie je vykastrovaný, starším vekom mu prdne v gebuli kvôli nahromadenému hormónu, pričom môže bez varovania napadnúť vlastného pána či člena rodiny.

Vodítko nie je nutnosť ak poslúcha na slovo, stačí, ak bude mať nasadený na verejnosti náhubok. Kvôli prevencii. Pritom náhubok neobmedzuje voľnosť psa vo výbehu s uvoľnením nahromadenej energie s pocitom neviazanej slobody.

Není zákonnou povinností mít psa na vodítku, ale pokud pes něco provede, zodpovítáte za to.
Povinnost mít psa na vodítku obvykle upravují vyhlášky, tedy pokud ve vaší obci žádnou takovou nemáte (zvláštní, ale nikoliv nemožné), pak by vám nic nehrozilo, ani kdyby pán policii zavolal. Potíž je, že by si k tomu nejspíše přidal něco o tom, že se pes choval agresivně a vy jste ho nezvládala....

"Potíž je, že by si k tomu nejspíše přidal něco o tom, že se pes choval agresivně a vy jste ho nezvládala...."

V takovém případě může zase pro změnu paní tvrdit, že ji dal pán ránu pěstí do břicha nebo že ji sexuálně obtěžoval....Tuhle hru mohou hrát obě strany.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...