Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Reklamace

Dobrý den, koupila jsem si před 5 měsícema v electro Wordu telefon zmačky huawei, jednou jsem ho reklamovala kvůli sekání a částečné nefunkčnosti fotoaparátu, prodejce mi napsal, že chyba byla nalezena opravena a vyzkoušena,ale teď se mi fotoaparát neotevře vůbec. Je možné vrácení telefonu a dostání peněz zpět? Četla jsem něco o tom, že pokud telefon nemám déle jak půl roku, mohu ho reklamovat a požadovat peníze zpět, protože chyba byla v telefonu už při koupi. Děkuji za odpověď

Předmět Autor Datum
Zřejmě máte na mysli to, že když se závada projeví do půl roku, je důkazní břemeno na straně prodejc…
Araneus84 28.03.2018 10:38
Araneus84
Má-li věc vady, může spotřebitel požadovat nápravu v podobě opravy věci. Není-li to možné, má spotře… poslední
Debil 28.03.2018 13:54
Debil

Zřejmě máte na mysli to, že když se závada projeví do půl roku, je důkazní břemeno na straně prodejce, že tam závada nebyla od začátku.
Ovšem když se vám nyní neotevírá fotoaparát, dá se prokázat poměrně snadno, že dřív to šlo (zjevně byste si toho všimla) a jedná se tak o vadu, která se na telefonu vyskytla až nyní.
Telefon můžete reklamovat.

Má-li věc vady, může spotřebitel požadovat nápravu v podobě opravy věci. Není-li to možné, má spotřebitel právo na dodání nové věci a není-li ani to možné, může odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněžních prostředků. Místo výše uvedených způsobů nápravy může spotřebitel požadovat přiměřenou slevu. Právní úprava je obsažena v § 2169 odst. 1 občanského zákoníku. V tomto ustanovení jsou upraveny nároky spotřebitele plynoucí z odpovědnosti za vady věci. Je zde zákonem stanovena určitá hierarchie nároků. Primárním nárokem však není odstoupení od kupní smlouvy, nýbrž primárně oprava věci, poté výměna věci a pak teprve odstoupení od smlouvy. Právo na slevu náleží kupujícímu vždy, pokud neuplatní jiné právo

Zdroj dtest

A jestli to dřív šlo a teď nejde je úplně jedno. V prvních 6 měsících platí toto
Zatímco ustanovení § 2161 odst. 2 zakotvuje vyvratitelnou právní domněnku o existenci vady věci v době převzetí, projeví-li se vada v šestiměsíční lhůtě. Pokud by tedy byla věc reklamována v prvních 6 měsících od jejího převzetí, má se za to, že věc byla vadná už při koupi. V případě soudního sporu by tak musel prodávající prokázat, že věc v době převzetí vadná nebyla. Důkazní břemeno spočívá tak na prodejci, avšak po uplynutí této 6. měsíční lhůty je to naopak spotřebitel, který musí prokázat, je-li reklamace zamítnuta, že věc byla vadná při převzetí například za pomoci znaleckého posudku.

Disk v počítači taky funguje a má přitom vadné bloky, které se běžně uznávají jako vadný disk a reklamace je opodstatněná.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru