Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Výživné

Dobrý den,
rád bych se zeptal na několik otázek týkající se výživného.
Dejme tomu kvůli nepříznivým podmínkám u matky jsem v 16 letech odešel k otci, kterého jsem asi 10 let neviděl. Poté po roce jsem odešel zase zpět k matce protože otcova přítelkyně mi dělala ze života peklo a situace u matky se zlepšila. Před odchodem k otci vyplácel matce alimenty ve výši 3500kč, dnes jsem zletilý a otec platí mně na účet 5500kč. Můj dotaz teď směřuje na to, zda matka má nárok na část alimentů (konkrétně zhruba polovinu), když stále studuji a bydlím u ní. Celkový nájem je zde asi 11 000-12 500 a platové ohodnocení matky je zhruba 16 500. Další dotaz směřuje na to, zda-li matka může mít nějaké příspěvky nebo úlevy na daních a tím pádem více peněz na živobytí? Matka nechce ani slyšet o tom, že bych si nechával celé alimenty ale ostatní (bratr, otec, známí,..) mi říkají, že bych si měl nechávat celé alimenty a ještě by mi matka měla doplácet nějaké to "minimum". Otec se ptal známého, který je ve stejné situaci, jako já.
Pokud jsem opomněl něco důležité zmínit, tak se omlouvám a informace doplním.
Děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Každý člen společné domácnosti musí přiměřeně přispívat na provoz domácnosti, tedy na nájem, energie… nový
jirka44 11.06.2018 16:10
jirka44
I ten, který studuje a nemá žádný jiný příjem? nový
Anonymně 11.06.2018 16:12
Anonymně
Dostáváš výživné. Můžeš se odstěhovat a živit se sám. nový
karel 11.06.2018 16:17
karel
Těžko se uživím při denním studiu a se 7 000 na měsíc. Teda alespoň nikoho takového, kdo by to tak m… nový
Anonymně 11.06.2018 16:22
Anonymně
Tvoje matka musí být kouzelnice, když dá 2/3 výplaty za nájem, jíst něco musíte a ty bys z ní ještě… nový
Prasak 11.06.2018 19:50
Prasak
Ty lidově řečeno alimenty je výživné a je určeno na tvou obživu. Nikoliv jako kapesný. Matka ti dává… nový
Prasak 11.06.2018 19:45
Prasak
S penězi vyjdeme dle mého až dost dobře, protože je tu ještě jeden nájemník. Sobecký krkavec, omlouv… nový
Anonymně 11.06.2018 20:19
Anonymně
Dostáváš jen takové odpovědi, které jsou adekvátní tomu, co jsi sdělil. Že má tvá matka další příjmy… nový
Prasak 11.06.2018 21:50
Prasak
Výživné je určeno na Vaši výživu, tj. bydlení, stravu, ošacení, … není to Vaše kapesné. Na provozu… poslední
ivzez 17.06.2018 20:07
ivzez

Těžko se uživím při denním studiu a se 7 000 na měsíc. Teda alespoň nikoho takového, kdo by to tak měl neznám. Kamarádka dostává syrotčí důchod ve výši 5000, bydlí u matky a její matka jí ještě platí, aby měla do 10 tis. na měsíc, tak i proto se ptám, jestli je to v pořádku, že si matka nárokuje část alimentů.

Tvoje matka musí být kouzelnice, když dá 2/3 výplaty za nájem, jíst něco musíte a ty bys z ní ještě chtěl tahat prachy. Jsi pěkně sobecký krkavec.
Jdi za matkou, ať ti předloží měsíční rodinný rozpočet a pak budeš valit bulvy, jak je možný, že nechodíte jen v bederní roušce, protože z toho mála vám sotva zbyde na hajzlpapír, natož na oblečení.

Ty lidově řečeno alimenty je výživné a je určeno na tvou obživu. Nikoliv jako kapesný. Matka ti dává byt, stravu, pere ti, žehlí - i na tohle všechno jsou ty peníze z výživného určeny. Takže pokud to chceš posuzovat jako svůj příjem, v tom případě zaplať matce část nájemnýho a stravu. Oblečení si kupuj sám, stejně tak hygienický potřeby a nezpomeň si vyprat svoje oblečení a vyžehlit. Měl bys přispět na prací prášek.

S penězi vyjdeme dle mého až dost dobře, protože je tu ještě jeden nájemník. Sobecký krkavec, omlouvám se, ale nejsem, když vím, jaké má příjmy, jaké jsou celkové příjmy domácnosti celkově atd. Vše zmíněné ke konci komentáře si dělám sám. Budu se jen opakovat ale jenom jsem se zeptal, jelikož mi plno lidí říká opak toho, co vy a někteří lidé mi mohou být i příkladem v této situaci. Proto jsem napsal do poradny. Žádné urážky typu krkavce ani nebyly potřeba jak je zde na poradně u některých lidí v oblibě.
Děkuji za názor.

Dostáváš jen takové odpovědi, které jsou adekvátní tomu, co jsi sdělil. Že má tvá matka další příjmy, jsi nesdělil, vyložil jsi její příjem jako 16,5k Kč.

Nejde jen o to, jak s penězi vyjde podle tvého, ale jak s nimi vyjde opravdu. Proto jsem ti navrhoval, abyste si s matkou vyjasnili rodinné rozpočty - tedy co vše jde čistě z její režie a co si platíš ty. Pak se můžete dohodnout na tom, zda jí ještě máš něco přispívat na bydlení, či ne. To, že by ti matka dávala ještě další peníze, tak na to bych moc nemyslel, protože ona svoji zákonnou povinnost plní - bydlení, strava, na ošacení ti peníze (podle všeho) nechává. Kdyby nenechávala, musela by to koupit ona.

Výživné je určeno na Vaši výživu, tj. bydlení, stravu, ošacení, … není to Vaše kapesné.

Na provozu domácnosti se mají podílet všichni členové domácnosti. Matka Vás živí, bydlení hradí
i za Vás (sama by mohla bydlet levněji), stará se o Vás i o domácnost, … Podle mne byste se s ní
měl dohodnout, jak s výživným naložit. (Také bych Vám je nenechala jako kapesné.)

Na „doplácení nějakého toho minima“ zapomeňte. Potřebujete-li více peněz, vydělejte si je.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru