Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Reklamace

Má-li věc vady, může spotřebitel požadovat nápravu v podobě opravy věci. Není-li to možné, má spotřebitel právo na dodání nové věci a není-li ani to možné, může odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněžních prostředků. Místo výše uvedených způsobů nápravy může spotřebitel požadovat přiměřenou slevu. Právní úprava je obsažena v § 2169 odst. 1 občanského zákoníku. V tomto ustanovení jsou upraveny nároky spotřebitele plynoucí z odpovědnosti za vady věci. Je zde zákonem stanovena určitá hierarchie nároků. Primárním nárokem však není odstoupení od kupní smlouvy, nýbrž primárně oprava věci, poté výměna věci a pak teprve odstoupení od smlouvy. Právo na slevu náleží kupujícímu vždy, pokud neuplatní jiné právo

Zdroj dtest

A jestli to dřív šlo a teď nejde je úplně jedno. V prvních 6 měsících platí toto
Zatímco ustanovení § 2161 odst. 2 zakotvuje vyvratitelnou právní domněnku o existenci vady věci v době převzetí, projeví-li se vada v šestiměsíční lhůtě. Pokud by tedy byla věc reklamována v prvních 6 měsících od jejího převzetí, má se za to, že věc byla vadná už při koupi. V případě soudního sporu by tak musel prodávající prokázat, že věc v době převzetí vadná nebyla. Důkazní břemeno spočívá tak na prodejci, avšak po uplynutí této 6. měsíční lhůty je to naopak spotřebitel, který musí prokázat, je-li reklamace zamítnuta, že věc byla vadná při převzetí například za pomoci znaleckého posudku.

Disk v počítači taky funguje a má přitom vadné bloky, které se běžně uznávají jako vadný disk a reklamace je opodstatněná.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny