Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak do darovací smlouvy zakomponovat zrušení věcného břemene?

Dobrý den,

potřeboval bych poradit se sepsáním darovací smlouvy, v níž figuruji jako obdarovaný. Darovaným předmětem je bytová jednotka, na níž je věcné břemeno, které se po vzájemné dohodě se všemi smluvními stranami i oprávněnou osobou ruší. Návrh na vklad do katastru mám již vyplněný, teď dávám dohromady darovací smlouvu a smlouvu o zrušení věcného břemene. Zápis změny vlastníka bytu do katastru nemovitostí chci provést jedním vkladem.

Otázka zní, jak skutečnost, že věcné břemeno bude při vkladu do katastru zrušeno, zakomponovat do darovací smlouvy, kde dárci v jednom z odstavců obyčejně prohlašují, že na nemovitosti neváznou žádná věcná břemena ani jiná práva třetích osob. Stačí to tam zformulovat podobnou cestou, jako jsem to udělal v tomto dotazu, nebo to musím napsat nějakým konkrétním způsobem, aby to bylo právně v pořádku a katastrální úřad s tím neměl problém?

Všem, co budou ochotni poradit, předem děkuji.

Předmět Autor Datum
K tomuhle jsem se dopracoval já: [81875-prohlaseni-png] Myslíte, že by to tak mohlo být? nový
Dave 30.03.2018 15:42
Dave
V každom prípade by som neplietol dva právne úkony spolu s návrhom a vkladom do katastra. Neodporuje… nový
Nuda 01.04.2018 11:12
Nuda
Nakonec jsem to zformuloval ještě jinak a docela věřím tomu, že by to mělo být dobře. Pokud to projd… nový
Dave 08.04.2018 18:23
Dave
Co já mám zkušenosti,tak při prodeji,darování,nebo jiném úkonu katastr provede zápis jen při předem… nový
kozakl 10.04.2018 13:04
kozakl
nejspis bude i zaviset jakeho je vecne bremeno typu - mam na predzahradce elektromer pro svuj barak+… nový
pl 11.04.2018 09:13
pl
Nemá ale ten kousek pozemku s elektroměrem své parcelní číslo ? nový
kozakl 11.04.2018 09:22
kozakl
nn, mam dve parcely - predzahradu+dum, druha parcela je zahrada+bocni strana predzahrady (proc to na… nový
pl 11.04.2018 20:11
pl
Už je to podané, paní na katastru mi předem po mailu poradila, že dvě vypracované smlouvy - jedna da… nový
Dave 17.04.2018 20:07
Dave
Tak ve středu vklad povolili a novým majitelem bytu jsem se tedy stal já. Takže jedna smlouva "darov… poslední
Dave 12.05.2018 09:19
Dave

V každom prípade by som neplietol dva právne úkony spolu s návrhom a vkladom do katastra. Neodporuje to síce zákonu, ale vzniká neprehľadná mätež.

Radšej postupuj obozretne, nezávisle od seba oddelené listiny s právnymi úkonmi. Je to prehľadnejšie a elegantnejšie pre teba ale aj pre kataster.

https://ezmluva.sk/zmluvy/zmluva-o-zruseni-vecneho-bremena

Po zrušení bremena v LV katastrom, nasleduje čistá darovacia zmluva s novým zápisom do LV.
-------------
Pozn.:
Dar nie je z môjho pohľadu kóšer riešenie, lebo darca sa môže kedykoľvek domáhať vrátenia daru, nedajbože, ak sa po jeho smrti "zobudia" blízke osoby, dar napadnú na súde. Budeš mať večné problémy.

Kúpna zmluva (aj za korunu) so zápisom do LV je objektívne správny postup.

Nakonec jsem to zformuloval ještě jinak a docela věřím tomu, že by to mělo být dobře. Pokud to projde přes katastr, můžu to sem postnout.

Teď je ovšem jiná otázka, jestli smlouvu o zániku věcného břemene stačí sepsat pouze oprávněnou a jedním z dosavadních vlastníků, nebo musí být na smlouvě uvedeni oba.

A je možné, aby každá ze smluvních stran podepsala smlouvu v jiném městě - místě svého bydliště, a podpis se nechal tím pádem ověřit také na dvou různých pracovištích?

A taky kdo potom návrh může podat. V případě čistě darovací smlouvy bych to mohl být klidně jen já, ale v případě darovací smlouvy a smlouvy o zániku věcného břemene předpokládám, že se mnou na katastru podle mě musí být buď jeden z vlastníků nebo osoba oprávněná z užívání bytu.

Možná špatně hledám, ale zatím mi přijde, že na tohle je i strejda gůgl krátkej...

Co já mám zkušenosti,tak při prodeji,darování,nebo jiném úkonu katastr provede zápis jen při předem zrušeném věcném břemenu. Prostě nemovitost nesmí být zatížena. Darovat dům a myslet si,že ho daruješ i s věcným břemenem asi nelze. Zrušit a obnovit. Příklad - při zapsaném věcném břemenu ani banka nemůže vzít nemovitost do zástavy.

nejspis bude i zaviset jakeho je vecne bremeno typu - mam na predzahradce elektromer pro svuj barak+barak vedle, banka nemela problem s uverem :) a maji to tak vsichni sousedi (11 baraku v rade, kazdy lichy ma elektromer) a temer vsichni maji dle katastru uver

tchan ma zahradu bez pripojky k vode, tu ma ve vedlejsi zahrade, jejiz majitel ma na tom pozemku vecne bremeno na pristup k vode pro tchana - letos bude soused zahradu prodavat, banka s tim taky podle vseho problem mit nebude

nn, mam dve parcely - predzahradu+dum, druha parcela je zahrada+bocni strana predzahrady (proc to na katastru rozsekali tak blbe, netusim.. jsme krajni domek v radovce.. na parcele zahrady je vecne bremeno, dle vypisu z katastru:

Omezení vlastnického práva
Typ
Věcné břemeno umístění a provoz. elektrorozvodného zařízení

Už je to podané, paní na katastru mi předem po mailu poradila, že dvě vypracované smlouvy - jedna darovací a druhá s výmazem věcného břemene - jsou špatně, že vše musí být zahrnuto do jedné úředně ověřené listiny, jinak k návrhu na vklad katastr nepřistoupí. Takže mnou v dotazu uváděná citace je tím pádem absolutní blbost.

Sepsal jsem tedy novou darovací smlouvu na bytovou jednotku včetně výmazu věcného břemene, podepsanou na CzechPointu dvěma dárci, obdarovaným i oprávněnou, tu jsem včera podal, a teď budu čekat na výsledek.

Zatím v internetové aplikaci nahlížení do KN v mém řízení vše sedí - jsou tam dva převodci (a zároveň povinní), jeden nabyvatel a jedna oprávněná. V kolonce s předměty řízení je uvedeno, že se projednává jak vlastnictví, tak věcné břemeno. A to v rámci jednoho vkladu.

Tak jen doufám, že to klapne, a že jsem při pokusu sepsat to svépomocí neztrácel zbytečně čas.

Tak ve středu vklad povolili a novým majitelem bytu jsem se tedy stal já. Takže jedna smlouva "darovací s výmazem věcného břemene" a patřičně vyplněný návrh na vklad. Po třiceti korunách za podpisy na poště a tisícovka na katastru a nemalý peníz za notáře je ušetřen :-) Značím "vyřešeno" a všem děkuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru