Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poškození zdraví - náhrada

Dobrý den,

svezu někoho na motocyklu. Nic se nestane, paráda, radost na obou stranách. :) Ale jak to v životě chodí, tak né vždy se zadaří.

Tedy svezu někoho na motocyklu a někde něco nevyjde. Počítejme s tím, že udělám chybu - tedy moje vina. Způsobím spolujezdci škodu na zdraví. Jaké jsou možné následné scénáře?

Pokud po mně nebude spolujezdec nic žádat, tak jeho léčení automaticky uhradí jeho pojišťovna nebo ty náklady bude pojišťovna požadovat po mně?

Pokud mně spolujezdec bude žalovat například o zhoršení uplatnění ve společnosti. Pomohla by přes svezením smlouva, že se zbavuje po mně žádat jakoukoliv finanční kompenzaci za způsobenou škodí na zdraví? Nebo i kdyby byla taková smlouva sepsána a podepsána, tak by mi to třeba před soudem stejně nepomohlo?

A co když například spoluzdce přímo usmrtím a bude po mně žádat odškodnění pozůstalí. Pomohla by ta smlouva, že po usedal na motocykl s vědomím si všech rizik?

Děkuji.

Předmět Autor Datum
Tak snad máš povinné ručení, ne?
Wikan 05.04.2018 19:13
Wikan
To mám. I všechny další náležitosti v pořádku. Ale povinné ručení hradí škodu jenom ostatním účastní…
idefix80 05.04.2018 19:19
idefix80
Souhlas s natáčením, souhlas s usmrcením… Snad raději jezdi sám.
karel 05.04.2018 19:38
karel
Nikoliv ovšem osádce vozidla. Nehradí škodu samotnému řidiči. Spolujezdcům ale určitě ano.
Wikan 05.04.2018 19:44
Wikan
V tom případě by neexistovalo speciální připojištění k povinnému ručení a to: "pojištění sedadel voz…
idefix80 05.04.2018 20:03
idefix80
„Řidič motorového vozidla je zodpovědný za všechny osoby, které veze v autě, bez ohledu na to, zda n…
Wikan 05.04.2018 21:23
Wikan
Existuje připojštění sedadel. I u dvoustopého vozidla. Pokud bude hrubá chyba u tebe,spolujezdec bud… poslední
kozakl 06.04.2018 16:43
kozakl
Ak nie si extra poistený za pasažiera (detto vo vozidle), budeš vždy nútený cvakať v prípade spôsobe…
Ahasver Chamachir 06.04.2018 07:08
Ahasver Chamachir

To mám. I všechny další náležitosti v pořádku. Ale povinné ručení hradí škodu jenom ostatním účastníkům silničního provozu. Nikoliv ovšem osádce vozidla.

Ještě mě napadlo si natočit prohlášení spolujezdce na kameru. Pravost takového důkazu by snad nikdo nezpochybňoval.

Řidič motorového vozidla je zodpovědný za všechny osoby, které veze v autě, bez ohledu na to, zda nastoupil do vozidla s řidičem současně, anebo přistoupil na základě dobrovolného rozhodnutí řidiče svézt neznámou osobu - stopaře. I na tyto spolujezdce se plně vztahují všechny případné nároky na pojistné plnění a podmínky podle zákona o zákonném pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla, tedy na věci, které mají osoby na sobě a při sobě, zavazadla a samozřejmě také na zranění, které by utrpěl při možné dopravní nehodě, “ vysvětluje Pavel Novotný, ředitel úseku likvidace pojistných událostí Allianz pojišťovny.

https://www.allianz.cz/vse-o-allianz/tiskove-centrum/tiskovy-archiv/rok-2011/Allianz-pojistovna-upozornuje--Skody-na-zdravi-a-majetku-stopare-kryje-povinne-ruceni-59.html

Výjimkami jsou škody způsobené manželovi či osobám žijícím ve stejné domácnosti.

Ak nie si extra poistený za pasažiera (detto vo vozidle), budeš vždy nútený cvakať v prípade spôsobenej ujmy na zdraví. Aj ak si nebol na vine. Záleží, či podá poškodený, prípadne blízke osoby po pozostalom, úspešnú žalobu na súd "o náhradu škody". Si buď istý, že bude v prípade plnenia poškodený velice úspešný, budeš cvakať aj do konca svojho života.

Na základe uvedeného zákona pri zodpovednosti za osadenstvo spolujazdcov, okrem mne blízkych osôb v I. rade, nikoho vo vozidle neťahám so sebou. Ani v naliehavých prípadoch. Existuje hromadná doprava, sanitky, rýchla zdravotná pomoc, vrtuľníky, taxi, bicykle, vhodná turistická obuv na dlhé trate no a neposlednom rade vidím, že každý, kto ma do riti dieru, vlastní nielen vodičské oprávnenie, ale aj v každej jednej rodine vlastnia niekoľko osobných vozidiel, tzv. tátošov, vyleštených rodinných miláčikov s ktorými sa pakovia predvádzajú pred nákupnými centrami, ako utrhnutí z reťaze, lebo tejto boľševikmi vyplatenej lúze konečne po roku 1989 "zlatí eštébáci" dovolili láskavo, bez ujmy, kupovať drahé tuzexové, kapitalistické, odporne vykorisťovaním zahnívajúce vozy bez toho, aby sa museli spovedať na vnútornej správe ŠtB, odkiaľ získali valutové bony na ich kúpu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru